• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmielony wieloklin tarczy sprzęgła LUK

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Witam, spotkał się ktoś z taką usterką jak zmielony wieloklin w tarczy strzegła ?. Wymieniałem jakieś pół roku temu kpl. sprzęgło w nissanie i zastanawiam się czym może to być spowodowane, zblokowanie skrzyni czy coś w tym rodzaju raczej odpada bo tarcza dalej wygląda jak nówka a tak to by raczej okładziny ścięło. O dziwo frez na wałku skrzyni nie wskazuje żadnych uszkodzeń. Tarcza oryginalnie miała takie fajne kolorki ;)

Załączniki

• 1645466072263.jpg
    1645466072263.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 38
  • 1645466419531.jpg
    1645466419531.jpg
    2,8 MB · Wyświetleń: 40

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
Jesteś pewny że wieloklin na wałku pasował do wieloklina w tarczy ? Coś mi tu nie gra raczej podejrzewałbym, że o jeden - dwa ząbki więcej miała tarcza względem wałka, może nie zwróciłeś uwagi na to ,może skrzynia była z innego auta a sprzęgło dobrane pod te auto i też może być to przyczyną.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
rzeczywiście ciekawe :)
ale od razu mogę ci z góry podać odpowiedzi działu reklamacji: nie zastosowany smar, za dużo smaru, nie odpowiedni smar.

dziwne, że docisk jest tak kolorowy. musiało się tam nieźle trzeć i grzać. albo zrobione z jakiegoś gównolitu. podobnie jak wywalone ząbki.
gdzie kupiłeś to sprzęgło? allegro czy sklep, hurtownia?
wymieniałeś tylko tarczę czy komplet (tarcza, docisk, wysprzęgik, łożysko)

botek

SuperMechanior
Punktów
96
LUKnąłem na to i stwierdzam, że to "bespiecznik antyszczałowy sprzengła". Piasta sprzęgła zapewne robiona w zabieraków od PF126p.

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Skrzynia na pewno z tego auta, i sprzęgło inne nie występuje tylko 1 rodzaj. Sprzęgło kupione na hurtowni profi..... tam sie zaopatruje, kupiony kpl. łącznie z dwumasą. Kupiłem kolejne sprzęgło zarzuciłem tarcze na skrzynie no brak luzu taki minimalny. Auto poskładane wszystko chodzi perfekcyjnie.
Automatyczne połączenie postów:

Zobaczymy jak długo ;)

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
Skrzynia na pewno z tego auta, i sprzęgło inne nie występuje tylko 1 rodzaj. Sprzęgło kupione na hurtowni profi..... tam sie zaopatruje, kupiony kpl. łącznie z dwumasą. Kupiłem kolejne sprzęgło zarzuciłem tarcze na skrzynie no brak luzu taki minimalny. Auto poskładane wszystko chodzi perfekcyjnie.
Automatyczne połączenie postów:

Zobaczymy jak długo ;)
No to znaczy że tamto bylo z dość powszechnego stopu metali ,,Gównolitu" i przez takie właśnie materiały trzeba robić poprawki , reklamacje i napsuć sobie nerwów ...Mam nadzieję że już tego nie będziesz musiał zrzucać ;)

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
mam tego całą książkę
każdy rodzaj usterki wszystko na temat sprzegieł każdy szczegół dlaczego tylko troszkę podcięte frezy każdy kolorek wszystko opisane ze szczegółami

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
mam tego całą książkę
każdy rodzaj usterki wszystko na temat sprzegieł każdy szczegół dlaczego tylko troszkę podcięte frezy każdy kolorek wszystko opisane ze szczegółami
no to podziel się z kolegami (tym co masz :)

7F5xqd[1].gif

Do góry Bottom