ja dodaje kapke i jesze nigdy ni zaszkodziło .. a przynajmniej zaoszczędzam zmywacz bo powierzchnia po szlifie na mokro jest czysta i odtłuszczona... przetarcie zmywaczem i szmatka antystatyczna to juz kolejny etap

ale przynajmniej po szlifowaniu nie ścieram 5 x powłoki zmywaczem... bo taka prawda ze el musi byc pod lakier czyściutki bez smug i zacieków

wiec polecam szlif na mokro z kapka płynu później chlapnij to woda i wtedy wystarczy ze raz przetrzesz zmywaczem
może i w technologi nigdzie nie jest napisane o tym ale jest to myślę sprawdzony sposób który ułatwia życie
zaoszczędzasz na zmywaczu mówisz??? a ile ten zmywacz kosztuje że aż takich oszczędności szukasz???
ja kupuje po 13 zł za litr i wystarcza spokojnie na całe auto aby przygotować pod lakier.
co do płynu i mydła to zacytuje tekst z czego to się produkuje
''Współcześnie coraz częściej produkuje się też mydła poprzez bezpośrednią reakcję zasad z kwasami tłuszczowymi otrzymanymi z rafinacji
ropy naftowej.'' I chyba tego nie muszę tłumaczyć czym tak naprawdę '' odtłuszczasz'' powierzchnię. Gołym okiem tego nie widzisz jak wcierasz ten tłusty specyfik w zmatowaną powierzchnię która ma oczywiście mikro pory w które wnika mydło a po pewnym czasie lakier zaczyna odparzać i się łuszczyć. Mydło jest dobre do mycia aby zmiękczyć twardą wodę i stosujmy się do czego zostało stworzone a nie do przygotowywania powierzchni pod lakier. Następną rzeczą jest wycieranie antystatykiem przed lakierowaniem czego też NIGDY nie robię, gdyż szmatka ta jest jakby klejąca i wycieramy ją dopiero jak baza wyschnie aby usunąć napylenie a nie usuwać coś czego jeszcze przed lakierowaniem nie ma. Dobrze przygotować powierzchnię pod lakier:
1.matujemy czystą wodą bez dodawania uszlachetniaczy (ja powoi przechodzę na suchą metodę bo jest szybsza i skuteczniejsza)
2.wycieramy dokładnie mikrofibrą i wydmuchujemy sprężonym powietrzem z zakamarków to wiadomo
3. odtłuszczamy zmywaczem zwykłą włókniną techniczną tzw ręczniki z rolki
i po tych 3 etapach na 100 mamy czystą powierzchnię bez smug, ale wiem że nie jest tłusta i nic w niej nie ma czego bym nie chciał przed malowaniem