• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

0.9 TCE czy warto?

mich1050

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Dwa tygodnie temu moje Daewoo Tico wyzionęło ducha :( muszę pomyśleć nad nowym samochodem. Zastanawiam się na kilkuletnim Renault Clio lub Dacią Sandero. Po obejrzeniu kilku modeli najbardziej do gustu przypadły mi odmiany tych aut z silnikami 1.2 16v 75 km oraz silnikiem 0.9 TCE 90 km. Ten pierwszy to wiadomo "prawilny" benzyniak drugi wynalazek ery downsizingu. O ile o pierwszym silniku informacji i opinii (zresztą w większości pozytywnych) jest masa z doładowaną jednostką jest już gorzej, nawet jeśli pojawiają się opinie to w większości dotyczą aut nowych które mają max do 40 tys km przebiegu. Mi w oko wpadło Sandero z 2014 roku z przebiegiem 169 500 i właśnie z silnikiem 0.9 TCE pod maską.
Jak jest z żywotnością tego silnika? Jak zachowuje się przy większych przebiegach (200-300 tys)?
Jeśli mieliście styczność z tą jednostką byłbym bardzo wdzięczny za porady i wasze opinie :)
Pozdrawiam!

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
witam:) jak dla mnie to bardzo duzo zalezy jak samochód był użytkowany, jak i gdzie naprawiany...jezeli ktos o niego dbał tak jak należy to bedzie ok z kazdym silnikiem:) .ale patrzac na przebieg tego auta to troche sie najezdził w roku...

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
W dacii ten silnik 0,9 daje radę. Tylko, że jak jeździsz spokojnie to pali 5 litrów a jak depniesz to 10.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Niestety spalanie to problem małych pojemności. Wszystko zależy od przyśpieszenia i pojemności.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
żywotność nie zależy od konstrukcji bo doładowane wcale nie muszą być mniej żywotne ale od wykonania go mając dużo doczynienia z doładowanymi silnikami renault F4Rt myśle że napewno będzie się lepiej spisywał od silników vw tfsi.

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Moim zdaniem na trasę ten silnik nie ma racji bytu, z kolei jeżeli chodzi o miasto- jak najbardziej gdzie zmieścisz się do 6l, mały silnik nie zawsze oznacza również małe spa;lanie, pamiętaj o tym.

Paweł777.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swarzędz
0,9 tce? 0,9 to może być w seicento, wolnossący. Poluj na jakąś wolnossącą benzynę, te dacie i te clio z 0,9 tce se odpuść. Jeszcze z turbo, które dmucha dopiero od jakichś 2500 obr/min...
W 0,9 Tce nie znajdziesz oszczędności tylko rachunki za naprawy silnika i turbo.
Te sandero z 0,9 tce pewno już za długo nie pojeździ, zwłaszcza jak jeździło w 5 osób lub z dużym bagażem. Ten przebieg to już więcej niż połowa żywotności silnika. Ble.

Do góry Bottom