• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 Alt Bład 17748 P1340 brak korelacji wałka rozrzadu z wałem korbowym

Punktów
0
Miasto
starachowice
Witam

Mam problem z B7 2.0 ALT przebieg 175tys km, od początku kupiłem auto delikatnie uszkodzone okazało się ze uszkodzony też silnik to znaczy 16 z 20 zaworów, głowica zrobiona wszystko poskładane odpalone nie jeżdżone. Auto odpala normalnie reaguje na gaz wkręca sie na obroty, raczej nie falują problem tkwi w błędzie P1340 oznacza to brak korelacji wałka rozrządu z wałem korbowym, innych brak. Rozrząd na znak poskładany i sprawdzany już kilka razy. Na vcds blok pomiarowy 20 wartości wszystkie równe 0, blok 91 pole 3 wartość 18% a 4 pole 0 nie zależnie jakie obroty. Podkładałem już 4czujniki wałków rozrządu, na wszystkich to samo, czujnik wału ok bo odpala i pokazuje obroty na vcds. Zmieniałem zawór wysokiego ciśnienia (regulator/nastawnik) wariatora i to samo, prąd na kostce jest po kluczyku 12v na zapalonym od 8,8-8,3 w zależności od obrotów. Ważna informacja brak klekotu na zimnym silniku czy ciepłym, dziś rozkręcałem wariator widać na tulei delikatne wytarcia od pierścieni i zużyty hamulec ale jest cisza po odpaleniu wiadomo za jakis czas bedzię to do zrobienia ale narazie chce ogarnąć ten problem. Nie mam już pomysłów, proszę o jakieś sugestie z góry dziękuje

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
zmieniane tylko czujnik rozrzadu ?czy wału tez?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Zmień czujnik wału
Czy walki tez ustawione wg sztuki ?

Punktów
0
Miasto
starachowice
na 99% dobrze ustawione tylko mam jeden dylemat odnośnie samego wariatora. Powinien byc on zblokowany (przez wewnętrzny hamulec) czy można go ręką przekrecać (20 stopni w lewo 20 stopni w prawo) względem wałka. bo jak składam to wiadomo walki na znaki, górą 16 ogniwek łancuszka, tylko jak to się przekręca i raz może byc 15 ogniwek a raz 17ogniwek ja staram wypośrodkować na 16. zapala żadnych niepokojących hałasów.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Raczej powinien być sztywny przez ciśnienie oleju jeśli ma luz o 2 zeby to będzie walił błędem zmieniaj wariator.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Robiłem ten silnik w b5fl.
Jak wygląda łańcuch? Nie jest czasem wciągnięty? Z tego co pamiętam mi pokazywało błąd od czujnika wałka i po wymianie kompletu ( łańcuch plus napinacz) jak ręką odjąć. Gdzieś jest mój temat na forum.
Wariator powinien być zablokowany, bynajmniej w tym co robiłem nie dało się ręką obrócić.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli było spotkanie bliskiego stopnia to łańcuch i wariatory do wymiany , bo przeskoczy jak nic. Stara 190- tka też miała problemy ze spotkaniami bliskiego stopnia.

Punktów
0
Miasto
starachowice
A jak rozpoznac ze lancuch rozciagniety?? także brałem to pod uwagę jednak wizualnie nic nie zauważyłem zeby gdzies bylo widać jakąś różnice między ogniwkami

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A jak rozpoznac ze lancuch rozciagniety?? także brałem to pod uwagę jednak wizualnie nic nie zauważyłem zeby gdzies bylo widać jakąś różnice między ogniwkami
Ty nie na ogniwka patrz a bardziej czy roleczki w ogniwkach wytarte , zęby wałka i jak głęboko w nich ogniwka siedzą.

andrend

Początkujący
Punktów
0
Kolego a ile wysuwa się napinacz po założeniu łańcucha. Jeżeli łańcuch wyciągnięty to wtedy taki błąd.

Do góry Bottom