• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zmiana silnika 1.4 16v aua na bby

PEWCAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
katowice
witam wszystkich w po krotce opisze moj problem posiadam audi a2 silnik benzynowy 1.4 16 v aua silnik sie zatarł kaput kompletnie .zaczołem szukac silnika ale a aua wszystko co znalazłem poraszka znalazłem silnik z fabi 1.4 16v bby nowszy raptem 66 tys ale zawiozłem go do mechanika o kostka od czyjnika połozenia wału jest inna pytanie czy moj komp ster. silnika bedzie taki sam czy musz kupic ten dedykowany do bby czy moze robił ktos tak przekładke

PEWCAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
katowice
rocznik tego co kupiłem jest 2006 wiem ze obydwa sa na kompie marelli o tym samym numerze ale koncowa litera sie rózni i nie wiem czy wkładac taki czy musze szukac aua dadam ze w tym były cewki przy kazdej swiecy od fabi a ja mam tkz palcowniki do swiecy

Piotr D

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Bełżyce
www.pranie-tapicerek.xn.pl
Ok. Przy takich swapach zawsze jest ryzyko że coś nie będzie pasować. Musisz się z tym liczyć. Żebyś potem nie miał pretensji do mechanika że coś wyszło nie tak. Ja z takimi zmianami radze sobie w bardzo prosty sposób. Oglądam blok i głowice i patrze czy będzie pasować osprzęt ze starego silnika. Czujniki, mocowania, cewki, kolektory itp. Przekładam wszystko ze starego do nowego. Chyba że jest identycznie to nie przekładam żeby roboty nie dokładać. Zazwyczaj wszystko działa po takich modyfikacjach.

PEWCAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
katowice
Witam i dziekuje za odpowiedz ,zaczeli dzisiaj wkładac ten silnik do mojej audi z tego co czytałem to ten stary silnik roznie sie tylko wlasnie wtyczka do czujnika połozenia wału no nic zaryzykował zobaczymy komp sprawdzalem jest ten sam numer???? pozdrawiam

87matik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rawa maz
PEWCAR napisz czy pasowal silnik bby do twojego aua? co zmieniales i czy osprzet byl od aua?

i jeszcze jedno pytanie czy pasuja same walki rozrzadu z obudowa od silnika 1.4 16v bby do aua?

Do góry Bottom