• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Śruba otworu serwisowego pokrywy łańcucha rozrządu w silniku Theta 144km G4KA (SONATA 5 KIA CARENS)

slawno

Nowy
Punktów
0
Witam, na wstępie od razu zaznaczę że jestem mechanikiem z zamiłowania (od wielu lat :) ).
Mam problem z w/w śrubą w temacie tego postu. Przymierzam się do sprawdzenia i ewentualnego ustawienia luzów zaworowych w silnku G4KA KIA CARENS i być może bedę musiał wyjąć wałki rozrządu aby dostać sie do płytek. Wszystko już mam poukładane w głowie tylko intryguje mnie ta śruba serwisowa którą odkręcamy celem włożenia w jej otwór pręta i zablokowania rozrządu? Tylko później w książce serwisowej jest napisane nastepujące zdanie "The bolt must not be reused once it has been assembled" Czy to oznacza że ta sruba jest juz później nie potrzebna przy skręcaniu, czy jest potrzebna ale NOWA bo np ta sama użyta ponownie mogła by sie odkręcić i uszkodzić silnik? Pytam bo prwdopodobnie jest ona nie do dostania w oryginale. Ewentualnie czy mozna ją wkręcic jeszcze raz na silny klej do gwintów? Liczę ,że może ktos mi podpowie z własnego doświadczenia. W załączniku wrzucam zdjęcie całej tej sruby wraz z jej umiejscowieniem w silniku.
Pozdrawiam i dziękuję za ew. pomoc.

Załączniki

• sruba.jpg
    sruba.jpg
    559,5 KB · Wyświetleń: 50

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
W bmw też zalecają wymianę na nową dobry klej do gwintów załatwia sprawę;)

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
bez problemu możeć użyć starej sruby uzywajac wlasnie kleju do gwintow. ja stosuje sredniej mocy klej koloru niebieskiego z liqui moly i właśnie ten klej ci polecam. jezeli masz ksiazke to doczytaj z jakim momentem (Nm) powinna byc dokrecona wlasnie ta sruba wtedy dynamometr w reke i heja;p

pikol1979

Nowy
Punktów
0
Witam, będę podchodził do tematu wymiany łańcucha, napinacza ślizgów itd, przy okazji regulacji szklanek w silniku od mojej kijanki (160 tys. km wymienię dla świętego spokoju), czy poradziłeś sobie z tematem i czy posiadasz jakieś schematy i czy znaki na walkach i wale są widoczne? Silnik k4ka (ten sam co u Ciebie )

pen1

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Południe
Wszystko masz opisane poniżej:

Narzędzia specjalne

• Nie są wymagane.
Uwaga
  • Odłączyć przewód masy akumulatora.
  • Wymontować świece zapłonowe, aby silnik można było łatwiej obracać.
  • Obracać silnik w normalnym kierunku obrotów (jeżeli nie podano inaczej).
  • Zwrócić uwagę na momenty dokręcenia.
  • Jeżeli występuje: Przed wymontowaniem zaznaczyć położenie montażowe czujnika położenia wału korbowego.
  • Obracać silnik TYLKO za pomocą koła łańcuchowego wału korbowego, a nie za pomocą innych kół łańcuchowych.
  • NIE obracać wału korbowego lub wałka rozrządu przy zdjętym łańcuchu rozrządu.
Ustawianie faz rozrządu
  • Czynności wymagane przy wymontowaniu i montowaniu łańcucha rozrządu:
    • Zdemontować miskę olejową.
  • Wał korbowy musi być ustawiony w położeniu GMP pierwszego cylindra 1.
  • Rowek klinowy koła łańcuchowego wału korbowego musi znajdować się w położeniu godziny 9 2.
  • Znaki ustawienia wałka rozrządu muszą pokrywać się z górną powierzchnią głowicy silnika 3.
  • Przed rozpoczęciem naprawy silnika zablokować w przyjętym położeniu napinacz łańcucha 4:
    • Umieścić wkrętak z płaskim trzonkiem w otworze obudowy napinacza w celu odblokowania popychacza napinacza 5.
    • Wcisnąć popychacz w obudowę napinacza 6.
    • Wprowadzić odpowiedni pręt w celu zablokowania popychacza napinacza 7.
  • Ustawić znaki ustawienia wałka wyrównoważającego i koła łańcuchowego wałka wyrównoważającego 8.
  • Zamontować łańcuchy rozrządu.
  • Ustawić kolorowe ogniwa łańcucha na znaku ustawienia na kole wałka wyrównoważającego i na kole łańcuchowym wału korbowego 9 i 10.
  • Ustawić kolorowe ogniwa łańcucha na znaku ustawienia na kołach łańcuchowych 11, 12 i 13.
  • Po naprawach wyjąć trzpień blokujący napinacza łańcucha 7.
  • Obrócić wał korbowy o dwa obroty w prawo do położenia GMP pierwszego cylindra 1.
  • Znaki ustawienia wałka rozrządu muszą pokrywać się z górną powierzchnią głowicy silnika 3.

pikol1979

Nowy
Punktów
0
jestes wielki :D
czy jest mozliwosc sciagniecia boku bez sciagania miski ?

Do góry Bottom