• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zestaw do wciskania/wkrecania tloczkow hamulcowych

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Panowie, jako iż jestem twórcą tego tematu, chciałem spytać tylko o jakość narzędzi. Nie oszukujmy się, wiadomo, że tańszy element jest wykonany z gorszego materiału, czy to są rolki,pasek rozrządu,olej silnikowy, czy zwykłe bity. Łatwiej jest obrobić bit za 1zł "No Name" od bita powiedzmy za 10zł, firmy np. Facom, taka sama sytuacja jest ze ściągaczami. Nie ma chyba osoby, która się ze mną nie zgodzi... Chodzi też o dopasowanie narzędzia np. może być za gruba blaszka, bolce będą za płytkie itp.
Wiem, że temat nakierowałem w złą stronę, ale ludzie, każda myśląca osoba nie będzie wciskać tłoczka z naciskiem jak to piszecie 20t... Nie powiecie mi przecież, że jak tłoczek nie wchodzi palcami to od razu regenerujecie zacisk?
Zawsze na narzędzie do wkręcania zadziała jakaś siła, ciekawił mnie temat jak po latach eksploatacji spisuje się No Name a jak narzędzie ze średniej półki.
Kupiłem Jonneswaya i jestem zadowolony z zakupu.
Dziękuję tym co napisali coś sensownego i mi pomogli :)
Teraz mogę już wkręcać tłoczki z pomocą rury 2m :)

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Ja tylko mogę ze swojej strony dodać że brand to oczywiście brand, niestety często fabryka jest jedna a cena rośnie tylko w zależności od pozycji i wypromowania danej firmy na rynku. Ten sam zestaw w Geko może kosztować 40 zł a w Beta 240 zł.....jeżeli chodzi o prostsze narzędzia. Jeżeli są bardziej skomplikowane lub "narażone" na użycie "przedłużki" itp...to każdy szanujący brand wychwytuje to wg ilości reklamacji i albo podnosi jakość produkcji albo przenosi do innej fabryki często nawet w Europie stąd też czasami biorą się duże różnice cenowe.Reasumując ująłbym to tak - Im bardziej skomplikowane i narażone na uszkodzenia mechaniczne narzędzie-tym lepiej inwestować w dobre sprawdzone i jakościowe brandy. Choć wiadomo że od tej reguły też będą wyjątki.Do tego dochodzi kompromis cenowo-jakościowy, wielu osób wydawałoby się nie stać na dane narzędzie bo "kiedy to się zwróci?"-tylko potem kupuje się po 2 -3 razy to samo i finalna kwota jest wyższa niż za dobrą pierwszą inwestycję.Warto więc czasami usiąść i przeanalizować ofertę na rynku.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ten sam zestaw w Geko może kosztować 40 zł a w Beta 240 zł.....jeżeli chodzi o prostsze narzędzia.
Wolne żarty... porównujesz Geko-sreko z Betą... Mam (miałem) proste narzędzie Geko - imadło - wykonane z plasto-gówna. Po kilku użyciach się rozpadło!
Z łaski swojej podaj namacalny przykład tego samego narzędzia / zestawu z Geko za 40zł i to samo Beta za 240... Czy tak sobie tylko piszesz??

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
to po gwiazdce i drobnym druczkiem ;)
Zdążyłem zauważyć. Jednak to tyczy tych skomplikowanych narzędzi... Stąd moje pytanie - niech poda przykład prostego narzędzia firmy GEKO i takiego samego brandowanego przez BETA... Bo jak takie brednie jakiś przedstawiciel BETA przeczyta to może być dym... Rozumiem mieszać Geko z toja-sroja, srak-tools, itp brandami ale mieszanie i porównywanie narzędzi premium z gównoryżem to profanacja... :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
zaciskam wężyk, zdejmuję zacisk na stół
Witam.
Przy rozkręcaniu układu hydraulicznego sprzęgła, czy hamulca, by nie wyciekał płyn ze zbiorniczka. Przed rozkręcaniem układu hamulcowego,wciskam trochę pedał i wkładam pomiędzy czujnik stopu i pedał hamulca pudełko od zapałek. Wciśnięty tłok w pompie zatyka otwór do zbiorniczka i płyn ze zbiorniczka nie wycieka. Wiedzą o tym prawie fizyki wszystkie laborantki, które za pomocą pipety zatykanej od góry palcem, przenoszą płyn z naczynia do naczynia.
Przyrząd do wciskania tłoczków mam tylko z prawym gwintem od ponad 20 lat wciskam tłoczki z prawym i lewym gwintem bez problemu. Nie z oszczędności nie kupiłem sobie lepszego przyrządu, a z braku potrzeby.
Pozdrawiam.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
każdy ma swoje metody, ja zaciskam przewód i zacisk na stół, jak jest potrzeba.
Szkoda mi się schylać pod pedały na kręgosłup...wolę robotę w jednym miejscu.:p

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja odpinam przewód, zakładam na koniec gumowy kapturek z odpowietrznika i też działa ;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a w hOplu co wkładasz? ciosasz kołek? można by resztę kołka do opon tylko jakiś rozmiar "B"

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
a w hOplu co wkładasz? ciosasz kołek? można by resztę kołka do opon tylko jakiś rozmiar "B"
Witam.
Wciśnięcie pedału chroni przed wyciekiem płynu, np w wspomnianym Oplu podczas wymiany dolnego kawałka stalowego przewodu hamulcowego.
Podczas wymiany kawałka skorodowanego przewodu i zarobienia nowej końcówki.
Podczas wymiany korektora.
Podczas wymiany elastycznego przewodu, odkręcasz przewód elastyczny na sucho, ponieważ z przewodu stalowego od strony pompy, nic nie wycieka.
Podczas wymiany cylinderka, czy zacisku.
Do wciskania pedałów używam również pomocnika dołączonego na zdjęciu.
Każdy ma prawo stosowania swoich sposobów, ja tylko opisałem swój sposób.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Pomocnik.JPG
    Pomocnik.JPG
    46 KB · Wyświetleń: 41

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
W kwestii tego sprzętu do pedału hamulca to znam mechanika co sobie zrobił pneumatyczną "nogę" do odpowietrzanie hamulców a z czasem i sprzęgieł gdy weszły hydraulicznie sterowane;] Zasilane sprężonym powietrzem sterowane takim pedałem jak w maszynie kiedyś były i sam sobie depcze by odpowietrzyć. Jako, że pracuje sam to musiał sobie jakoś radzić;]

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
też pracuję sam i sobie radzę...ja mam dwie rurki ze stopkami i w środku sprężyna, daje radę.

ale muszę coś wymyślić żeby samo pracowało w środku i chyba mam koncepcję, o wynikach dam znać.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Hamulce odpowietrzam sam, odkręcam po kolei odpowietrzniki, podłączam wężyk ze słoikiem i wciskam pedał kilkadziesiąt razy,dolewając nowy płyn do zbiorniczka.
Centralnego sterowania sprzęgła po jego wymianie nie odpowietrzałem. Na początku wymiany wciskałem pedał sprzęgła i pozostawiałem go w pozycji wciśniętej. Po odsunięciu skrzyni odłączałem przewód hydrauliczny od centralnego sterowania, wymieniałem centralne sterowanie i przed dosunięciem skrzyni, jedną ręką wciskałem siłownik i puszczając go powoli, w przewód wystający ze skrzyni za pomocą strzykawki, wlewam płyn. Po napełnieniu centralnego sterowania, podłączałem przewód do zbiorniczka i puszczam pedał sprzęgła. Podczas dosuwania skrzyni do silnika, wyciska się płyn z centralnego sterowania aż do zbiorniczka, usuwając resztki powietrza z układu hydraulicznego sprzęgła. Tak robiłem w swoim warsztacie wiele lat.
Pozdrawiam

Do góry Bottom