• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 tdi CR problem z odpalenie po wymianie regulatora ciśnienia w pompie wtryskowej

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Auto przyjechało z nierówną pracą silnika i błędem o zbyt dużej różnicy ciśnień na szynie CR parametry w czasie pracy na wolnych wahały się od 200 do 280 bar diagnoza padła zmiana regulatora w pompie wtryskowej po zmianie auto przepompowne testerem przez pompę wstępną 5 razy próba odpalenia nic ciśnienie na listwie CR przy rozruchu 15 bar popuszczone przewody na wtryskach i na wejsciu na szynę CR brak powietrza ciśnienie nadal 15 bar czy mogła paść pompa przy wymianie tego zaworu czy trzeba go jakoś adoptowac

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
A po co grzebałes pompę skoro problem pewnie we wtryskach?

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Na wyższych obrotach silnik pracował normalnie tylko na wolnych falowały obroty i ciśnienie na szynie CR

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
a sprawdzałeś wcześniej wysterowanie zaworu DRV, czy jest w normie? czy skakało na wolnych obrotach?
jaki układ? bosch, siemens? jakie auto?
włóż stary zawór i sprawdź jeszcze raz.

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Na starym zaworze tez na listwę w czasie krecenia 15 bar gdy auto chodziło nie sprawdzałem wysterwania upustowego zaworu drv dopiero teraz gdy auto nie chce odpalić z zdiełem przewód i zawór nie upuszcza ciśnienia niewiem czemu pompa cr nie może wytwozyc ciśnienia czyżby zakończyła żywot wiem ze wtryski nie dostaną impulsu na otwórz jak ciśnienie nie przekroczy bodajże 100 bar auto to transporter t5 2.0tdi cr CAAB

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
wymieniłeś zawór na pompie?
na pompie jest zawór regulacji wydatku paliwa
na szynie jest zawór regulacji ciśnienia, w niektórych rozwiązaniach oba są na pompie. Ale z tego co pamiętam tutaj jest na listwie.

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Tak wymieniłem zawór na pompie i potym nie chce odpalic

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
sprawdź listwe cr, powinny tam być dwa elementy, po jednej stronie czujnik ciśnienia na listwie, a po drugiej stronie zawór regulacji ciśnienia.
Sprawdź też czy w pompie jest tylko jeden element elektryczny.

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Stojąc przodem do auta z lewej strony czujnik ciśnienia listwy CR z prawej zawór DRV a na pompie zawór którego numery podałem na pompę żadnych innych zaworów tylko na przewodzie zasilającym paliwa kolo takiego małego filtra czujnik temperatury paliwa

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
wygląda na to że wymieniłeś zawór wydatku paliwa (bo ten jest w pompie), a na szynie jest zawór regulacji ciśnienia.
Rozumiem, że dobierałeś zawór po numerze starego? czy wg katalogu?

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Zawór dobrany jako zamiennik starego

zawór DRV przy kreceniu rozrusznikiem jest zamkniety a pompa nie moze wytworzyć cisnienia

może trzeba adoptować zawór wydatku po wymianie?

Ostatnia edycja:

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
zawory adaptuje sie na wolnych obrotach,zrób próbę przelewową wtrysków na rozruszniku.

sprawdz czy pompa ciągnie paliwo wakuometrem między filtrem a pompą

podłącz oscyloskop pod zawór

Ostatnia edycja:

Biegun692

Nowy
Punktów
0
Witam czy udało się rozwiązać problem i jaka była przyczyna zapowietrzenia ???

Westson

Nowy
Punktów
0
Przyczyną tej awarii jest zawieszona pompa wysokiego ciśnienia , dość często się to zdarza , czasem wpadnie opiłek pod zaworek , miałem identyczny przypadek , znajomy pompiarz rozebrał ją i odblokował , auto odpaliło i wróciło do szczęśliwego klienta .

danielm55

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Panowie a czy podpowie ktoś jakie powinno być wysterowanie zaworu regulującego na listwie CR podczas odpalania ?
U mnie podczas odpalania, wysterowanie zaworu jest około 40 %. Ciśnienie na listwie zbyt niskie.
Czasem dochodzi do około 150 bar, próbuje zaskoczyć ale nie odpala. Paliwo idzie przez zawór na powrót.
Jak wysteruje zawór zewnętrznym napięciem aby był cały czas zamknięty, to pali na strzała. do wtyczki podpinam wówczas rezystor kilka omów aby ecu nie widziało odpiętej wtyczki.
Jakie czynniki maja wpływ na wysterowanie zaworu? Czy może mieć to związek z błędami przepustnicy w kolektorze ssącym p2004, p 2006? Czy może wysterowanie zaworu jest dobre a pompa zbyt mało podaje?

Z tego co zauważyłem, to przy wysterowaniu 0% zawór jest otwarty i paliwo idzie na powrót a im bliżej 100 % to zawór bardziej się zamyka i robi ciśnienie na listwie CR.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom