• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 DTi Astra G brak kompresji

Asteri

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Posiadam problem z Oplem Astra G silnik 2.0dti. Auto miało problemy z odpaleniem silnika, powodem był uszkodzony sterownik pompy VP30. Sterownik został juz naprawiony lecz wygląda na to że zawory na 2 i 4 cylindrze nie domykają się i jest kompletny brak kompresji, wygląda na podwieszone zawory ale mogę sie mylić. Dodam że auto przed naprawą sterownika udało się raz odpalić i pracowało na wszystkie cylindry. Czy możliwe jest to że po kilku próbach odpalenia zawory się podwiesily ? I czy jest jakiś sposób żeby je ruszyć bez ściągania głowicy ?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Co to znaczy podwiesiły? Wykonaj test szczelności komór spalania :)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Zdejmij wałek i kilka razy młotem po zaworach :cool:

Asteri

Uczestnik
Punktów
0
Co to znaczy podwiesiły? Wykonaj test szczelności komór spalania :)
Nie wiem czy dobrze sprecyzowalem że podwiesily czy podparły. Chodzi o to że silnik na uszkodzonym jeszcze sterowniku pompy odpalił z trudem ale odpalił i kręcąc rozrusznikiem był normalny odgłos obracania silnika rozrusznikiem a teraz silnik kręci tak jak z odkręconymi świecami przez to że nie ma kompresji na 2 i 4 cylindrze. Przeskoczenie rozrządu raczej wykluczam jak silnik był odpalony dosłownie przez max 60 sekund tymbardziej że rozrząd jest na łańcuszku.
Zdejmij wałek i kilka razy młotem po zaworach :cool:
Serio mówisz ? Próbowałem zajrzeć pod wałek ale nie posiadam blokad rozrządu więc nie ściągałem wałka.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Nie no panie... Nie chce mieć Cię na sumieniu... Ściągaj głowice

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No pospieszylem się z głowica Danmar ma rację... Test...

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
:D To jest auto muzealne, jak zawory wyjdą nieszczelne to już wiadomo, poza tym będzie czuł jak rękę do wydechu przyłoży czy policzek, albo do dolotu czy dmucha mocno czy słabo to wtedy już wiadomo, a zaoszczędzi czas na robocie. Nie wiem czy takie auta opłaca się jeszcze naprawiać.

PS. sprawdzaj przez świecę żarową to w miarę szybko pójdzie ;)

Asteri

Uczestnik
Punktów
0
No pospieszylem się z głowica Danmar ma rację... Test...

:D To jest auto muzealne, jak zawory wyjdą nieszczelne to już wiadomo, poza tym będzie czuł jak rękę do wydechu przyłoży czy policzek, albo do dolotu czy dmucha mocno czy słabo to wtedy już wiadomo, a zaoszczędzi czas na robocie. Nie wiem czy takie auta opłaca się jeszcze naprawiać.

PS. sprawdzaj przez świecę żarową to w miarę szybko pójdzie ;)
Jutro zrobię test i zdam relację. ;)

Asteri

Uczestnik
Punktów
0
Dzisiaj zrobiłem test na szczelność komór spalania i po podaniu ciśnienia w pozycji gdzie zawory wszystkie są zamknięte powietrze ewidentnie można wyczuć przykładając rękę do kolektora ssącego i utrzymuje ciśnienie max 2,5 bara.
Cylinder 1 w porządku
Cylinder 2 dmucha
Cylinder 3 w porządku
Cylinder 4 dmucha

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Mam kompletny silnik jak chcesz. Wyjdzie najtaniej

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Więc już tym razem się spiesze... Rwij czapę albo kasacja bądź sprzedaj na graty bo wielkiej wartości auto całe nie ma... Choć kilka zł odzyskasz...

Asteri

Uczestnik
Punktów
0
Mam kompletny silnik jak chcesz. Wyjdzie najtaniej
Możesz napisać na pw ile cenisz ?
Więc już tym razem się spiesze... Rwij czapę albo kasacja bądź sprzedaj na graty bo wielkiej wartości auto całe nie ma... Choć kilka zł odzyskasz...
Dokładnie auto jest niewiele warte jak podliczylem części to średnio opłaca się naprawiać
P.S.
Co mogło być prawdopodobną przyczyną tej awarii ? Auto ostatni raz było odpalone przed wymianą sterownika na pare sekund po czym samo zgasło ale to normalne bo miało błędy dawki paliwa przez sterownik.

Ostatnia edycja:

Asteri

Uczestnik
Punktów
0
Odświeżam temat po dłuższym czasie ale wyszła ciekawa sytuacja. Auto po pociągnięciu 100m odpaliło i odpala teraz dosłownie na dotyk, wniosek taki że zawory mogą sie zawiesić co nie koniecznie musi świadczyć o ich całkowitym uszkodzeniu mechanicznym.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Normalne w tym silniku, jak długo kręcisz hydraulika się za mocno napompowała. Można próbować z linki lub ręcznie ustawiać walek na tym popychaczu co się za mocno napełnił po godzinie obrót na drugi itd. 10 lat temu jak tego dużo jeździło to było na porządku dziennym. W zimę potrafily po przegazowaniu połamać dźwigienki jak był gęsty olej i napompowała hydraulikę

Do góry Bottom