• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zestaw do odpowietrzanie hamulców

walti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Witam!
Ponieważ znudziło mi się proszenie drugiej osoby o pomoc przy odpowietrzaniu układu hamulcowego w ferworze przedświątecznych zakupów nabyłem z Jula cudo do jednoosobowego odpowietrzania. Ze względu na deficyt czasu nie wnikałem w całość, ale po odbiorze gadżetu lekko się zdziwiłem.
IMG_20171223_072948.jpg
Do zestawu nie ma żadnej instrukcji. Czy ktoś już tego używał?
Pozdro.

walti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
???
Ten po lewej to zestaw do odpowietrzania ciśnieniowgo, a po prawej zestaw adapterów. Tylko co to ma wspólnego z moim pytaniem

walti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Ok, tylko jak to używać? Zakładać na odpowietrznik, magnesikiem podwieszam butelczkę na zacisku/tarczy, poluzowuję odpowietrznik i pompa pedałem?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ale czy schemat działania podałem prawidłowy?
w tej maszynie co pokazał misiek, nakręcasz na korek zbiorniczka, maszyna robi ciśnienie jednocześnie podając płyn i wypycha odpowietrznikiem. tak mi się wydaje, bo robiłem kiedyś na innej podobnej i tak akurat miała.
misiek, ile dałeś za nią?

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Witam!
Ponieważ znudziło mi się proszenie drugiej osoby o pomoc przy odpowietrzaniu układu hamulcowego w ferworze przedświątecznych zakupów nabyłem z Jula cudo do jednoosobowego odpowietrzania. Ze względu na deficyt czasu nie wnikałem w całość, ale po odbiorze gadżetu lekko się zdziwiłem.
Wyświetl załącznik 19268
Do zestawu nie ma żadnej instrukcji. Czy ktoś już tego używał?
Pozdro.
Ja miałem w pracy podobny
do butelki wkręcasz to z pionową rurką a do tego podłączasz powietrze ze sprężarki a drugi wężyk do odpowietrznika i otwierasz zawór i odpowietrznik czekasz aż poleci sam płyn przez wężyk do butelki i zakręcasz odpowietrznik i zawór i tak kolejne koło

Obecnie mam taki zestaw
http://www.alpol-raasm.pl/images/10805a.jpg

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Nakręca się na zbiorniczek nakrętkę, podłącza wąż i podaje płyn pod ciśnieniem. Później zostaje tylko odkręcenie odpowietrzników. :)

ATE fb30 coś koło 3k kosztuje.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Działanie takie samo, widzę korek do wlania płynu :) Bardzo usprawnia i przyśpiesza prace, zwłaszcza jak trzeba sprzęgło odpowietrzyć.

walti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Dzięki, dzięki. Miło, że takie zainteresowanie, ale moje pytanie dotyczy tego konkretnego zestawu, który pokazałem. Dodam, że do zbiorniczka nie da się podłączyć kompresora - jest tylko jedno "wejście".

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wielki czarownik Woodoo ma rację. Nie trzeba tysięcy by często to samo osiągnąć.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw

Ja używam tego polecam. Odpowietrzysz sprzęgło , hamulce sam.

Wyświetl załącznik 19285
a ja używam tego co @mechanik.k , chociaż mogę używać tego droższego ale po co ? robi to samo nawet jak zabiorą wiadro z prądem to ja zrobię a tym 10x droższym już nie...chyba że agregat...kto bogatemu zabroni.
Ja jestem skuteczny a nie srający kasą na nie potrzebne gadżety:D:D

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
a ja używam tego co @mechanik.k , chociaż mogę używać tego droższego ale po co ? robi to samo nawet jak zabiorą wiadro z prądem to ja zrobię a tym 10x droższym już nie...chyba że agregat...kto bogatemu zabroni.
Ja jestem skuteczny a nie srający kasą na nie potrzebne gadżety:D:D
Tak w roli ścisłości, bez prądu też działa to cacko co podał misiek, mamy to u nas w robocie, robi robotę ale fakt swoje kosztuje

Do góry Bottom