• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0hdi 136km RHR nie chce odpalić Citroen C5

gabryslav

Nowy
Punktów
2
Miasto
Morąg
Witam.

W aucie zaczęły lać dwa wtryskiwacze. Podczas walki o wyjęcie wtryskiwaczy, zaczęły się urwać, co skończyło się demontażem głowicy. Wszystko poskładane, rozrząd na blokadach, łańcuszek na znaczkach, wtryski pokodowane bo są założone używki z innego auta. Silnik to RHR, czyli na Delphi, C5 2009r.

I teraz objawy: czasami pokaże się błąd P0215 (zwarcie w przekaźniku zasilania), ale tylko czasem, generalnie usterek brak synchronizacja wał-wałek: TAK obroty na rozruszniku - 180-200RPM ciśnienie w rampie - na rozruszniku 300bar kiedy z testera wysteruję wtryski, to każdy bzyczy, czyli zasilanie jest. Na plaku odpala. Kręci normalnie, w sensie nie jak bez kompresji bezpieczniki w skrzynce pod maską sprawdzone.
Wtryskiwacze odpowietrzane, na odpiętych wtyczkach kręcone.Luzowane nakrętki, dopóki nie zacznie lecieć paliwo. Tak samo z powrotem, podłączona wysysarka pod powrót, żeby wyciągnąć powietrze, dopiero pozniej podlaczone wtyczki.
Podmieniony komputer BSM na inny. IMMO zezwala na rozruch Nie daje znaku życia, zero jakiegokolwiek odzewu.
Co w tym szrocie jeszcze mogę sprawdzić, bo już mam dość. Jutro wtryski jadą do sprawdzenia na stół pobierczy, ale sprzedający zarzekał się że są sprawne. Jeśli się tak okaże, co dalej sprawdzać?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
27
Pali na plaku ,synchro masz, ciśnienie na szynie jest. To zostają ci dwa tematy. Nie steruje wtryskiem (żarówka ,dioda oscyloskop nie wiem sprawdź) albo trzyma immo.
A jesteś pewny że nie jest ścięty klin np na wałku? I tego czy ster ma zasilanie poprawne podczas kręcenia? Samo palenie na plaku i synchro nie musi równać sie żę niby dobrze jak i odczytem synchro na oscyloskopie.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
399
Złóż kompletny dolot powietrza, może odpali

gabryslav

Nowy
Punktów
2
Miasto
Morąg
Okazały się wtryskiwacze. Co dziwne, zawiozłem do serwisu Bosha. Powiedzieli, że były zablokowane, podali procedurę odpowietrzania Delphi, ale mimo jej i tak nie chciał sam z siebie zapalić. Odpaliłem na plaku, pochodził na nim 30sekund i w koncu zaczął sam chodzić na 2 cylindry, pozniej na 3 a po 5 minutach odblokował się 4. Teraz jeździ normalnie.

Post zostawiam dla potomnych, gdyby mieli taki sam problem z tymi nieszczęsnymi wtryskiwaczami delphi.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
315
Miasto
Rakszawa
Aaa, no to standard przecież. To jeszcze trochę starsza technologia i nieraz już tu ktoś pisał, że holował auto parę kilometrów aż łaskawie podjęło pracę. To nie Euro5 i wyżej, że musi chodzić od strzała.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
27
Ciekawi mnie czy by było widać co, w prądzie czy też napięciu na oscyloskopie ,przed i po naprawie. To by była wskazówka a tak to co?Ale i tak się chwali bo nie olałeś tematu tylko napisałeś co było.

Do góry Bottom