• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 HDi tolerancje luzu panewek

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Witam wszystkich.
Potrzebuje info na temat tolerancji luzów panewek głównych i korbowodowych silnika 9HZ Może ktoś pomoże w temacie

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Zwykly przegląd slupka zakończyl się grubszym szpadlem, ogolnie nie bylo tragedii oprócz powycieranych wałkow, blok pojechał na honowanie i będziemy powoli to skladac, wal nominal, po polerce, panewy STD ale trzeba pomierzyć stąd pytanie o tolerancje, gdzieś w katalogu KS'a znalazłem info o nadwymiarach w nominale na glownych jeżeli chodzi o pasowania tylko nie pamiętam czy tyczyly się tego slupka

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
Nawet w IC katalogu z carsu , z tego co pamiętam jest podane pasowanie panewek.

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Dokładnie, jedynie nadwymiary na szlify... Zostaje chyba serwisówka bądź jakiegoś ogarnietego szlifierza podpytac

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
W katalogu doboru panewek masz podane dopuszczalne wymiary.

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
W katalogu jezeli chodzi np o kolbenschmidt'a podane są nadwymiary standardowych panewek do tego silnika sygnowane kolorami jednak mi chodzi o sam zakres tolerancji luzu na glownych i korbach, oprócz serwisowek nie spotkałem się z takimi danymi w programach, jednak nie posiadam

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
W katalogu jezeli chodzi np o kolbenschmidt'a podane są nadwymiary standardowych panewek do tego silnika sygnowane kolorami jednak mi chodzi o sam zakres tolerancji luzu na glownych i korbach, oprócz serwisowek nie spotkałem się z takimi danymi w programach, jednak nie posiadam
Coś chyba źle patrzysz

Załączniki

• obraz_2022-04-15_230233036.png
    obraz_2022-04-15_230233036.png
    60,8 KB · Wyświetleń: 79

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
640
Miasto
Okolice Krakowa
Chyba dobrze patrzy, bo nie ma tutaj żadnej informacji o pasowaniu panewek.

Jeśli nie ma informacji na temat pasowania fabrycznego dla czopów korbowodowych, to można stosować się do zasady 0,025mm na 25mm średnicy czopa.

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Narazie to wstępnie pomierze, sporo osob zamawia nominaly jezeli czopy trzymaja ladnie wymiar, składa i ma być dobrze jednak miałem przypadek w hondzie z silnikiem Dserii że na panewkach Glyco bodajże które przyjechały dobrane na szlifierni, również STD wal nie obracal się jak powinien, po pomiarach wyszło że na jednej parze było stosunkowo za ciasno, wleciały NPR i wszystkie pięknie trzymały się środkowej wartości tolerancji pasowania

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Chyba dobrze patrzy, bo nie ma tutaj żadnej informacji o pasowaniu panewek.

Jeśli nie ma informacji na temat pasowania fabrycznego dla czopów korbowodowych, to można stosować się do zasady 0,025mm na 25mm średnicy czopa.
Ale co jeszcze chcecie wiedzieć, rozumiem że potrzebujecie minimalny i maksymalny luz pomiędzy panewką a wałem. Żeby sprawdzić czy jest dobrze szlif zrobiony tak ?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Przecież to idzie policzyć z podanych wymiarów.

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Można liczyć ale to raczej po szlifach większość szlifierzy dobiera wtedy panewki, bądź we własnym zakresie, mnie raczej chodzi o zakres tolerancji jakie przewiduje producent na korbach i glownych w celu porownania po montażu nominalnych panewek i pomiarach plastic gauge'em
Automatyczne połączenie postów:

Tutaj wszystkie szopy bardzo ładnie trzymają nominal, wal jest tylko po polerce

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Można liczyć ale to raczej po szlifach większość szlifierzy dobiera wtedy panewki, bądź we własnym zakresie, mnie raczej chodzi o zakres tolerancji jakie przewiduje producent na korbach i glownych w celu porownania po montażu nominalnych panewek i pomiarach plastic gauge'em
Automatyczne połączenie postów:

Tutaj wszystkie szopy bardzo ładnie trzymają nominal, wal jest tylko po polerce
To co wysłałem jest dla nominału, wystarczy że odejmiesz od największego otworu najmniejszy wymiar czopu oraz grubość panewki i wychodzi max luz. Natomiast jeśli od najmniejszego otworu odejmiesz największy czop oraz grubość panewki wyjdzie ci minimalny luz.

Etylina86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Temat do zamknięcia. Pomierzone, pasowania 0,038 na glownych i 0,050 na korbach, powinno latac

Do góry Bottom