• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI EA288 - sterowanie zaworem EGR HP

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
60
Miasto
Błonie
Cześć

Może jest ktoś w momencie wymiany zaworu EGR wysokiego ciśnienia (przedni) w silniku 2.0 TDI CUNA EA288 (po 2015r.)?
Chodzi mi o sprawdzenie czy podczas adaptacji / ręcznego wysterowania diagnostyką, zawór robi cykl pełnego otwarcia i zamknięcia?

Mam taki przypadek, że zawór uchyla się w niewielkim stopniu w stosunku do pełnego zakresu nie wiem czy to cecha czy usterka.

Z góry dzięki za wskazówki.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
75
Dopóki silniczek się kręci i pobiera prąd/generuje napięcie, to adaptacja przejdzie, gdyż opiera się o zwykły sygnał analogowy, a nie fizyczne położenie "grzybka".
Na postoju nie ma żadnego punktu odniesienia więc nie ma problemu.
Natomiast podczas jazdy, gdy odpowiedniemu otwarciu EGR musi towarzyszyć odpowiednia zmiana we wskazaniach MAF wtedy sterownik będzie zgłaszał błędy.
I to dość częsty problem przy problemach z tymi plastikowymi zębatkami, jeśli adaptacja przechodzi, a są jakieś problemy z EGR.
Do zdiagnozowania, nie potrzeba znać przebiegu oscylogramu tylko mieć dwa kanały. Dobrze jest też mieć cęgi prądowe.
Pod sterowanie PWM jeden kanał i wiadomo, że ma być czysty prostokąt, bez żadnych zaokrągleń i zniekształceń, które świadczą, poza kiepskim oscyloskopem, że sterownik lub instalacja jest uszkodzona i ma on zmieniać szerokość w zależności od tego co zadasz, a na drugi kanał podpinasz sygnał zwrotny, który jest sygnałem 5V więc musi być linia, która wzrasta lub maleje proporcjonalnie do sygnału sterowania PWM.
Jak się ma cęgi prądowe do oscyloskopu, to wtedy widać, jak pracuje silniczek, czy trafia na jakiś opór czy w ogóle nie ma żadnego oporu itd.
Ja bynajmniej tak diagnozuje tego typu EGR i nigdy nie miałem porównania do "wzorcowego".
Nie miałem też przypadku, że sterownik był uszkodzony w tego typu przypadku chyba, że było w nim grzebane.

A masz w ogóle jakieś problem z tym EGR czy tylko tak pytasz o jego zachowanie?
Ja nie kojarzę EGR, który by tylko 1mm się uchylał na testach.

Ostatnia edycja:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
60
Miasto
Błonie
Zawór jest taki jak na zdjęciach.
Ręcznie jak również zewnętrznym wysterowaniem można go bez problemu otworzyć maksymalnie, tak jak na zdjęciu.
Podczas wysterowania poleceniem adaptacji, ECU otwiera go na 1mm.

Sygnał prądowy i napięciowy z ECU przy otwarciu wygląda dobrze oprócz tego, że wypełnienie jedynie 15% a przy zamknięciu odwraca sygnał co jest trochę dziwne bo mechanizm zawiera silną sprężynę powrotną analogicznie do mechanizmu przepustnicy na wlocie do kolektora.

Przy sterowaniu przepustnicą nie odwraca sygnału.

1786538255414.png

Zamknięty:
1786538292191.png

Otwarty:
1786538315503.png

tolus24

SuperMechanior
Punktów
75
Tam może być sygnał odwrócony bo pewnie sterowanie jest tzw. mostkiem H lub coś na wzór i dodatkowo zastosowano wymuszone zamykanie, jako stan pożądany gdyby, doszło do jakiejś awarii elektrycznej itp. i dodatkowo dlatego jeszcze jest sprężyna.
Także co najwyżej dziwne jest wysterowanie na 15%.
A coś się dzieje "złego", że zacząłeś go sprawdzać?
Masz jakąś mapę na podmianę ewentualnie co widać w parametrach rzeczywistych?

Farseer

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
Pruszków
Potwierdzam, że wartość ujemna w zadanych to coś możliwego, dzisiaj diagnozowalem Dacia 1 (MCV?) 1.5 dCi i tam też się zdziwiłem, że zadano -4%, ale rzeczywista wartość przy działającym EGR było około 0.6%. ale to było po wymianie EGR i sprawnym układzie.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
60
Miasto
Błonie
A coś się dzieje "złego", że zacząłeś go sprawdzać?
Masz jakąś mapę na podmianę ewentualnie co widać w parametrach rzeczywistych?
To zbyt obszerny temat, żeby tu opisywać.
Najbardziej zależy mi na wiedzy na temat sterowania zaworem podczas procedury adaptacji.

U mnie wygląda tak:

Sterowanie przepustnicą w dolocie:
Otwarta:
PWM: 12% (2kHz)
Prąd: 0.1-0.6A
Napięcie czujnika pozycji: 4.2V

Zamknięta:
PWM: 48% (2kHz)
Prąd: 1.5-2.4A
Napięcie czujnika pozycji: 0.7V

Sterowanie zaworem EGR:
Zamknięty:
PWM: 13% (2kHz) - odwrócone napięcie
Prąd: -0.4 - -0.9A
Napięcie czujnika pozycji: 0.7V

Otwarty (minimalnie):
PWM: 16% (2kHz)
Prąd: 0.3-0.8A
Napięcie czujnika pozycji: 1.6V

Minimalny prąd stały przy którym zaczyna otwierać się maksymalnie zawór EGR to ~1.1A

Były zmieniane i program i elektronika, bez zmian.
Wszystko wskazuje, że tak jest fabrycznie ale dziwi mnie, że podczas adaptacji nie robi otwarcia w pełnym zakresie.
Automatyczne połączenie postów:

Dopóki silniczek się kręci i pobiera prąd/generuje napięcie, to adaptacja przejdzie, gdyż opiera się o zwykły sygnał analogowy, a nie fizyczne położenie "grzybka".
Położenie grzybka to sygnał zwrotny do komputera w standardzie 5V.
I o ile adaptacja z częściowym uchyleniem powoduje zmianę napięcia od 0.7V do 1.6V można to jakoś wytłumaczyć ale zrobiłem test wyjmując pośrednie koło zębate z mechanizmu dzięki czemu ECU widział silnik i sobie nim sterował natomiast nie było zmiany w sygnale pozycji trzpienia, niestety w tym przypadku adaptacja zakończona pozytywnie.
Z tego wynika, że adaptacja to nie jest uczenie się zmiany otwarcia zaworu w funkcji PWM.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom