• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI CBBB za duże ciśnienie powrotu paliwa

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witajcie!
Mam problem z Superb'em. Silnik jak w tytule. Auto przyjechało z brzęcząca pompą wspomagającą paliwa (chodzi o ta przy rozrządzie). Wymieniliśmy pompę w zbiorniku i brzęczenie ustało. Oddaliśmy auto klientowi i wróciło na lawecie. Spadł przewód powrotu paliwa przelewowego z wtryskiwaczy. Ciśnienie na wolnych obrotach w tym miejscu po odpaleniu wynosi 1,5 bara i wzrasta. Przy 6 barach rozpinało mi przewody na manometrze. Założyliśmy cybant w miejscu rozszczelnienia czego efektem po kilku minutach pracy na wolnych obrotach był błąd zbyt wysokiego ciśnienia paliwa.
Jest to układ z zaworem na listwie i drugim na pompie WC. Ciśnienie powrotne paliwa pomiędzy filtrem a zbiornikiem wynosi 0, więc powrót jest drożny. Ciśnienie na wolnych obrotach (podczas mierzenia manometrem ciśnienia powrotu) na listwie oscyluje pomiędzy 230 a 300 barów. W momencie wyskoczenia błędu ciśnienie wzrasta na 600 bar, zapala się sprężynka i auto wchodzi w tryb awaryjny.
Dowiedziałem się, że ciśnienie na przelewach powinno wynosić 10 bar, reguluje to zaworek zwrotny, który został już wymieniony. nie wiem jakie ciśnienie powinno byc za tym zaworkiem...
Ktoś coś pomoże?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Wymieniłeś zaworek czy całe przelewy ? Jeśli ciśnienie na powrocie jest za duże to prawdopodobnie coś blokuje przepływ proponuję sprawdzić czy coś nie namieszaliście przy montażu pompy.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Wymieniłeś zaworek czy całe przelewy ? Jeśli ciśnienie na powrocie jest za duże to prawdopodobnie coś blokuje przepływ proponuję sprawdzić czy coś nie namieszaliście przy montażu pompy.
Wymienione całe przelewy. Gdybyśmy coś namieszali przy pompie to problem byłby pomiędzy pompą a filtrem. Problem ewidentnie jest na linii filtr - pompa WC - listwa - wtryski.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Wymienione całe przelewy. Gdybyśmy coś namieszali przy pompie to problem byłby pomiędzy pompą a filtrem. Problem ewidentnie jest na linii filtr - pompa WC - listwa - wtryski.
Wymienialiście sam wkład czy cały moduł ? Przewody nie zamienione ?

Do góry Bottom