• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zestaw narzedzi. Do grzebania przy swoim aucie.

HaX121

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
Mam zamiar kupić sobie trochę narzędzi do grzebania najbardziej przy swoim autku. Więc będą one używane raz na dwa lub 3 miesiące zapewnie. Myślałem nad yato, neo tools oraz lux tools. Zależy mi też by narzędzia nie były za drogie ponieważ nie będę dzięki nim raczej zarabiać. Najbardziej patrzę na gotowe zestawy. Grzechotki nasadki klucze bity itp. Co powiecie? Myślałem też nad tengtools ale patrząc na cenę to trochę drogo. Czy w.w firmy spisza sie? czy lepiej na prawdę dołożyć do czegoś lepszego?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Kup sobie multiboxa z Corony. Jakość +/- to samo co Yato, ale możesz go sobie dowolnie komponować poprzez dobór wkładek wg uznania. Yato i chyba neo też mają duży wybór zestawów.

HaX121

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
Ta skrzynka jak patrzyłem kosztuje prawie 600zl i jest tam chyba niecałe 70 elementów. Za tyle będę miał yato z dużo więcej elementami. Chyba że nie o to co znalazłem chodziło. A co powiecie o lux tools z obi?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Nie musisz kupować od razu całości. Na początek możesz kupić tylko segment górny C-1245 i kilka dolnych C-1246. I do tego kupujesz wkładki takie jak do wózka, symbole od C-1200 do bodajże C-1238. Kupujesz co Ci potrzebne i tyle. Narzędzia mają dożywotnią gwarancję ale ile ona jest warta w praktyce to nie wiem.

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3

stanley jak najbardziej...konkretne mocne nasadki...
o yato mogę jedynie się wypowiedzieć o zestawie imbusów 6-kantych i gwizdek.... porażka... kruche jak ciasto francuskie
tak więc odradzam.

mam pare nasadek kupionych z neo... w sumie w miare ok...ale te ich kształty mnie nie przekonują...w srodku ten sześciokant jest taki jakiś opływowy...tendencja do smykania śrub i tyle

ExpertGrupyTopex

Początkujący
Punktów
0
Hej qwerty10011p ,

jestem pracownikiem Grupy Topex, w skład której wchodzi marka NEO dlatego pozwól, że wytłumaczę, dlaczego środek naszej nasadki jest, jak to ująłeś, opływowy. Nasadki tego typu zaprojektowane są w technologii SUPERLOCK, która ma za zadanie przenieść moment obrotowy na ścianki, a nie na krawędź śruby. Dzięki temu główka śruby jest mniej podatna na zniszczenie przy dokręcaniu. W główkach śrub pierwsze niszczą się krawędzie, a ta technologia nie angażuje do pracy krawędzi tylko ścianki, dlatego nie martw się, że klucz będzie się "smykał". Ta technologia ma właśnie pomóc przy pracy z uszkodzonymi śrubami, a nie utrudniać ich dokręcanie. Jeżeli jednak nie pasuje Ci ten typ nasadek zawsze możesz wybrać tradycyjne, w technologii sześciokątnej. Mamy je w trzech rozmiarach: ½”, 3/8” oraz ¼”.

Mam nadzieję, że pomogłem :)

Pozdrawiam,
Tomek

ExpertGrupyTopex

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za zainteresowanie @NorbertK ,

To jest bardzo dobre pytanie :) Planujemy i pracujemy nad tym właśnie w tej chwili, dlatego skoro temat nam tu wyszedł, korzystając z okazji zapytam Was – jakie wkładki i narzędzia przydałyby się Wam najbardziej? :) Będę bardzo wdzięczny za sugestie, bo to dla nas przydatna informacja.

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Jeżeli pytasz o zestawy, to ja np. z Neo mam 08-672 - dosyć uniwersalny zestaw z nasadkami i kluczami płasko-oczkowymi. Mam kilka różnych zestawów, ale w tym była większość narzędzi, których potrzebowałem na serwisie na zawodach. Jakość zadowalająca, o dziwo jeszcze nic z zestawu nie uszkodziłem.
Z pozostałych które mogę polecić do amatorskich prac to Stanley, Draper (ale mam zestaw, który ma ze 20 lat co najmniej, więc nie wiem jak nowe) oraz płaskooczkowe z Lidla :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Do Ekspert Grupy Topex.
Jeśli chodzi o zestawy narzędzi to zapominacie o imbusie 7 i 9 krótkim i długim, do tego torx 27 wewnętrzny i zewnętrzny. Dziś potrzeba zestawu nasadek także wielozębatych, ale Superlock jak wyżej pisałem zastępują też torx . Zangi typu Knipex które nie stracą ząbków na pierwszej śrubie. To temat rzeka.

ExpertGrupyTopex

Początkujący
Punktów
0
@samspec13 wielkie dzięki, na pewno weźmiemy pod uwagę Twoje zdanie.

Na razie mogę zdradzić tylko, że do końca roku planujemy zebrać wszystkie uwagi i sugestie użytkowników, a zmiany wprowadzane będą w przyszłym roku

Pozdrowienia,
Tomek

Do góry Bottom