• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

207SW, benzyna P0341, P0342, P0343...

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Heniek, lej co chcesz :) możesz nawet 0W20. Ja mówię co ja leję i polecam.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
jednak to nie jest prawda, że mogę na nim 2 lata przejechać.
Na oleju jeździsz tak długo, jak trzyma on swoje parametry (latem, zimą) a wymiany raz w roku wymyśliły sklepy i producenci olejów.
W Warszawie w salonie Mercedesa (stoi jeszcze lub długo stała) pewna czerwona 190-tka w sedanie. Samochód odkupiony od starszej Pani w celach pokazowych. Ta Pani dostała nagrodę od Mercedesa w postaci nowego Mercedesa. Za co? Po pierwsze za stan auta i przebieg. Po drugie i ostatnie - samochód od nowości (w rękach tej Pani) nigdy nie miał wymienianego oleju. Nie pamiętam, ile ten mesio miał lat (25-30?) gdy z mrugająca kontrolką od oleju przyjechał do A.S.O. w Warszawie na swoją pierwszą wymianę oleju.
Ty martw się tylko o to, aby zalewany olej do twojego silnika nie był z beczki tylko ze sklepu i kupiony przez Ciebie.
Za granicą mamy roboczowoła. Jest to Passat B3 z roku 1988, kombiak, 2.0 benzyna w automacie. Kolor budyń bo to stara poniemiecka taksówka. Przebieg nieznany, trafił do znajomego jakoś pod koniec lat 90 z uderzonym tyłem. Do dziś nie został nawet wyklepany, ponieważ porusza się tylko po drogach niepublicznych (pola.z uprawami), dowozi maszyny, żarcie, wodę i pracowników. Od około 15 lat autko jeździ na zlewkach. Do silnika który pije około 3L na każdy tysiąc wlewa się wszystko to, co się znajdzie. Oleje do kosiarek, skrzyń, silników i wsyzstko podobne. Skynia biegów to samo.
To auto dostawało nawet oleje zlane z innych samochodów w trakcie wymiany.
Silnik ma w miarę moc a skrzynka choć szarpie przy zmianie biegów (wstecznego nie ma od 10 lat) nadal przerzuca do przodu.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Dolewanie zlewek. Aż mnie korci poświęcić 35zł i wlać mu płukankę. Pierścienie to na bank tam stoją. Coś pokombinuję w wakacje.

prm

Początkujący
Punktów
2
Witam ponownie. Byłem tak wkurzony, tego nie wymienił, ani nie zaproponował, że przestałem logicznie myśleć.

Lepiej wziąć 100 zł za minutę roboty, niż za 15 minut...

Nawet nie sprawdziłem wcześniej, jak dziecinnie prosta jest wymiana tego czujnika. Sam to zrobię nawet. Przynajmniej jedna z możliwości będzie wyeliminowana. To nie są duże koszta.

Pytanie tylko, czy te błędy wskazują który konkretnie z czujników, bo są chyba dwa (wyglądają tak samo w sumie, różnią się jedną cyfrą bodajże)?

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jakbyś od razu kody wklepał w Google to byś niw musiał tematu zakładać.

• Lubię to!
Punktów: prm

prm

Początkujący
Punktów
2
Rozumiem. Jest napisane sensor A, tylko proszę o info, który to z nich. Górny? Chciałem się tylko upewnić.

prm

Początkujący
Punktów
2
Czujnik został wymieniony. Przejechałem z 20km i błąd nie wrócił. Zauważyłem też, że przy odpalaniu obroty nie podskakują do 2 tysięcy.

prm

Początkujący
Punktów
2
Chociaż na diagnostę ;) . Ten mechanik, który wziął stówę za nic, nawet nie sprawdził czujnika, a zna się niby na elektronice też.

Znajomy mi wymienił. 10 minut roboty, albo nawet mniej. Ja nawet kluczy nie mam.

Wcześniej, jak swoim urządzeniem kasowałem błąd, to wracał może po 100 metrach. Jak ten, który nie stwierdził "jednoznacznej" usterki swoim sprzętem skasował, wrócił po ok 8km.

Teraz też skasowałem swoim, tym tanim z alledrogo.

Było od razu wymienić. 105 zł z powiedzmy "lokalnej" hurtowni. Obyło by się bez nerwów i dopisywania teorii, że to rozrząd itp. I bez wydawania pieniędzy za nic.

Wymianę oleju, przed sprawdzeniem usterek też mi polecił ten, który nie znalazł "jednoznacznej" usterki.

Dziękuję wszystkim i życzę zdrowych i wesołych świąt, mokrego dyngusa i tak dalej.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

prm

Początkujący
Punktów
2
Dziękuję.

Czasem wystarczy wyczyścić śniedź, wilgoć, wymienić nawet kostkę, jeden kabelek, ale to potrafią tylko uczciwi.

Czasami żałuję, że nie zostałem mechanikiem. Jeszcze bym dopłacał do interesu. Najgorszy grat jeździłby lepiej, niż nowe auto.

Złodziej pół silnika policzy, że rozebrał... Ale idą święta, więc nie ma tematu.

;)

prm

Początkujący
Punktów
2
Witam. