• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Środki do czyszczenia wtryskiwaczy.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Witam.
Panowie jakie środki polecacie do czyszczenia wtryskiwaczy, te które można używać bezpośrednio do układu wtryskowego z naczynia, lub takie wlewane do baku. Ja osobiście używam Liqui Moly Diesel Spulung. Kupiłem teraz Xado Atomex do baku testowo. Ponoć środki Forte są też dobrej jakości tylko cena spora. Pozdrawiam

motor125kM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SG
Z własnego doświadczenia (nie jestem mechanikiem) polecam czyszczenie wtrysków po wymontowaniu
na płuczce ultradźwiękowej.
Wszystkie dodatki do paliwa to tylko placebo lub zapobiegawczo ale tylko dla spokoju sumienia i nic
więcej.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Polecam PROTECa handluje nim i mam wielu zadowolonych klientów, środki skuteczniejsze od Liqui Moly posiadające TUV co świadczy, że skoro niezależna jednostka certyfikująca daje certyfikat to sprawdziła działanie specyfiku pod kątem jakim ma działać.

Do czyszczenia wtrysków, układu paliwowego możesz śmiało używać domieszki do paliwa Diesel System Cleaner lub jak masz mocno zabrudzony układ to Diesel System Super Clean
Ważne żeby dobrać odpowiednio specyfik pod problem i zalać tyle ile producent zaleca.
Gwarantuje że działa, parokrotnie robiłem prezentacje dla kilku warsztatów i zmiany dawkowania od razu widać na testerze w parametrach.

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
A ja z własnego doświadczenia wiem, że nie wlewamy nic do czyszczenia bo to tylko chwilowe rozwiązanie problemu. Nigdy nie pomogło za bardzo, a raz byłem mocno stratny. Wyciągam z auta, daje na maszyny i klient jeździ zadowolony. Na zachodzie inne paliwo i nikt nic nie dolewa, a u nas musi być Cie stać na mechanika skoro stać Cię na auto

iparts

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.iparts.pl
No niestety, tego typu preparaty można by porównać do hmm... środków przeciwbólowych, jedynie tłumią problem a nie rozwiązują go, jeśli mamy mocno wyeksploatowane wtryski wymagające interwencji mechanika to taki "oczyszczacz" ich nie zregeneruje w 100%.

mewash

Gaduła
Punktów
7
www.wrcs.pl
A ja z własnego doświadczenia wiem, że nie wlewamy nic do czyszczenia bo to tylko chwilowe rozwiązanie problemu. Nigdy nie pomogło za bardzo, a raz byłem mocno stratny. Wyciągam z auta, daje na maszyny i klient jeździ zadowolony. Na zachodzie inne paliwo i nikt nic nie dolewa, a u nas musi być Cie stać na mechanika skoro stać Cię na auto

Z tym zachodem to bys sie zdziwil jakie kwiatki wychodza :)
W Niemczech jest duzo bio dodatkow do diesla i efektem tego byly i sa pozalepiane ssaki paliwa w Toyotach, wymianiane kompletne uklady wtryskowe w Fordach :)
Jesli na maszynie jest uzywany "swiezy" i dobry plyn probierczy to on tez ma bardzo dobre wlasciwosci czyszczace.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnii, a powietrze panie .... sam motor chodzi. Nie dość że sa bardziej podatni na reklamy i maja więcej kasy to wierza w cudowne preparaty

