Witam, na wstępie od razu zaznaczę że jestem mechanikiem z zamiłowania (od wielu lat
).
Mam problem z w/w śrubą w temacie tego postu. Przymierzam się do sprawdzenia i ewentualnego ustawienia luzów zaworowych w silnku G4KA KIA CARENS i być może bedę musiał wyjąć wałki rozrządu aby dostać sie do płytek. Wszystko już mam poukładane w głowie tylko intryguje mnie ta śruba serwisowa którą odkręcamy celem włożenia w jej otwór pręta i zablokowania rozrządu? Tylko później w książce serwisowej jest napisane nastepujące zdanie "The bolt must not be reused once it has been assembled" Czy to oznacza że ta sruba jest juz później nie potrzebna przy skręcaniu, czy jest potrzebna ale NOWA bo np ta sama użyta ponownie mogła by sie odkręcić i uszkodzić silnik? Pytam bo prwdopodobnie jest ona nie do dostania w oryginale. Ewentualnie czy mozna ją wkręcic jeszcze raz na silny klej do gwintów? Liczę ,że może ktos mi podpowie z własnego doświadczenia. W załączniku wrzucam zdjęcie całej tej sruby wraz z jej umiejscowieniem w silniku.
Pozdrawiam i dziękuję za ew. pomoc.
).Mam problem z w/w śrubą w temacie tego postu. Przymierzam się do sprawdzenia i ewentualnego ustawienia luzów zaworowych w silnku G4KA KIA CARENS i być może bedę musiał wyjąć wałki rozrządu aby dostać sie do płytek. Wszystko już mam poukładane w głowie tylko intryguje mnie ta śruba serwisowa którą odkręcamy celem włożenia w jej otwór pręta i zablokowania rozrządu? Tylko później w książce serwisowej jest napisane nastepujące zdanie "The bolt must not be reused once it has been assembled" Czy to oznacza że ta sruba jest juz później nie potrzebna przy skręcaniu, czy jest potrzebna ale NOWA bo np ta sama użyta ponownie mogła by sie odkręcić i uszkodzić silnik? Pytam bo prwdopodobnie jest ona nie do dostania w oryginale. Ewentualnie czy mozna ją wkręcic jeszcze raz na silny klej do gwintów? Liczę ,że może ktos mi podpowie z własnego doświadczenia. W załączniku wrzucam zdjęcie całej tej sruby wraz z jej umiejscowieniem w silniku.
Pozdrawiam i dziękuję za ew. pomoc.