• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zerwane gwinty cewek m6x1 naprawa megane 3

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam dzisiaj chciałem zmienić cewki na nowe i ktoś za mocno wcześniej dokręcił bo dwie były luzne cewki.Śrubek m6x1 nie da się dokręcić bo kręcą się w koło.Śruby nie są urwane tylko gwint.Poradzi ktos co zrobić? wiem,ze są takie wkładki

ale jak to najprościej zrobić? wkładki dać trzeba? czy tylko samo gwintowanie ? tedy po gwintowaniu otworów zmieni mi się śrubka? będzie musiała większa być? śrubki mają numer fabryczne https://salko.pl/sruby/66538-sruba-m6x100-30-do-cewki-16v-nowe-w-oryginale-renault.html

muszę też koniecznie kupić cztery takie same śrubki? czy dowolne m6x1-30 ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
poważnie? ;)

opcji masz kilka:
1. nie da się zrobić tej samej średnicy gwintu w uszkodzonym otworze- brakuje materiału. jeżeli rozwiercisz na większy, to i gwint będzie większej średnicy. tylko w mocowanym elemencie może nie być miejsca na większą śrubę

2. jeżeli masz urwany gwint m6 to rozwiercasz na większy i gwintujesz przykładowo (!) na m8
wkręcasz na klej tulejkę gdzie na zewnątrz masz m8, a w środku m6.
rozmiar gwintu pozostaje ten sam

3. rozwiercić i nagwintować na większy gwint i wstawić szpilkę dwustopniową: w połowie przekładowo m8, druga połowa to m6. większa średnica wchodzi w nagwintowany element. wtedy nie będziesz miał mocowania na śrubę, tylko wystaje szpilka z bloku i dokręcasz nakrętką ale o oryginalnej średnicy

4. zaspawać, rozwiercić, nagwintować

5. specjalny klej do naprawy gwintów

6. nowa głowica

to chyba wszystkie opcje prócz takich patentów jak trytki i super glue

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
czyli wkładka helicoli ta samogwitująca odpada?

punkt 2 czytałeś?

i od kiedy helicoil jest samo gwintująca? może wypuścili nowy model, ale ja nic o tym nie wiem

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Chodzi o te samo gwintujące:

Automatyczne połączenie postów:

a powie mi ktoś jeśli śruba którą się wkręca ma wymiary m6x1-30to pewnie długośc ale w otworze tam nie ma tyle fabrycznie gwintu,zeby był na długości śruby.. tylko fabrycznie jest do połowy a potem już nie ma mimo to śruba ma 30 długości bo otwór ogólnie na taką pozwala.. więc kupując helicole m6x1 to jeszcze dodatkowo długość trzeba czy standardowa wystarczy z zestawu? bo tam nie ma dużej siły dokręcania.Ksiązka podaje 12nm
i niech mi Panowie ktos powie jeśli obecnie fabrycznie była śruba m6x1 to gdy kupię zestaw o taki

https://allegro.pl/oferta/zestaw-helicoil-do-naprawy-gwintow-m6x1-0-quatros-14316546502 to po osadzeniu helicoli jaka śruba tam pójdzie wtedy? dalej o takich samych wymiarach co stara była?

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jezu. Wielkie dywagacje. Helicoil i tyle. To tylko cewki a nie głowica albo stopy wału.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663

przecież to nie jest helicoli

a powie mi ktoś jeśli śruba którą się wkręca ma wymiary m6x1-30to pewnie długośc ale w otworze tam nie ma tyle fabrycznie gwintu,zeby był na długości śruby.. tylko fabrycznie jest do połowy a potem już nie ma mimo to śruba ma 30 długości bo otwór ogólnie na taką pozwala..

a co za problem zmierzyć głębokość otworu?
zajęłoby ci to mniej czasu niż zadawanie tu pytania
więc kupując helicole m6x1 to jeszcze dodatkowo długość trzeba czy standardowa wystarczy z zestawu? bo tam nie ma dużej siły dokręcania.Ksiązka podaje 12nm

jeżeli kupisz porządny sprzęt to wytrzyma. najtańsza chińszczyzna może być wykonana z plasteliny

i niech mi Panowie ktos powie jeśli obecnie fabrycznie była śruba m6x1
https://allegro.pl/oferta/zestaw-helicoil-do-naprawy-gwintow-m6x1-0-quatros-14316546502 to po osadzeniu helicoli jaka śruba tam pójdzie wtedy? dalej o takich samych wymiarach co stara była?

