• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2,2 Duratorq TDCi stuki metaliczne po długiej jeździe

wlodinek

Nowy
Punktów
3
Miasto
Kraków
Witam wszystkich,
w Transicie 2.2 100KM z 2012r po dłuższej jeździe z dużą prędkością ( powyżej 130 autostradą 500km) silnik dostawał dużych wibracji. Na drugi dzień zachowywał się już prawidłowo. Po ostatniej jeździe rano zachowywał się prawidłowo jednak nie przejechał nawet 30 km kiedy wibracje i stuki pojawiły się z powrotem i już nie odpuściły.
Nie odpalony nie stuka. Wyciągnąłem wtryski - rozpylają prawidłowo. Sprężanie na wszystkich cylindrach podobne. Jeden z samoregulatorów (na wydechu) był zablokowany w pozycji max wysunięty, jedak nie to jest przyczyną stuku, który w momencie odpalenia jest bardzo głośny, jak urwana korba. Silnik tańczy po całej komorze nie ma mocy i gaśnie.
Przed rozkręceniem wszystkiego powstrzymuje mnie fakt, że takie zachowanie silnika pojawiało się "chwilowo" i zanikało na kilka tysięcy km. Z obracającą się panewką by tyle nie objechał. Reaguje na wyłaczanie wtrysków na wszystkich garach podobnie. Hałas wydobywa sie ze słupka,

Pytanie do Was;
mieliście już takie przypadki?

Woytaz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Polskie wybrzeże
Może ja się nie znam i jestem głupi, ale tak zaczynał mi się problem z panewką... odkręć miskę olejową i sprawdź co się tam dzieje.
Po drugie podobne stukanie może wywoływać koło pompy wody - niesie na cały silnik.

wlodinek

Nowy
Punktów
3
Miasto
Kraków
witajcie,
gdybyktoś miał podobny problem z tym silnikiem, podpowiem tak jakbym chciał żeby mi ktoś podpowiedział;
1 żeby cokolwiek zrobić należy wymontować silnik (po zdjęciu miski nawet kamerą endoskopową niewiele widać)
by dostać się do korbowodów musimy odkręcić koło zamochowe (takie jaja)
2. w oryginale nie występują panewki jako część zamienna jedynie short block za 11tyś lub silnik za 25 tyś (ale bez osprzętu)
3. da się wyciągnąć silnik bez spuszczania czynnika z klimatyzacji.

w moim przypadku połamane łopatki pompy olejowej latały po kanałach okresowo blokując smarowanie panewek.
skutek ;
wał korbowy do huty razem z jedną korbą

pozdrawiam

Do góry Bottom