• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 FSI uszkodzona zmienna faza

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Miał ktoś kiedyś styczność ze słynną uszkodzona zmienną fazą w FSi na pasku z przodu na na łancuchu i wariatorze z tyłu ?

Miałem wóz po urwanym pasku.
Zrobiona głowica
Cieśnienie oleju igła
wymienione pierścienie
ustawione wszystko z blokadami i dzwoni z pod tej obudowy wariatora jak cholera
Jest też błąd czujnika położenia wałka i zastanawiam się co tam się może popsuć.
Pierścienie te co wchodzą w wariator kupione nowe zawór działa wariator jest zablokowany. Faktycznie był przytarty jak to rozbierałem i nie chciał się blokowac na bolcu ale poczyściłem to i zatrybiło.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Masz możliwość podanie ciśnienia z kompresora przez jakiś kanał olejowy do tego wariatora? Jak tak to powinno naświetlić co brzrdeka

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Bartek nie ma tam właśnie takiej możliwości.
Toxi wszystko umyte wyczyszczone na pikobelo. Zamówiłem wczoraj nowy fazator łańcuch i napinacz ... zobaczymy

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Moze przed założenie zmierz ciśnienia ogólne oleju. VW lubi serwować klientom 0.5 bara a jak klienty usłyszą cenę naprawy to ratuje ich olejem 20w80

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Zmierzone na samym początku. Składałem ten piec cały wymieniłem napęd pompy ustawiłem balansy z pomą na cumel
Ciśnienie na zimnym prawie 5 bar. Popuściłem zawór sterujący zmienną fazą to momentalnie Żygało olejem czyli olej tam dochodzi.
Zawór po podaniu napięcia na krótko też pracuje.
Wygląda tak jakby koło w środku napierdalało. Albo wina blokady albo jest tak wytarte że ciśnienie oleju ucieka.
Pierścienie wymienione na nowe od tego bolca co wchodzi w koło. Samo koło rowków wytartych nie miało.
Mogę jeszcze z głupoty wymienić sam zawór sterujący na próbę bo może ten stary otwiera się za mało.
Błąd z czujnika położenia wałka ssącego może być z tąd że koło się nie blokuje i napierdala lewo prawo a przez to ucieka położenie.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Panowie może ktoś z was robi te silniki FSi i TFSi

Pytanie co do blokady wałków.

Moja blokada jest chyba felerna. nie dość ze się te bolce urwały bo są przykręcane od góry śrubeczkami m4 to jeszcze po zamontowaniu tego miedzy wałki jest taki luz że mogę kręcić o 4 zęby w lewo i prawo tym i tym wałkiem

druga sprawa workschop podaje ustawienie wałka ssącego i wydechowego przy montażu fazatora właśnie tak żeby ta blokada pasowała.
Na wałku ssącym od strony łańcucha jest znak i na łańcuchu jest jedna zakuwka innego koloru i to się ma pokrywać.
Na zębatce przy fazatorze też jest znak ale nie ma już drugiego znaku na łańcuchu. Jest za to znak na kole paska z przodu.
Chyba że olać blokadę i ustawić tak żeby wałek pasował na znakach z przodu na kole pasowym i do tego ustawić łańcuch ze znakiem wałka i łańcucha

Załączniki

• fsi.JPG
    fsi.JPG
    43,4 KB · Wyświetleń: 16
  • fsi2.JPG
    fsi2.JPG
    11 KB · Wyświetleń: 17

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Czasem bywa tak że trzeba się pozbyć luzów na blokadzie .

Do góry Bottom