• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ściąga auto na jedną stronę

MonsieurEtudiante

Początkujący
Punktów
0
Witam!

Jakiś czas temu zmieniłem opony z zimowych na letnie, no i zaczęły się problemy. Po wyjeździe z warsztatu i wjechaniu na trasę szybkiego ruchu, byłem zmuszony wrócić z powrotem do warsztatu. Powody były dwa:
Kierownica trzęsła się przy wyższych prędkościach - problem rozwiązany, od nowa wyważone koła
Auto ściągało na lewą stronę - problem nie został rozwiązany.
Koło lewe zostało zmienione na prawą stronę, a auto zaczęło ściągać na prawo - więc problem zbieżności odpada. Mechanicy ze zbieżności odsyłają mnie do wulkanizatora, a wulkanizator odsyła mnie na zbiezność - jestem między młotem a kowadłem.

Dodam jeszcze, że opona nie jest zdarta, bieżnik w każdej z opon jest jeszcze w dobrym stanie, a na oponach jeździłem przedtem i nie miałem żadnych problemów. Felga również nie jest krzywa.

Prosze o pomoc, bo naprawde nie mam pojęcia jak to rozegrać.

Pozdrawiam!

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ciśnienie w kołach ok? Jeśli po przełożeniu oponki lewej na prawą dzieje się to samo tyle że w drugą stronę rozwiązanie jest proste.
Mechanicy odsyłają Cie do wulkanizatora nie bez powodu...
Musisz nabyć u niego inną oponę ;)

MonsieurEtudiante

Początkujący
Punktów
0
W garażu, suchutkim, w woreczkach. Leżały jedna na drugiej, jak co roku. Napiszę raz jeszcze, przed zdjęciem w lato nie było z nimi żadnych problemów

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
W garażu, suchutkim, w woreczkach. Leżały jedna na drugiej, jak co roku. Napiszę raz jeszcze, przed zdjęciem w lato nie było z nimi żadnych problemów
Strzeliłeś sam sobie w kolano...
Składowanie
Jeżeli opony będą ułożone jedna na drugiej(mowa o oponach bez felg), sprawdź, czy żadna z nich nie jest zniekształcona. Przy dłuższym przechowywaniu należy zmieniać kolejność ich ułożenia. Nie jest zalecane kładzenie ciężkich przedmiotów na stosie opon.

MonsieurEtudiante

Początkujący
Punktów
0
Nie no one lezały same, na samej górze, niczym nie obciązone.. No dobra, w najbliższym czasie przełoże koła z tyłu na przód z przodu na tył i napiszę jak ma się sytuacja. Dzięki za szybki odzew !

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
U nas w biedronce były opony w promocji co się je na lewą stronę na zimę przekręca i nie trzeba wtedy składować :p :D

Do góry Bottom