• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Żarówki do warsztatu

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
arni_warbus ale chyba nie jest na akumulator? Bo jeśli na baterie zwykłe to jakoś mnie to nie przekonuje.
Ładowana po kablu jest moim zdaniem wygodniejsza, szczególnie jak się ma ładowarkę do samochodu.
No i pozostaje kwestia żywotności tej lampy i jakości światła.

Ogólnie można kupić lampę za 25zł, można za 250zł, a i tak osoba która kupiła jedną będzie mogła dyskutować o wyższości swojej lampy nad tą drugą którą wybrała druga osoba.
Zależy kto jakie ma priorytety w tej materii.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Chyba żartujesz chciałbyś latarkę akumulatorowa za 30 nie ma tak dobrze same akumulatorki kosztuja wiecej. Tylko u ruskich na targu taką kupisz :D

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
znajomy ma ta z IC na warsztacie do tej nowej z yato niema polotu sam to stwierdził jak byłem u niego i kurier akurat przywiózł mu paczkę i ja odebrałem swoja przy okazji ;)

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Witam
pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze do tematu, mam trzy lampy ledowe różna wielkość 60, 48 i 30 diod- różna wielkość w zależności od sytuacji plus czołówka, moim zdaniem trwałość i żywotność jest ok. Na halach (2 szt ) na suficie jarzeniówki plus energooszczędne tzw. światło dyżurne. Jeśli nie mam samochodu w środku i nic nie robię to tylko dyżur, wcześniej żeby coś wziąć z pustej hali włączałem połowę oświetlenia, czasami kilka razy, dlatego dyżurne lampy- 14W. Wolałbym światło białe ciepłe ale na to musimy jeszcze poczekać choć technologia LED rozwija się bardzo szybko.

Panowie tylko i wylacznie ledy nowej technologii high intense. Owszem koszt jest czesto okolo 300zl (jakies 50-60F) ale sa nie do zajeb... i po schodach i pod kolo, i zeby podtrzymac wachacz i zeby przyswiecic....

Co do barwy swiatla.... Dla oka ludzkiego najodpowiedniejsza temperatura to od 4200k do 4800k. To zabarwienie lekko zolte. Swiatlo biale czyli od 5000k do 5500k jest nieco za wyrazne i meczy oko po kilku godzinach, natomiast slynne 6000k to juz przejscie w granice niebieskiego/tempa biel. Takie 6000k meczy oko po zaledwie kilkunastu minutach a taka temp maja wszystkie tanie ledy z poprzedniej generacji.
Mógłbyś wrzucić jakiś link z tymi lampami.

Ostatnia edycja:

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Nie chciałbym akumulatora za 30z(choć szczerze mówiąc to chciałbym :D Ale, żeby spełniał moje wymagania), chodziło mi o to, że wolę dołożyć i mieć konkretnego akumulatora, który pożyje na warsztacie jak najdłużej w dobrej kondycji.

Gdzieś słyszałem powiedzenie, że skąpy traci dwa razy.
W domyśle, kupując słabe jakościowe rzeczy, w perspektywie czasu i tak będziesz zmuszony kupić coś dobrej jakości, bo to słabe wymięknie.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Szymon-ja za swoja lampe dałem 50zł i słuzy wiernie już 3 lata w cięzkich warunkach i świeci jak nowa,akumulator nie stracił parametrów,lampka identyczna jak ta z aukcji tylko firmy Profix,kupiona kiedys w Lidlu....szczerze polecam...

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Regularna oferta to była? Bo czasem mają jakieś specjalne, wiec nie wiem czy się wybrać czy nie.
Bo jeśli jest tak jak mówisz to nie ma na co narzekać, a 50zł to nie jest znowu tak dużo więc można spróbować.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
masz dylemat jak by to kosztowało z 1 tys zł :) kupujesz lampę za 100 zł i nawet jak wytrzyma rok , dwa to i tak na siebie zarobi i zarobi na nową na wymianę , takie sprzęty się zużywają i trzeba pamiętać że to tylko lampa ;)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Te lampy to nie była jakaś stała oferta,był w Lidlu jakis taki "samochodowy tydzień" tak samo jak zdarzają sie tygodnie amerykańskie,motocyklowe,ogrodnicze itd :) były wtedy prostowniki,pokrowce na auto,jakies badziewiaste kobyłki no i własnie te lampy :) jak juz mówiłem było to 3 lata temu,ale nie wykluczone,że na wiosne znowu sie cos takiego pojawi ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jako modelarz lotniczy mam do czynienia z różnymi akumulatorami, praktycznie jedynie NI-MH eneloop maja prawdziwą pojemność jak i brak pamieci . NI-CD maja zjawisko pamięci i należy je przechowywać w stanie rozładowanym . Ponoć zjawiska pamieci nie mają NI-MH ale tez zaleca sie przechowywanie w stanie rozładowanym . Te z allegro kupiłem po dniu eksploatacji przewod sie połamał w srodku po wymianie przewodu działaja ale migoczą brak mostka prostowniczego i kondensatora . Ale warto za diody i obudowe

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja wole wstawic ogniwa A123 i czas ladowania 10 min a rozładowania proporcjonalnie do pojemnosci

mrqq

Bywalec
Punktów
11
napisałeś że starcza na cały dzień a napisali że 3h pracy max
no wiesz raczej rzadko sie zdarza żeby lampka była właczona pare godzin po rzad, na warsztacie też mam swiatło;)

napisałeś że starcza na cały dzień a napisali że 3h pracy max
no wiesz raczej rzadko sie zdarza żeby lampka była właczona pare godzin po rzad, na warsztacie też mam swiatło;)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Marek_S-ale trzeba jeszcze mieć czym ładować A123,a resztą troche cięzko z ich dostępnością ;) no i na najprostszą Turnigy 6 trzeba już wydać 150zł...
Tak w ogóle nie wiem nad czym sie tu rozwodzicie przez tyle postów,dobra lampke można kupić za 5 dych :)

Do góry Bottom