• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zenith Z5 wymiana z Gscan2

ForumeRomanum

Początkujący
Punktów
1
Dzień dobry.
Szanowne forum - posiadam Gscana 2 i nie wiem co robić - dostałem oferte wymiany na Z5 z odkupem G2 za 3500zł, całość wyniosłaby ok. 9-10K zł. Wydaje mi się to OK, choć nie do końca podoba mi się sposób w jaki Zenith uwalnia rózne SGW (autoauth, co chyba wyklucza SGW europejskie, na razie też nie słychać nic o normalnym odblokowywaniu Renault, o MB czy VW nie wspominając).
Sam jeżdżę koreańskimi autami, ogólnie Azja jest dość konserwatywna, a według mojego rozumienia auta CANFD są obsługiwane przez testery "starsze" bez tego protokołu (co innego DOIP), więc z nowymi aktulizacjami powinno to jeszcze pociągnąć - do innych części świata mam inne rzeczy, choć od przybytku głowa nie boli.
Pytanie - warto dla Korei i Japonii zmieniać G2 na Z5? Wszelakie rzeczy typu oscyloskop, ładniejsza szata graficzna - pomijamy.

A pytam, bo obecnie można kupić eurotab2 za 9K albo MOT IV i też robi ładnie praktycznie wszystko co SGW posiada i jest to w całkiem znośnym budżecie.
Zanim ktoś zapyta - nie robię BMW, auta które do mnie przyjeźdzają są w 90% przypadków starsze od obecnego roku o 3-5 lat.
Ktoś może testował Gscana 2 na autach Hyundai/Kia z 2024 roku?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Z5 to następca G-scana 2
Z5 ma J2534 passthru europa i usa, i po tym robisz reno, mb, vw, itp
Z5 też ma doip i can fd, ale potrzebujesz do tego przejściówke.
jest jeszcze G-scan 3
posiada doip w standardzie a canfd na przejściówce, będe miał na sprzedaż Gscana3 za niedługo.

ForumeRomanum

Początkujący
Punktów
1
No tak, ale według mojej wiedzy to Z5 ma DOIP wbudowane, przejściówka dodaje jedynie CANFD? tak też zrozumiałem sprzedawcę. Jednocześnie ten sam adapter dodaje DOIP i CANFD do Gscan3.
Za jaką cenę ten Gscan3 i jakie aktualizacje?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
W Gscanie 3 doip jest w standardzie, przejściówka służy tylko do can fd, G scan 3 jak go kupowalem w 2019 to miał już doip a przejściówka wyszła chyba z rok albo dwa lata temu. Nie mam z5 więc dokładnie nie powiem, czy ma doip, mi się wydaje że niema, mogę się mylić. W G-scanie 3 mam aktualizacje do lipca 2023, nad ceną jeszcze nie myślałem.

Michał wawa

Początkujący
Punktów
3
W Gscanie 3 doip jest w standardzie, przejściówka służy tylko do can fd, G scan 3 jak go kupowalem w 2019 to miał już doip a przejściówka wyszła chyba z rok albo dwa lata temu. Nie mam z5 więc dokładnie nie powiem, czy ma doip, mi się wydaje że niema, mogę się mylić. W G-scanie 3 mam aktualizacje do lipca 2023, nad ceną jeszcze nie myślałem.
myślałeś o cenie?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
myślałeś o cenie?
Mam drugi punkt, i tam go pracownicy używają, więc mnie nie pili. Mam tez Z7 i przeskok jest duży, w g-scan 3 nie ma odczytu pinu, kodu acu, clu, czy kodu esc. Potrzebujesz pi pin iść do aso, a oni wysyłają do siedziby proźbę o pin, dostają i ty go otrzymujesz. Z7 omija wszystkie te kroki i czyta te kody po podłączeniu do auta.
Co do G-scan3 to jak go kupiłem w 2019 to bił konkurencję na łeb, już wtedy w nim był doip, czy passthru, pomijając poziom serwisowy w kia i hyundai.
Z tego co mogę powiedzieć to opel w off line leży.
tester typowo do azji, ale nie tylko bo z markami europejskimi sobie naprawdę nieźle radzi.
Jaką cenę proponujesz???

Do góry Bottom