Nie spotkalem sie. Jedynie informacje na ktory szlif.Nawet w IC katalogu z carsu , z tego co pamiętam jest podane pasowanie panewek.
Coś chyba źle patrzyszW katalogu jezeli chodzi np o kolbenschmidt'a podane są nadwymiary standardowych panewek do tego silnika sygnowane kolorami jednak mi chodzi o sam zakres tolerancji luzu na glownych i korbach, oprócz serwisowek nie spotkałem się z takimi danymi w programach, jednak nie posiadam
Ale co jeszcze chcecie wiedzieć, rozumiem że potrzebujecie minimalny i maksymalny luz pomiędzy panewką a wałem. Żeby sprawdzić czy jest dobrze szlif zrobiony tak ?Chyba dobrze patrzy, bo nie ma tutaj żadnej informacji o pasowaniu panewek.
Jeśli nie ma informacji na temat pasowania fabrycznego dla czopów korbowodowych, to można stosować się do zasady 0,025mm na 25mm średnicy czopa.
To co wysłałem jest dla nominału, wystarczy że odejmiesz od największego otworu najmniejszy wymiar czopu oraz grubość panewki i wychodzi max luz. Natomiast jeśli od najmniejszego otworu odejmiesz największy czop oraz grubość panewki wyjdzie ci minimalny luz.Można liczyć ale to raczej po szlifach większość szlifierzy dobiera wtedy panewki, bądź we własnym zakresie, mnie raczej chodzi o zakres tolerancji jakie przewiduje producent na korbach i glownych w celu porownania po montażu nominalnych panewek i pomiarach plastic gauge'em
Automatyczne połączenie postów:
Tutaj wszystkie szopy bardzo ładnie trzymają nominal, wal jest tylko po polerce