• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ściągacz sprzęgła SAC

Sąsiad10

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam do wymiany sprzęgło w Hyundai Genesis Coupe 2.0t .
Na Alledrogo są dostępne dwa rodzaje tanich zestawów ściągaczy po okolo 400 zł.
Co o nich sądzicie, jeśli są coś warte to który będzie lepszy, bardziej uniwersalny ?

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
mocno staniały ja za swój kupiony dawno kupiłbym teraz trzy ,widziałem u znajomego dorabiany sobie , za te pieniądze myślę że nie ma co się zastanawiać

Sąsiad10

Początkujący
Punktów
0
Poszperałem trochę w necie i znalazłem wpisy, że przy montażu bez ściągacza początkowo sprzęgło będzie działać prawidłowo ale po krótkim czasie może zacząć ślizgać.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Co wy robicie tymi ściągaczami?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
500
Miasto
Józefów
Ja przy takich kosztach sprzęgieł i czasem montażu tego samego sprzęgła powtórnie nie ryzykuje, pożyczam od znajomego samoróbkę i wiem że jest na pewno ok. Montaż to w końcu nie pięć minut. Ja jestem za stosowaniem przyrządu.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
500
Miasto
Józefów
Przy montażu nowego zestawu ściągacz nie jest potrzebny.
Tak, zakładając że nikomu w hurtowni albo kierowcy nie wypadł z rąk i samoregulacja się nie rozjechała, to owszem do nowego nie jest :) Ja wolę nie ryzykować i nie tracić czasem pół dnia na targanie wszystkiego od nowa.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Kiedyś byłem na szkoleniu luk-a i z tego co pamiętam ale pewien nie jestem że to urządzenie jest tylko do cofania tego regulatora. Ja to na prasie robię i problemu jak dotąd nie było. Profilaktycznie przy każdym demontażu używki która ma ponownie zostać użyta.

W sumie jak kto woli. Też do niektórych robót nie podchodzę bez specjalistycznych sprzętów. Zależy kto na co ma zboczenie heh.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Pogadamy jak wam przyjdzie montować samonastawne Sachsa bez przyrządu. Na przykład w Insignii 2,0 d. Komplet z dwumasa kosztuje konkretnie i jest tylko jedna szansa przy montażu.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
W żadnym z tych zestawów nie ma opla.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
To i tak już któryś wątek z kolei, czy potrzebny ściągacz czy nie. Jak ktoś zna budowę docisku samonastawnego to nie zastanawia się czy trzeba czy nie. Paski elastyczne też można śrubokrętem, śruby np głowicy "na łokieć" itp itd.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Już to pisałem, można znaleźć całą dyskusję na forum, przy luku jeszcze przejdzie , bo da się cofnąć, ale sachs nie wybacza.
Dodatkowo skraca to bardzo montaż sprzęgła - posiadanie przyrządu.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Dla mnie zbędna dyskusja, masz warsztat to żeby zrobić coś zgodnie ze sztuką używasz narzędzi proste.
Normalne warsztaty inwestują w ori sprzęt i tyle, a jak ktoś szkłem dupę podciera i bierze za to od klienta hajs to jego sprawa.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Daj znać który zestaw ci podpasował, też se zamówię.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Mam oba. Jednak ten pierwszy fajniejszy polecam

Do góry Bottom