• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Śruba stopy wału

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Cześć. Odrazu zaznaczam, że jestem tuman, nieuk, partacz, i złodziej. Jako taka osoba mam dylemat.

Składam silnik 1.4 BCA mpi z jakiejś skody. leży to to już kilka miesięcy ptykam się o to. Ale wreszcie zapadła decyja że składamy.

Producent według AD nie przewidział ponownego montażu wału itd bla bla bla.
Kilka razy skałdałem podobne g#nwa i stope wału kręciłem na o zgrozo starych śrubach, momentem z innego silnika podobnego tj. 35Nm + 65Nm. Auta latają do dziś nic się nie dzieje.

Teraz kręce środkową stope na 65 i kilka śrub płynie. Odkręciłem sprawdziłem gwinty w bloku wyglądają ok. śruby podobna długość. max 20 setek róznicy
Umyłem tym razem krecę na sucho sopniowo zwiekszając moment.

2 płyną i ni hu hu nie klikną na 65 wykręciłem. wyciągneły się o 1mm od poprzedniego pomiaru.

Szukać nowych podobnych do innego modelu silnika ? przerobić to na grubsze ? co tam Panowie poradzą ? Czy co to można zrobić żeby tego nie spie#$@lić ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Potwierdzam ..tylko nowe śruby ! Jeżeli byłby problem ze znalezieniem oryginalnych (nowych ) ..możesz zamontować inne ..ALE >>>o wymaganej wytrzymałości lecz o takich samych rozmiarach ...nawet z innym łbem >> jeżeli warunki pozwalają na to !

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
W którymś to zakupiłem nowe śruby zamiennik . Tam jakiś spory moment był kręcę płyną. Złożyłem na starych skręcone jak w książce i grało.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Ciężko coś dobrać tam jest m9 1.25 około 80mm. OE2 8.8 W ASO cały blok z wałem zamiennika nie widzę. A to skurczybyki.
A śruby głowicy jak by skrócił jakieś o takich parametrach hehe ??

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Gdybyś na to się zdecydował ( na skracanie śruby głowicy) .....to też rozwiązanie ....lecz śruba musi być nowa .

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Hehe nie no lepiej założyć skrócona szpilkę głowicy o takiej samej specyfikacji niż zwykła utwardzaną.
nic tam takiego nie dobiorą.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Dobrałem szpilki głowicy o takich samych parametrach skróciłem i skręciłem jak w podobnym silniku bo jest 1.4 które ma grubsza szpilkę i jest do tego moment i service manual więc trochę mniej NM i działa. Nalatalo to już sporo od natmtego czasu i nic się nie dzieje.

Do góry Bottom