• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.4 jtdm ręce opadają

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Na tapecie moja ukochana alfa 159 2.4 jtdm. Auto nie odpala na zimnym silniku za każdym razem, lubi złapać i zgasnąć. Do tego dochodzi jeszcze ciekawe kopcenie przez 10 sekund na bialo, czuc zbyt bogata dawkę. Po uplywie tych kilku sekund auto chodzi normalnie a jeździ wręcz idealnie. MOC wszytko jest pikne. Na ciepłym pali od dotknięcia.

A teraz co w aucie było robione...
Wtryskiwacze, turbo, dwumas po regeneracji.
Pod kompem nic ciekawego nie widać. Wtryski pracują idealnie ~+0,60, wyczyszczone kaknały, polozone na nowych podkladkach dedykowanych do modelu. Ciśnienie listwy Cr na starcie 320mbar w trakcie pracy 200-220, Na listwie czujnik cienienia nie ma opiłków ani nic. Świece zarowe wymienione komplet. Ciśnienie na cylindrach mierzone przez świece 400-410psi (28.2bar) na każdym. Uklad dolotowy szczelny. Filtr paliwa, powietrza wymieniony. A auto dalej nie pali jak powinno. Szlag mnie trafia a klient powiedzial, ze odbierze jak będzie działać tak jak powinno :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
też mi się wydaje że ciśnienie zbyt niskie

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
sorki nie bylo kiedy zajrzec, yyyy no z danych kts jest niby dobrze, zaraz sie przejade i napisze lub zrzuce jakis screen.
Nie egr sie nie zacina niestety. Zaponialem napisac, ze klap na kolektorze ssacym tez chodza prawidowo, nie jest zadna oberwana ani nic.

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
podpielismy sie pod inny kompik i
cisnienie zadane 270mbar
cisnienie robocze 270 ale co jakies 2-3 sekundy robi sie gleba na 220-240, wlasnie w tym momencie lubi zatzrepac motorem. Pompa cr umiera ? kurna nie ma opilkow...

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
witam
jak zwykle nie bylo kiedy sie odezwac...
wymienilem regulator cisnienia na listwie i teraz mam caly czas 280mbar
po dluzszej chwili pokazuje zwieche 5tego wytrysku co jakis czas wiec komplet leci jutro znow do przegladu
na ta chwile bez wiekszej poprawy przy odpalaniu, mysle ze przyczyna bedzie jednak gdzies gleboko we wtryskiwaczach...

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
po regeneracji 5tego wtryskiwacza i wymianie regulatora wróciło wszystko do normy. Dzieki za pomoc

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Wrocilo ale na chwile....:(((
Znow alfa ma problem z odpalaniem. Walcze z nia tydzien i nie mam juz sie czego czepic.
Przy odpalaniu na zimnym znow albo nie odpala albo sie przelamac nie moze lub tez zapala nie na wszsytkie cylindry na jakies 5sekund, przy tym przykopcic lubi na szaro?. Juz pelna diagnostyka zrobiona łącznie ze sprawdzeniem wtryskiwaczy, które niedawno byly regenerowane. Ciśnienie na listwie, wtryski, egr, świece żarowe, turbina, ciśnienie na cylindrach po 410psi wiec nic sie nie zmienilo. Auto dalej kuleje jak odpala.
Po długiej wnikliwej rozmowie z klientem okazuje sie ze objaw kiepskiego palenia występuje od 3 lat (37tys przebiegu, dzis 90tys), Serwis podobno podmieniał wtryski, sterownik ,egry itd. Po dłubaniu zawsze problem znikał ale na tydzien czy miesiac. OD znajomego mechanika zaslyszalem, ze problem moze byc z wtyczkami od wtryskiwaczy, ja zle napiecie i podobno da sie kupic inne, ulepszone ?
Ale caly czas zastanawia mnie to , ze przy odpalaniu czasem nie moze go przelamac i po drugim starcie dosc solidnie lubi zakopcic i kopci tak przez 30sekund. Tak sie zastanawiam czy probelm nie bedzie lezew w srodku silnika, ze po nocy splywa olej na tloki lub przedostaje sie pierscieniami i ma zbyt bogata mieszanke olejowo paliwowa na start...
edit/
zapomniaelm dodac ze jakies 15tys km temu zostal usuniety fap, do momentu kiedy byl nie kopcilo ae to oczywiste bo fap wylapywal, aczkolwiek z czy bez fapa problem z odpaleniem ciage byl.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
miałem podobne cyrki z saab 1.9 , silnik podobny z tym że 4 cyl.
Wyłączyłem filtr , egr i dopiero się poprawiło ... po odpaleniu drgawki z 10 s.
w moim przypadku robione było prawie wszystko poza testem sprężania ... klient robił test podobno u konkurencji i było niby ok.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Ja mam przypuszczenia, ze tu może byc problem z uszczelka/szczelnością głowicy, ze podbiera sobie kurka płyn. Dlatego rano nie może sprzężyc i silnik przy próbie odpalenia zatrzymuje sie. Tym bardziej,ze nie ma żadnych wycieków a co 2 miesiące trzeba dolać 1l płynu... Zauważyłem jeszcze ze nawet jak jest ciepy silnik i auto popracuje chwile na biegu jalowym to tez przy dodaniu gazu lekko przy kopci na chwile jak by dopaliło to co sie nazbierało... Zdjął bym ta głowice z ciekawosi ale nie chce sobie narobić kosztów i masę roboty przy tym silniku.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
To zrób test szczelności układu chłodzenia. Sprawdź, czy nie dostają się tam gazy wylotowe z silnika.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ciekawy przypadek , a masz płyn do sprawdzania obecności co2 ? I tylko na zimnym są te objawy ? . A jak z odmą ?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Temat w daszym ciagu nie zmeczony. Nie bylo kiedy. Pynu nie ubyo nawet grama po 1000km a auto jak nie odpalalo tak nie odpala zbyt dobrze. Ale teraz dysponuje lepszym (chyba) sprzetem i wrzucam wykres z odpalania auta po postoju kiku godzinnym.

Do góry Bottom