• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 TDI BKC

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam. Mam problem a raczej dużą zagwozdke.

Mianowicie ostatnio robiłem taki przegląd silnika tak patrzyłem czy nic sie nie dzieje zdjalem pokrywę silnika tam gdzie jest napisane 1.9 tdi itp. Patrzę a ku mojemu zdziwieniu na pokrywie zaworów (odmie) jest mokro olej. Wyciągnąłem bagnet było takie troche ciśniene jakby. Odkręciłem korek wlewu oleju i tryskało olejem nie wiadomo na jaka wysokośc ale tryskało.

Byłem wczoraj odstawić samochód ponieważ ciekł mi olej z rur które idą do intercoolera. Mechanik do mnie dzwonił przed chwilą i mówić że cały intercooler i rury były zalane olejem w takim stopniu że trudno było to wyczyścić. Wymienili mi wszystkie węże od odmy po sam intercooler uszczelnili je itp. Teraz mam takie pytanie czy odma może być zatkana i to było powodem tak dużego zaoliwienia?. Mechanik mówił że po 200 km żebym odpiął rure od której turbina zaciąga powietrze i jak będzie tam olej to znaczy że cała pokrywa zaworów czyli odma jest do wymiany co sadzicie o tym?.

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Jak mogę to jakoś sprawdzić ? Czy to na pewno to?. Silnik ma zaledwie 210 tys km

Lub inaczej jak się mam ratować?. Czy to na pewno nie jest zatkana odma olejowa?.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
a ja mam 17 lat ... :D Zrzuć wąż z odmy na pokrywie zaworów, odpal silnik , zatkaj palcem na parę sekund , potem puść, zobaczysz jak pufnie. Załóż wąż na odmę i do bańki, przejedź się z tym i zobacz czy w bańce pojawi się oliwa.

Do góry Bottom