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
A ja mogę polecić, normalny polski olej "mixol". Czyści tak samo jak te wszystkie super dodatki, a anwet bardzo dobrze smaruje .
Nawet pomaga na zawieszające się przestawiacze kata wtrysku itp.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
No niestety, tego typu preparaty można by porównać do hmm... środków przeciwbólowych, jedynie tłumią problem a nie rozwiązują go, jeśli mamy mocno wyeksploatowane wtryski wymagające interwencji mechanika to taki "oczyszczacz" ich nie zregeneruje w 100%.
Musicie zrozumieć że chemia jest rozwiązaniem na jakiś konkretny problem, oczywiście nie ma takiej chemii, która jest w stanie naprawić wtrysk, który jest mechanicznie lub elektrycznie uszkodzony... jeżeli wtrysk leje lub się zapieka i spowodowane jest to zabrudzeniem węglowym, nagarem to ma za zadanie wyczyścić i takie problemy rozwiązuje, albo potrafi spowodować że paliwo połączy się z wodą i "spali" wodę... przy takich problemach się stosuje i takie problemy ma rozwiązać. Preparatu niektórych firm też nie spełniają swojego zadania tylko wyciągają pieniądze z kieszeni, dlatego warto wybierać chemię która ma potwierdzone działanie przez niezależne firmy certyfikujące (takich certyfikatów nie wydaje się bez sprawdzenia czy na pewno działa i robi to co ma robić, grube pieniądze się płaci za takie certyfikaty).

Ostatnia edycja:

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Musicie zrozumieć że chemia jest rozwiązaniem na jakiś konkretny problem, oczywiście nie ma takiej chemii, która jest w stanie naprawić wtrysk, który jest mechanicznie lub elektrycznie uszkodzony... jeżeli wtrysk leje lub się zapieka i spowodowane jest to zabrudzeniem węglowym, nagarem to ma za zadanie wyczyścić i takie problemy rozwiązuje, albo potrafi spowodować że paliwo połączy się z wodą i "spali" wodę... przy takich problemach się stosuje i takie problemy ma rozwiązać. Preparatu niektórych firm też nie spełniają swojego zadania tylko wyciągają pieniądze z kieszeni, dlatego warto wybierać chemię która ma potwierdzone działanie przez niezależne firmy certyfikujące (takich certyfikatów nie wydaje się bez sprawdzenia czy na pewno działa i robi to co ma robić, grube pieniądze się płaci za takie certyfikaty).

Sam napisałeś ze płaci się grube. Wiec wynik zawsze jest pozytywny , nawet nazrzędzi z lidla potrafia miec takie certyfikaty.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie zaczynam coraz mniej juz wierzyć w certyfikaty itp.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Uzywam preparatow liqui moly i lucas injection cleaner.Zdazylo sie ze pomoglo i do dzis jest spokoj.Zalezy od problemu czy wtrysk potrzebuje tylko przeczyszczenia np.przez zlej jakosci paliwo lub dostal sie jakis syf ze zbiornika czy poprostu wymaga regeneracji.Ja przed wyjeciem wtryskow najpierw stosuje preparat, jesli nie pomaga wyciagam i oddaje do regeneracji.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Nie do końca to tak z tym zachodem jest.W hurtowni gdzie się zaopatruje dostaniesz środki do wszystkiego począwszy od tych do czyszczenia układów paliwowych na tych które potrafią naprawić wydmuchana uszczelkę pod głowica Idzie to w poważnych ilościach bo ludzie wierzą ze technologia jest tak zaawansowana ze buteleczka jakiegoś płynu można naprawić wszystko.Mi osobiście nie udało się żadnego układu wtryskowe go q ten sposób naprawic

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Dlatego się to nazywa środkiem do czyszczenia wtryskiwaczy,czyszczenia układu wtryskowego, czyszczenia układu paliwowego a nie środkiem do naprawy wtryskiwaczy...Producent podaje na jakiego typu zabrudzenia można stosować dany preparat.
Czasem lepiej jest wlać i sprawdzić czy pomoże, jak nie pomoże to bynajmniej nie narobi innych szkód jak nie jeden mechanik.

cypi

Początkujący
Punktów
0
Do silników z wtryskiem bezpośrednim benzyna polecam

OE PSA DODATEK DO PALIWA . W moim przypadku 1.6 thp 2017r. Błąd (awaria silnika) zdiagnozowany błąd P306A niesprawny wtryskiwacz. Stuki na wtryskiwaczu.​

Po wlaniu dodatku do paliwa ,przejechane ok 100km błąd na kontrolce znikł (bez kasowania ) ,wtrysk nie hałasuje.​

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom