• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,6HDi kodowanie wtryskiwaczy???

Krzysztoff07

Uczestnik
Punktów
0
Witam
zwracam się z prośbą o pomoc w "zakodowaniu" wtryskiwaczy. Jakiś czas temu miałem regenerowane wtryski - zostały nadane nowe nr IMA- teraz udało mi się "dorwać" do Diagbox-a , niestety w miejscu gdzie się wpisuje nowe numery po wpisaniu nie można ich "zapamiętać"??? - co jest nie tak?. Znalazłem również w programie zakładkę wymiana wtryskiwaczy czy może tam coś trzeba zrobić-wpisać?- powiem tak obawiałem się otwierać tego aby czegoś nie zepsuć

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Jak się nie mylę tam są dwa rodzaje wtryskow. 8 lub 9 literowe ...

Citrofan

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Ostrow wlkp
8 i 10 znaków był o tym temat jak ktoś wstawił nowsze hdi chyba 9h01 a powinno być 9hx

Krzysztoff07

Uczestnik
Punktów
0
Auto pali normalnie , chcialem tylko zrobic tak jak to powinno byc, rzeczywiscie nowe kody mam 9 "znakowe" soft mowi , ze nalezy zaktualizowac sterownik ale ja mam ponoc zaktualizowany...wiec????

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Witam
zwracam się z prośbą o pomoc w "zakodowaniu" wtryskiwaczy. Jakiś czas temu miałem regenerowane wtryski - zostały nadane nowe nr IMA- teraz udało mi się "dorwać" do Diagbox-a , niestety w miejscu gdzie się wpisuje nowe numery po wpisaniu nie można ich "zapamiętać"??? - co jest nie tak?. Znalazłem również w programie zakładkę wymiana wtryskiwaczy czy może tam coś trzeba zrobić-wpisać?- powiem tak obawiałem się otwierać tego aby czegoś nie zepsuć
Do mnie sie dorwales?

Jak wchodzi w obroty i jezdzi auto to nie kombinuj. Czasem kody wchodza po ktoryms razie. Duze i male litery ważne i zera myla sie z litera O

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Czy wtryski od Forda TDCI 90KM (0445110188) będą pasowały do HDi 90KM (0445110311)?

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Wszystko się zgadza. Nie ma możliwości, abym je mógł zakodować. Mają 8 znakowy kod C3I, a sterownik potrzebuję 9 znakowego kodu alfanumerycznego. Mimo wszystko zamontowałem je, ładnie odpala, pracuje zdecydowanie równiej na wolnych obrotach niż na poprzednich wtryskach, ale mam dalej problem bo Kopci na czarno jak na poprzednich. Cały czas pod obciążeniem oraz przy przegazówce. Wydatek wtryskiwania tych wtryskiwaczy wg. Diagboxa 3.14 mg na ciepłym, a na starych wtryskach miał ok. 9mg i chodził bardzo sztywno oraz kopcił na czarno. Co myślicie o tych wtryskach? Czy mimo braku kodu mógłby tak kopcić, jak parametry wtrysków są ok? Czy szukać gdzie indziej?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
EGR albo problemy z ciśnieniem z turbiny. W 1.6 HDi kiedyś miałem pęknięty kolektor ssący na zgrzewie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Lub zatkany dolot nagarem ...

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Wrzucałem cały słupek, bo poprzedni stanął. Osprzęt przerzuciłem ze starego, więc widziałem co montuje. EGR nowy, bo świeci się jak... Jest przyuczony. Rury powietrza bałwanki wymienione. Generalnie wdać, że ktoś już przed awarią szukał problemu i grzebał w dolocie, ale zapomniał o wtryskach.

Dolot sprawdzony pod ciśnieniem powietrza z kompresora. Nie podoba mi się tylko parametr "odwzorowanie turbo sprężarki" - 35%. Przeanalizowałem inne diagnozowane 1.6 hdi i tam parametr wskazywał między 6-10 %.
Może coś nie tak z turbo, a konkretniej jego sterowaniem? Elektrozawór sterowania turbo? Nieprawidłowo wyregulowany zakres pracy sztangi turbo?

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Przerzuciłem jeszcze jeden komplet wtryskow (9 znakowy kod) z picasso 1.6 hdi. Okazuje się, że wydatek wtryskiwania waha się teraz w okolicach 5.88, czyli dokładnie tak jak w aucie z którego je wymontowałem. Pozostałe parametry tj. Odwzorowanie turbo także zmieniło swoje wartości na takie jak powinny być. Reasumując wtryski które poprzednio wymienialem (8 znakowy kod), są w jakiś sposób uszkodzone. Wydatek wtryskiwania przy temp. Roboczej spada nawet do 1.96mg (za mało paliwa podają)

Andrzejek222

Początkujący
Punktów
1
Czy jakimś uniwersalnym typu Delphi ds150e da rade zakodować Peugeot? Jeśli tak to jaki program do tego? Jeśli nie to jakimś innym. Dobrze by było żeby nie był jakiś super drogi i dużo marek ogarniał. Pozdrawiam

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Niestety, ale DOBRE testery są drogie. Kodowanie jest uzależnione od rodzaju wtryskiwacza i kodu sterownika. Chińczyki nie wszystko robią.

Do góry Bottom