• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ściąga w prawo przy przyśpieszaniu Clio II

Pusiak

Nowy
Punktów
0
Miasto
W-wa
Witam serdecznie wszystkich,

postaram się najlepiej opisać mój problem, a nawet dodać filmik.
Od razu zaznaczę, że zjawisko to nie występowało w ogóle przed naprawą, którą opisuję niżej:

Ostatnio mechanik wymienił w moim samochodzie (Clio II 2002 2.0 169km) komplet mocowań górnych amortyzatorów, oraz obie końcówki drążków kierowniczych. Wszystkie części dobrej jakości (mocowania SNR Oryginał i końcówki TRW - też chyba takie szły na OEM...). Po tym zabiegu pojechałem na komputerowe ustawienie zbieżności (Stacja diagnostyczna WX43 Augustówka 4/6)). Na komputerze zbieżność, oraz geometrię pokazywało na zielono, brak jakichkolwiek luzów w zawieszeniu itp... Po wyjechaniu ze stacji, od razu zauważyłem, że przy mocniejszym przyśpieszaniu kierownica wędruje na prawą stronę, czego wcześniej w ogóle nie było (także opony, oraz felgi, ciśnienie w oponach odpada).
Wróciłem do stacji na poprawę, panowie tym razem zrobili mi na włączonym silniku ustawienie zbieżności, po czym stwierdzili, że delikatna rozbieżność była, że przekładnia przekłamała - a teraz już musi być wszystko ok i jeżeli nadal będzie ściągało, to nic już nie zrobią... Ogólnie podczas hamowania i jazdy auto nie ściąga. Chociaż mam wrażenie, że kierownica te 0,5-1cm nie jest równo ustawiona, tylko właśnie lekko w prawo (praktycznie niezauważalnie)
Oczywiście auto zachowuje się tak samo, załączam filmik:
i proszę o rady :):)

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jest jakis problem z ta geometria. Najszybciej masz wybite silentbloki wachaczy lub luz na sworzniu/polaczeniu sworzen zwrotnica. Cudow nie ma, poki miales luz w ukladzie kierowniczym te drobne problemy z zawieszeniem ten luz niwelowal. Sprawdz auto na szarpaku, podnosniku szczegolna uwage zwracajac na wachacze i prawidlowy montaz poduszek amortyzatorow.

Pusiak

Nowy
Punktów
0
Miasto
W-wa
Dzięki za odp.
Końcówki były wymienione na wszelki wypadek. Luz był tylko przy lewym mocowaniu amortyzatora. Żadnych luzów na sworzniach itp nie ma, było to badane przez mechanika przed naprawą (w celu weryfikacji co jest do wymiany) jak i przed ustawienie zbieżności na stacji diagnostycznej. Możesz sprecyzować co znaczy prawidłowe zamontowanie poduszek amortyzatorów?? Może w takim razie mechanik coś zwalił... Na szarpakach nic nie wykazywało, przednie amortyzatory ok 65%.
Pozdr

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Poprawnie zalozone na amortyzator, popwanie osadfzona sprezyna w miskach/talerzach slyzacych do jej mocowania, poprawne zlozenie tego do kupy. Skoro to nie poduszka obejrzyj sobie te silentbloki, na pewno sa oberwane, zdaje sie ze u ciebie na lewym wachaczu. Nowe to koszt ok 50pln z oryginalu dwie sztuki na wachacz.

Do góry Bottom