• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 cdti . Zatarty po 1h po remoncie kapitalnym.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
A nie dał ktoś mu "w ciry" na jeździe próbnej?
Jeżeli tą pierwszą godzinę pracował bez większych obciążeń to i natryski nie są niezbędne (chyba że nie były wkręcone i zgubił ciśnienie).
Ja wziąłbym średnicówkę i zmierzył owalizację cylindrów, na nierozkręconym bloku, myślę że tutaj jest rozwiazanie.
Mierzyć mierzyć i jeszcze raz mierzyć, w miejscu totalnego zatarcia nie da rady ale zmierzyć ile się da.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Taka opcja jest ,jeśli nie było natrysków to całe ciśnienie zamiast iść w górę szło spowrotem do miski mogło tak być że przyczyna brak ciśnienia do smarowania tłoków albo źle dobrane pierścienie i teraz pytanie czy w ogóle mierzyli luz na zamku pierścienia i tak samo luz po włożeniu pierścienia w tłok.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Natryski na denko są. Samochód nawet nie wykechal z warsztatu
Automatyczne połączenie postów:

Tak podejrzewam , albo złożone na sucho i na sucho poszło , jak złożyłeś to kręciłes to trochę bez odpalania ?
Oczywiście

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Nie zastanawia Cię to, że zatarł się tam gdzie tłoki były nowe? Dodatkowo jak ktoś wyżej wspomniał - zatarty w nietypowych miejscach. Według mnie, jest albo problem z wymiarem tłoków, albo materiałem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
blok pojechal na Kapitalny remont ( nowy wał, bo pęk. Pierścienie tłoki panewki szlify wszelakie.

te cylindry tak wyglądają po 1 godzinie pracy? moim zdanie to nawet nie zostało porządnie przechonowane

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Teraz to już za późno na cokolwiek, trzeba brać na klatę i wyciągnąć wnioski z tej kosztownej lekcji.
1) nie posrednicz w ryzykownych tranzakcjach-klient chce to klient dogaduje temat z wykonawcą, klient płaci z góry.
2)zakładaj wszystko nowe aby później nikt nie powiedział, że nie wymieniłeś i się zatarło. Chciałeś zaoszczędzić pieniądze klienta a teraz masz plecy.
3) sprawdzaj wszystko-turbinę, wtryskiwacze, czyść dpf itp
Tak więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Ostatnio trafił mi się w 307 1.6hdi wadliwy komplet sprzęgła luka wyjechał tylko z warsztatu i już się ślizgało sprzęgło , założyłem na swój koszt sachsa i idealnie ,hurtownia wywaliła jajka producent też i tak leży sobie kpl sprzęgła na warsztacie
LUK skończył się wiel lat temu. Szedł prawie równo z LF, Febi a nawet z Sachsem. Od jakiegoś czasu idzie w parze z Hartem.
Dzisiaj chcąc spać spokojnie to niestety - LF, Sachs lub oryginał.
Allegro to wysyp śmieci. Kupiłem ostatnio końcówki Febi bez logo Febi. Odesłałem.

Krzysztofxx84

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Biala Podlaska
Na moje, wyglada to na zbyt ciasno pasowany sworzen, dostal troche temp i zrobilo sie a ciasno
A co do febi, to nawet te z logo to shit

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Allegro to wysyp śmieci. Kupiłem ostatnio końcówki Febi bez logo Febi. Odesłałem
Autor tematu pyta o silnik a nie o opinię o częściach, ale jak już piszesz to dziwne ze mechanikujesz gdzieś za granicą , za euro, a ściągasz czesci z allegro przy ustawieniu wyszukiwania od najtańszych. Coś za często piszesz o tym allegro i harcie- jak na kogoś kto nie działa na krajowym rynku- no chyba że jest inaczej.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Tu bardziej o nabijanie postów chyba chodzi.
Tematu całego nie przesledziłem ale :tak chłodniczka oleju powinna być wymieniona , ciężko dobrze wymyć. i jak tam się dobrze przyjrzeć to po zabieleniu bloku widać rozmazanym materjał na kanałach. I by można tym odbić piłeczkę do składającego silnik

Do góry Bottom