• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana ID czujnika TMPS

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Cześć
pytanie jak w temacie. Yaris 2016 z czujnikami ciśnienia w oponach. Świeci kontrolka systemu, jest błąd o nieotrzymaniu sygnału z czujnika. Okazuje się, że dwa z 4 mają identyczny nr ID. Jakim cudem nie wiem bo auto u mnie już 6 rok i do tej pory było ok. Jak zmienić, nadpisać nr. Mam autel-PAD'a ale uzywki ori nie rusza. Szukałem po necie i nic, może się po prostu nie da. Gdyby ktoś coś to byłbym wdzięczny :) ( sposób/metoda lub urządzenie)

Dale

Gaduła
Punktów
11
Autel programuje tylko swoje czujniki. Brzmi to mało prawdopodobnie, że jeden z czujników sam zmienił własne ID, do tego na identyczne jak inny.
Spróbuj przyuczyć stare na nowo.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Autel programuje tylko swoje czujniki. Brzmi to mało prawdopodobnie, że jeden z czujników sam zmienił własne ID, do tego na identyczne jak inny.
Spróbuj przyuczyć stare na nowo.
Hm, też jestem tego zdania. Mam dwa komplety zima i lato. Lato ma teraz 2 o tym samym numerze, zgodnym z systemem Toyoty a zima ma jeden inny niż pozostałe. ( dla przykładu 1849... to ori z Toyoty (3x) ale jeden ma 2479..., drugi komplet ma 1849 ... i końcówka 675 x2 ) Nie zajmuję się tym problemem na co dzień i brak doświadczenia. Dodam, że grzebałem tam używając programów do TPMS i może w tym czasie coś "pykło" nie talk.

Ostatnia edycja:

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Trochę roboty ale jakbyś rozebral te koła miał byś pewność czy napewno twoje urządzenie napewno czyta dobry czujnik. Nr id jest wybity na czujniku może po prostu go trafił szlak .

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
A jak tam jest z urządzeniem odczytującym ID, jest przy każdym nadkolu jak w nissanie/infiniti czy centralna elektronika odczytuje?

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
A jak tam jest z urządzeniem odczytującym ID, jest przy każdym nadkolu jak w nissanie/infiniti czy centralna elektronika odczytuje?
Szczerze to nie wiem ale raczej centralna jednostka, tak myślę patrząc na listę sterowników w testerze. Jeszcze jedno pytanie. Czy jest ustalone położenie kół np.: lewe przednie to czujnik 1 a prawe przednie to 2, PT to 3 a LT to 4 lub inaczej ? Kidyś znalazłem taki opis ale nie pamiętam jak było a teraz coś nie widzę w necie, może niewłaściwie wpisuję.

Dale

Gaduła
Punktów
11
Jeśli zamierzasz coś robić przy czujnikach e przyszłości, kup sobie wyższy model Autela np. TS508. Wszystko związane z czujnikiem stanie się prostsze.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Jeśli zamierzasz coś robić przy czujnikach e przyszłości, kup sobie wyższy model Autela np. TS508. Wszystko związane z czujnikiem stanie się prostsze.
OK, nie zamierzam ale lubię mieć , kupię jutro, dziękuję za sugestię. Sprawdzałem możliwości i będzie ok.

Ostatnia edycja:

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Autel TS508 kupiony, problem był jednak nie w sprzęcie ale winny był operator. Rozwiązanie problemu;
zawsze wpisujemy id czujnika w hex. Robię to sporadycznie i zwyczajnie zapomniałem o tym, choć w ustawieniach autel-pad'a jest opcja hex do zaznaczenia i po sprawie, nie trzeba pamiętać.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-24
Miasto
Rybnik
Autel TS508 kupiony, problem był jednak nie w sprzęcie ale winny był operator. Rozwiązanie problemu;
zawsze wpisujemy id czujnika w hex. Robię to sporadycznie i zwyczajnie zapomniałem o tym, choć w ustawieniach autel-pad'a jest opcja hex do zaznaczenia i po sprawie, nie trzeba pamiętać.
Mogłeś podjechać, zadzwonić, nie trzeba było kupować interface:)

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Witam serdecznie mam pytanie czy można zmienić ID czujnika bo zamówiłem nowe czujniki ( nie z autel tylko zamienniki dedykowane ) do do opla mokki x i dostałem 3 z takim samym ID przed rozpakowaniem sprawdziłem za pomocą Autel TS508.

Do góry Bottom