• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ściągacz sprzęgieł samonastawnych SAC2 do 600zł użytek domowy

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie zakupiłem taki przyrząd jak kolega Lisek marki Quatros (asta/satra/Quatros) pewnie jedno i to samo.

Sprawdziłem sobie z ciekawości śruby i okazuje się,ze w cztery śruby jak na zdjeciu :

cztery śruby dwie złote i dwie srebrne z kompletu tak mają :

nie da się wkręcić nakrętek czarnych mimo,że na oko gwinty na śrubach wyglądają ok.Próbowałem w imadle nawet ale w pewnym momencie trzeba by użyć żabki by kręcić dalej.. pozostałe śruby z kompletu itp są ok zdjęcie pierwsze pokazuje śrubę gdzie już nei da się recznie nakrętki czarnej kręcić zdjecie drugie śruby kolejnej z zestawu gdzie palcami się dokręca

reklamacja towaru?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Hmmm ...na oko to w miniówce ładna dupa wygląda(damska):D

Próbowałeś przelecieć gwinty narzynką śruby i nakrętki ( te czarne ) gwintownikiem? Spróbuj może jakaś nie groźna wada technologiczna wyrobu ... reklamacja to już ostateczność jak nic już się zrobić nie da ...tak bym to rozkminił.pozdro

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie tamten zestaw oddałem.Kupiłem zestaw asta/satra i śruby tu są ok... ale moze mi ktos powiedzieć co używa takiego zestawu?

zdjęcie przykładowe z neta.Ta gwiazda ma takie rowki po których powinny (według mnie jak na to patrzę) przesuwać się nakrętki czarne :) a w zestawie tym znów wychodzi tak,ze o milimetr są grubsze nakrętki lub na odwrót o milimetr bardziej powierzchnia nie poszerzona :) przez co nie da się płynnie ruszać nakrętką czarną tylko,żeby docisła do końca to trzeba siłowo poruszać prawo/lewo aż wejdzie :) i na gwiedzie trzyramiennej jest w miarę OK ale na czteroramiennej trzeba się posiłować by wcisnać nakrętkę (żeby stykła się równo z powierzchnią )

ma może ktos taki zestaw ? kolego Lisek ma z Falcona i ktoś pewnie też ma moze się wypowie? czy znów feler ?

Pierwszy zestaw jaki macałem w sklepie to był zestaw:

i tam nakrętki srebrne po gwiezdzie ładnie się przesuwały (zestaw ala luk/tesam) również asta/satra

właśnie nie wiem czy nie zmienię na ten co podałem zdjęcie bo też sprawa taka,że po przymiarce zestawu który posiadam i skręceniu rączek nie mogę wykonać obrotu bo rączka ta z czarnymi elementami wadzi o wygłuszenie tunelu pod autem :) trzeba by nie skręcać tylko za jedną rączkę kręcić bo wykonać pół ruchu po czym znów odkręcić rączkę przestawić i znów skręcić i tak w koło to upierdliwe znów w zestawie powyżej rączka z czerwoną gumą to moment można zdjąć i przestawić w bok i znów kręcić

ale jeszcze chciałem o ten zestaw co mam dopytać.Może ktoś sprawdzić kto ma taki zestaw czy płynnie nakrętki poruszają się?

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Po kij ci ta rączka z zestawu jak tam pasuje 19 nasadka jak dobrze pamiętam, ty się zastanawiasz nad zestawem do dociskania a ja w te parę dni dwa sprzęgła opitolilem, weź się za robotę bez podniety jakąś nakrętką

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Podłączę się do tematu do użytku raz/dwa w miesiącu zestawy,które zostały tutaj zaprezentowane z tego co widzę asta i satra zdają egzamin? jest jeszcze klucz huzar tylko nie wiem czy to kopia jego czy huzar bez logo :)

https://allegro.pl/oferta/ecotend-klucz-zestaw-do-sprzegiel-sac-i-xtend-6150280002
posiada ktoś,może zestaw z linku? brakuje mi względem zestawów omawianych w tym temacie przyrządziku :
https://zapodaj.net/1b1f027e18265.jpg.html

Interesuje mnie,również średnica talerzyka dociskowego czy te tanie zestawy mają średnicę ok? nie tak,że ciut za małe i ledwo łapie na sprężynę docisku :)

Pzdr

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Panowie tamten zestaw oddałem.Kupiłem zestaw asta/satra i śruby tu są ok... ale moze mi ktos powiedzieć co używa takiego zestawu?

zdjęcie przykładowe z neta.Ta gwiazda ma takie rowki po których powinny (według mnie jak na to patrzę) przesuwać się nakrętki czarne :) a w zestawie tym znów wychodzi tak,ze o milimetr są grubsze nakrętki lub na odwrót o milimetr bardziej powierzchnia nie poszerzona :) przez co nie da się płynnie ruszać nakrętką czarną tylko,żeby docisła do końca to trzeba siłowo poruszać prawo/lewo aż wejdzie :) i na gwiedzie trzyramiennej jest w miarę OK ale na czteroramiennej trzeba się posiłować by wcisnać nakrętkę (żeby stykła się równo z powierzchnią )

ma może ktos taki zestaw ? kolego Lisek ma z Falcona i ktoś pewnie też ma moze się wypowie? czy znów feler ?

Pierwszy zestaw jaki macałem w sklepie to był zestaw:

i tam nakrętki srebrne po gwiezdzie ładnie się przesuwały (zestaw ala luk/tesam) również asta/satra

właśnie nie wiem czy nie zmienię na ten co podałem zdjęcie bo też sprawa taka,że po przymiarce zestawu który posiadam i skręceniu rączek nie mogę wykonać obrotu bo rączka ta z czarnymi elementami wadzi o wygłuszenie tunelu pod autem :) trzeba by nie skręcać tylko za jedną rączkę kręcić bo wykonać pół ruchu po czym znów odkręcić rączkę przestawić i znów skręcić i tak w koło to upierdliwe znów w zestawie powyżej rączka z czerwoną gumą to moment można zdjąć i przestawić w bok i znów kręcić

ale jeszcze chciałem o ten zestaw co mam dopytać.Może ktoś sprawdzić kto ma taki zestaw czy płynnie nakrętki poruszają się?
Także ten ..............................................................
chyba masz duuuuuuuuuuuuuuużo wolnego czasu .....
bo kupiłeś zestaw do sprzęgieł dwumasowych a nie do sprzęgieł samonastawnych i dlatego Ci nakrętka się ciężko wciska...
a maca to się co innego i niekoniecznie w sklepie :)

Ostatnia edycja:

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Odradzam to dziwadło z huzara, po pierwsze żadko kiedy pasują nasadki rozmiarem , po drugie dodatkowo musisz idealnie ustawić w tych trzech punktach, dla mnie przekombinowane, wymiary docisku lozyskowanego z mojego zestawu to 62x38, tego dziwnego przyrządu do luka nigdy nie używałem zawsze szczypcami segera cofałem docisk na prasie zebatej

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Cześć. Czy przyżądem z pierwszego linku w pierwszym pości da rady cofnąć zacisk typu jak ze zdjęcia czy tylko z Luka?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2025-10-05 210213.png
    Zrzut ekranu 2025-10-05 210213.png
    284,2 KB · Wyświetleń: 6

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Tego Sachs'a nie cofniesz. Jak je źle zdemontujesz, to możesz je już do kosza wywalić.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
wystarczy delikatnie dokręcać na krzyż?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Kręcisz nowe sprzęgło , czy używka / zdemontowane wcześniej ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Jest ryzyko, jest zabawa.
Musisz za jednym razem wycentrowac tarcze i tak kręcić żeby mechanizm samonastawny się nie popuscil. Bo będzie paliło tarcze - 20/ 30 k km i po sprzęgle. Delikatnie po jednym obrocie powinno dać radę. Nie Ty pierwszy i nie ostatni.

Ogólna opinia o samonastawnych sprzęgłach w większości bierze się właśnie z braku sprzętu do instalowania.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Tylko w przypadku tego docisku sprzętu brak? No nic trzeba będzie zaryzykować bo wleci komplet sachsa bo luk dwumas wytrzymuje krócej niż samo sprzęgło, 100tys w ciężkich warunkach.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Luka zazwyczaj można zresetować. Uwaga na sprzęgła Sachs w pudełkach luka i odwrotnie ;)

Typ Sachs jest nieresetowalny. Jedyna opcja, ktora daje 99.99%pewności to zamontowanie za pomocą przyrządu. A już demontaż i ponowne zamontowanie to tzw. Must have.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Czyli jednak można zamocować za pomocą tego przyrządu nowego Sachsa tylko nie można go cofnąć tak? Kupiłem ten przyrząd i zastanawiałem się czy przyda mi się on przy docisku Sachs.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Nie no jak już wiem, że się przyda to na pewno nie odeślę tylko z niego skorzystam.

Do góry Bottom