• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Światła do jazdy dziennej w Seicento

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
wiem, że elektrony w moich przewodach zabłądziły i nie chcą płynąć, tak ja ja chcę. Tak na poważnie, dlaczego dzienne nie włączają sie nawet po włączeniu silnika, kiedy są podpięte plusem pod przewód wchodzący w to miejsce?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bo to nie jest właściwe miejsce do podłączenia zasilania LEDów.
Z pierwszego postu wynika, że pomylono kolory plusa zasilania i przewodu do pozycyjnych.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Instrukcja radziła czerwony kabel podpiąć pod alternator (w którym miejscu?) a biały pod plus postojówki.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Litosciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ide bo mnie się zacznie mieszać

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No nie wiem co konstruktor miał na myśli ani czy producent nie pomylił kolorów przewodów ale na pewno zasilanie świateł nie powinno być realizowane z diod wzbudzenia alternatora...

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Podłącz przewód od Ledów pod czerwony kabel przykręcony kluczem nr 13 lub 10 (główny przewód prądowy) i wszystko będzie grało .
A następnym razem może jedź do elektryka zanim czegoś nie sfajczysz.
Przy nowszym aucie nafaszerowanym elektroniką już nie grzeb wcale.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja osobiście dotychczas spotkałem się tylko ze świałami do jazdy dziennej wyłączanymi po włączeniu świateł mijania czy tam postojówek czyli sterowanymi plusem, nie wiem co autor tematu ma tam za automat ale moze jest zepsuty, wtedy należałoby zastosować przekaźnik rozwierny zamiast owego automatu, jakby co to służę pomocą. O policję sie nie martw przepis nie obowiązuje pojazdów zarejestrowanych w PL przed 2009 r. jeśłi chodzi o św. pozycyjne a jeśli chodzi o automatyczne łączanie się to możesz je po prostu podłączyć pod zapłon byleby się wyłączały po włączeniu św. mjania

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Są w sprzedaży są światła dzienne z automatycznym włączaniem się po uruchomieniu silnika sterownik tych świateł jest tak zrobiony ,że w momencie procesu ładowania akumulatora załączają się dzienne ledy a w momencie załączenia świateł pozycyjnych zostają wyłączone. Dlatego są trzy przewody + ,- i + dla postojówek .
Wcale nie trzeba montować do alternatora wystarczy bezpośrednio do plusa akumulatora

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
gdy podłączę pod akumulator to świecą cały czas, bez zapłonu oczywiście też, ale spróbuję tak jak mówicie - pod główny alternatora, a tak swoją drogą paradoksem jest to, że niejednokrotnie przeprowadzałem różne aktywacje czujników itp. i zabawy z elektroniką, ale te lampki mnie zagięły... spróbuję w poniedziałek i dam znać

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Możliwe że już sterownik jest walnięty . Nie powinny świecić przy 12V.

Bajzel

Gaduła
Punktów
15
Niektóre światła dzienne po pierwszym podłączeniu pod akumulator dopiero po chwili gasną, odczekałeś z 20 sekund czy tylko przytykałeś kabelki do aku?

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Pod aku świecą cały czas. Podłączyłem zgodnie ze schematem, pod zapłon, jednak automat nie trzyma. Wstawię przekaźnik i dam znać czy działa

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Przekaźnik podpięty, zasilanie z zapalniczki po zapłonie, postojówki gaszą. Wszystko gra. Dziękuje za pomoc

Do góry Bottom