• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmielony pasek rozrządu Ford Galaxy

bevery9

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Tu i tam tam i tu Xd
Nom troszkę go strach przeleciał ale na szczęście zawory stanęły w pozycji zamkniętej jedyne uszkodzenia jakie mogły powstać to pierścienie i uszczelka , ale to niech sprawdza kolega.

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Witam kiedyś tez miałem problem z pompa wody rozsypała się po przejechaniu 30 tys tyle ze przy vw 2.5 tdi wiec wniosek taki ze teraz nie wiadomo co się kupuje mam u siebie w pracy kilka t4 z tymi silnikami i w kazdej jednej zakładałem właśnie taka pompe bo taka mi zawsze kupuja nie mam wplywu na to co mi dadza do zamontowania w danym aucie bodajże ta pompa byla z firmy DOLZ jak w powyższym aucie i te auta smigaja do tej pory a juz co nie ktore zblizaja sie do terminu wymiany paska i z nimi od pukać nic się nie dzieje po reszta nie tylko w vw te pompy zakladam ale i w innych autach a tu niestety trafilem na taka wadliwa pompe ze nie wytrzymała tyle ile miala wytrzymac z czescmi jak z ruletka nie wiadomo co sie trafi juz pare razy sie przejechalem na roznych czesciach i to dobrych producentow np pasek wieleorowkowy zalozyłem continental i po kilku dniach nie miłosiernie zaczoł piszczec zmieniłem na gates i facet jezdzi do dzisiaj zawsze staram sie kupywac czesci posrednie czyli nie najtansze ale tez i nie najdrozsze bo nie ktore zamieniki naprawde sa dobre. dozuciłem swoje pare groszy do tematu :) pozdrawiam

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
Żałosne kupowanie pojazdów i brak środków na ich utrzymanie ....

bevery9

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Tu i tam tam i tu Xd
Że co zarzucasz mi że nie stać mnie na utrzymanie? Dałem koledze bo mnie nie było kazałem mu wszystko wymienić a że na częściach chciał zaoszczędzić to teraz będzie wiedział na przyszłość i nie pisz że nie stać na utrzymanie. Bo to jest żałosne.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
tak się tłumacz. najpierw to wszyscy mówią zrób żeby było tanio a jak coś się rozpadnie to najlepiej na kogoś zwalić winę ...

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
tysiące razy to słyszę tanio i dobrze a można albo tanio albo dobrze.....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
jesli chodzi o kasę to nie ma kumpli, kochajmy sie jak bracia, liczmy się jak żydzi, samemu sobie można robic tanio i dobrze, a innym dobrze i pewnie, tak ja mysle

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
samemu sobie można zrobić i będzie dobrze jak wstawimy dobre części a wyjdzie tanio w porównaniu do tego jak zapłacili byśmy za robotę + części. no i taniej można sobie zrobić jak ma się dostęp do cześci po hurtowych cenach

jakobi

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Reading
zasada jest prosta rozrząd to wszystkie współpracujące części : pasek, rolki (wszystkie) napinacz (e) pompa jeśli wszystko zostało wymienione stawiam na niedbalstwo ...części bywają różnej jakości , ale w 95% winne jest niedbalstwo i nieuwaga podczas naprawy lub słabe wyposażenie warsztatu lub wiedzy......sam kilka razy widziałem jak "mechanik młotem wymieniał pasek rozrządu- takich "zawodników" nawet nie będę nazywał ani komentował normą jest też przykręcanie "na oko" bo klucza dynamometrycznego albo nie ma albo "panu fachofcowi" czterech liter nie chciało się ruszyc.......efekty ? Jak opisałes

bevery9

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Tu i tam tam i tu Xd
samemu sobie można zrobić i będzie dobrze jak wstawimy dobre części a wyjdzie tanio w porównaniu do tego jak zapłacili byśmy za robotę + części. no i taniej można sobie zrobić jak ma się dostęp do cześci po hurtowych cenach
Właśnie byłem w tedy na wyjeździe i teraz żałuje że nie poczekałem tych 2 tygodni :confused::confused:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
nie koniecznie trzeba robić "młotem" jak to napisałeś. ktoś kiedyś opowiadał że jakiś jego znajomy w leonie zmienił sobie sam rozrząd i po jakimś czasie pompa się rozpadła, czy w ogóle odpadło koło pompy wody. mi się zdaje że jak są porzadnych firm części to się nie rozpadną. najgorzej jak ktoś wstawia jakieś Optimal, maxgear itp gówno :D ja zawsze wstawiam rozrzady SKF lub INA + paski continental lub gates i pompy skf,ruville,doltz i kwp

bevery9

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Tu i tam tam i tu Xd
Samochód odebrany koszt naprawy 4000 koła

Jedyny mój w kład to pierścienie które mogły zostać ale kazałem wymienić. Teraz kolega czeka na pozytywne rozpatrzenie reklamacji jeżeli nie to pewnie sąd. Listę którą dostałem z wymienionymi częściami mogę śmiało z 200000 chyba że wcześniej pompa siadnie.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Rozumiem że reklamuje pasek i za to dostanie zwrot.
Ale nie za inne części.

art0

SuperMechanior
Punktów
10
ubezpieczenie od czego ? od pękających pasków ? czy od wadłiwego montażu ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Kolego artO wszystko można ubezpieczyć.

Do góry Bottom