• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 Passat, Audi czy może nowa buda

Jacwik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Żagań
Cześć. W przeciągu najbliższych 2 mscy muszę kupić sobie samochód. Mam zamiar kręcić nim dużo km, będzie mi służył za zachodnia granicą. Mam 22 lata. Na samochód chciałbym przeznaczyć nie więcej jak 15 tys...wliczając w to ubezpieczenie. Nie mam bliskiej osoby która mógłbym podać żeby ciągnąć z jej zniżek. Nie wiem czy istnieje jakieś rozwiązanie a więc liczę że 3k za OC zapłacę (rok temu zaplacilem 2102pln za OC 1.9 td fiat marea weekend - która straciłem i za nią tęsknię, ale to swoją drogą :( ). Zastanawiałem sie nad Passatem, audi a3 albo a4 z silnikiem 1.9 tdi i 6 bieg skrzynia na autobahne. Jakie są wasze opinie ma tematemat tych aut? Wieloletnia buda, silniki po 300k przebiegu i jesCze pewnie kręcone. Czy to zda swoje zadanie? Co bym musiał sprawdzić i w jaki sposób (nie znam się na tym) po zakupie takiego auta żeby się nie okazało ze gdzieś na środku bany stanie mi i będę musiał dzwonić po lawete. Jakie konkretnie wersje mocy polecacie?

Na rynku można kupić nowsze modele za tą samą cenę, wiadomo że inne silniki, marki...czy nie byłoby takie rozwiązanie lepsze? Teoretycznie nowsze, praktycznie nie do końca musi być równie solidnie wykonane, może zwalić się szybciej.

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Może coś ze stajni włoskiej z dieslami jtdm, czy jtd- mniejsza popularność niż passat i audi i może trochę mniejsze ryzyko trafienia rodzyna

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Jak wyżej....za 12 koła kupisz jakiegoś Gruza . Do tego policz jeszcze adac bo się przyda do takiego ogóra

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Kup sobie Peugeota lub Citroena 2.0 hdi. Przebiegi nie kręcone [mało kto potrafi], auta nowsze i silnik bezawaryjny [tylko części eksploatacyjne].

Peugeot 307, 407, 308, 406. Citroen C5,

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Jak wyżej....za 12 koła kupisz jakiegoś Gruza . Do tego policz jeszcze adac bo się przyda do takiego ogóra

Bez przesady 12k to za mało na 20 letniego Passata czy 20 letni A3? No chyba że autor mówi o A3 8P czy Passacie B6 no to odpada bez dwóch zdań

Między Passatem a A3 jest przepaść, A3 to Golf, czyli części tanie, proste naprawy, Passat ma np wielowahacz, do tego teoretycznie większe przebiegi bo większy segment.

Ja bym się zastanowił nad A3 8L polft 1,8T + lpg, łatwiej znaleźć bo są tacy co nie wiedzą że istniały takie silniki, bardzie trwały osprzęt, pomimo że też turbo i dwumasy itd.. No i fajnie leci a diesel jest dobry tak do setki.
Jeszcze bym pomyślał nad Seatem Leonem mk1
Z innych to możę Opel Astra H?

Jacwik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Żagań
Zakochałem się w citroenie C5 2.0 hdi II i stwierdziłem że dozbieram pieniądze i kupię nowa budę. Przewiduje budżet do 21k. Jakieś opinie? Robie dobrze? A może w nowym budżecie znajdę coś jeszcze lepszego.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
C5 II generacji to do 15k się zmieścisz. Do 30k to starczy na 3 generacje. Bardzo dobry wybór.

A i hydroactiv nie ma co się bać. Nie ma wygodniejszego zawieszenia.

Jacwik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Żagań
Mam na myśli właśnie model który był produkowany od 2008 roku (Wikipedia podaje że to 2 gen). Widzę że jest trochę ogłoszeń w moim limicie. Jrst cos na co powinienem szczegolnie zwrócić uwagę przy zakupie?

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Żeby nie miał szpachli na sobie, jak hydroactiv to zobaczy czy amortyzatory są suche. Ważne żeby DPF był na swoim miejscu i nie był wycięty.

Do góry Bottom