Dwa tygodnie temu moje Daewoo Tico wyzionęło ducha
muszę pomyśleć nad nowym samochodem. Zastanawiam się na kilkuletnim Renault Clio lub Dacią Sandero. Po obejrzeniu kilku modeli najbardziej do gustu przypadły mi odmiany tych aut z silnikami 1.2 16v 75 km oraz silnikiem 0.9 TCE 90 km. Ten pierwszy to wiadomo "prawilny" benzyniak drugi wynalazek ery downsizingu. O ile o pierwszym silniku informacji i opinii (zresztą w większości pozytywnych) jest masa z doładowaną jednostką jest już gorzej, nawet jeśli pojawiają się opinie to w większości dotyczą aut nowych które mają max do 40 tys km przebiegu. Mi w oko wpadło Sandero z 2014 roku z przebiegiem 169 500 i właśnie z silnikiem 0.9 TCE pod maską.
Jak jest z żywotnością tego silnika? Jak zachowuje się przy większych przebiegach (200-300 tys)?
Jeśli mieliście styczność z tą jednostką byłbym bardzo wdzięczny za porady i wasze opinie
Pozdrawiam!
muszę pomyśleć nad nowym samochodem. Zastanawiam się na kilkuletnim Renault Clio lub Dacią Sandero. Po obejrzeniu kilku modeli najbardziej do gustu przypadły mi odmiany tych aut z silnikami 1.2 16v 75 km oraz silnikiem 0.9 TCE 90 km. Ten pierwszy to wiadomo "prawilny" benzyniak drugi wynalazek ery downsizingu. O ile o pierwszym silniku informacji i opinii (zresztą w większości pozytywnych) jest masa z doładowaną jednostką jest już gorzej, nawet jeśli pojawiają się opinie to w większości dotyczą aut nowych które mają max do 40 tys km przebiegu. Mi w oko wpadło Sandero z 2014 roku z przebiegiem 169 500 i właśnie z silnikiem 0.9 TCE pod maską.Jak jest z żywotnością tego silnika? Jak zachowuje się przy większych przebiegach (200-300 tys)?
Jeśli mieliście styczność z tą jednostką byłbym bardzo wdzięczny za porady i wasze opinie

Pozdrawiam!