tytuł akcji: "Zestaw HELICOIL do naprawy gwintów M6x1,0" jeżeli śruba ma taki gwint to tak. to standardowy gwint, nie drobnozwojny

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
przecież to nie jest helicoli

a co za problem zmierzyć głębokość otworu?
zajęłoby ci to mniej czasu niż zadawanie tu pytania

jeżeli kupisz porządny sprzęt to wytrzyma. najtańsza chińszczyzna może być wykonana z plasteliny

tytuł akcji: "Zestaw HELICOIL do naprawy gwintów M6x1,0" jeżeli śruba ma taki gwint to tak. to standardowy gwint, nie drobnozwojny
a po zdjęciu poznasz może czy to gwint normalny pod helicole czy drobnozwojowy ? wydaje mi sie,ze to normalny taki jak większośc m6x1

Załączniki

• sruba-m6x100-30-do-cewki-16v-nowe-w-oryginale-renault.jpg
    sruba-m6x100-30-do-cewki-16v-nowe-w-oryginale-renault.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 3

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
a po zdjęciu poznasz może czy to gwint normalny pod helicole czy drobnozwojowy ? wydaje mi sie,ze to normalny taki jak większośc m6x1

Ale helicole to nie jest rodzaj gwintu tylko firma co robi "sprężynki" do naprawy gwintów . I ta technologia jest w różnych rozmiarach

Po zdjęciu to se można... ale sam podałeś link do śrub i tam jest podany rozmiar.

Ja już kończę, bo naprawdę nie rozumiem ile można się rozwodzić nad śrubkami;)

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
ok wstawię helicoli pytanie mam pilne Panowie takie bo znalazłem,że jest też gwintownik niemieckiej firmy dwustopniowy z pilotem gdzie pisze nie trzeba używać wiertła i nic wiercić.Spotkał się ktoś z was z takim gwintownikiem? piszę prowadzenie 8mm.Zmierzyłem otwór i otwór gdzie gwint jest ma ogólnie 2cm długosci więc stosując taki jak ponizej gwintownik ogranicza mnie już te ''8mm'' prowadzenie? czyli generalnie z gwintu gdzie otwór ma długość 2cm maksymalnie zrobię 1.2cm nowego gwintu ? bo tak by wychodziło bo pierw wchodzi prowadzenie a dopiero pózniej część która poszerza otwór

Załączniki

• obraz_2023-10-08_232705194.png
    obraz_2023-10-08_232705194.png
    41,2 KB · Wyświetleń: 7

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Panowie niech mi ktos powie czy w jednym otworze można zamontować dwie wkładki helicoli? czy lepiej kupić jedną dłuższą? pytam bo mam wkładkę 13mm a potrzebuje 18mm w zestawie z gwintownikiem są też wkładki o długości 0.5mm więc było by 18mm czy zamówić całą bez kombinowania?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nie daje się dwóch, jak już to jedna dłuższą. Ale 13mm to spokojnie starczy na cewkę.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Pewnie przy normalnym użytkowaniu cewka by się utrzymała na miejscu nawet bez śruby, na wcisk, ale trzeba zrobić z takim zapasem wytrzymałości, żeby można było za nią podnieść cały samochód xd

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
OK zrobiłem.Mam jedno pytanko jeszcze jeśli np jest w otworze wkładka helicoil m6x1 i w razie ''w'' uszkodzenia to nie da się już np wiertłem rozwiercić tak by usunąć wkładkę i ponownie wkręcić taką samą czyli m6x1? czy wtedy to juz trzeba powiększać otwór na tulejke?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Czy ty jesteś gościu normalny?daj już spokój

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Helicoila normalnie chwytasz plaskoszczypami i usuwasz jak niechciana ciążę

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Ja bym to zrobił na zimny spaw w płynie.
Pewnie o to tu chodziło od początku.

Do góry Bottom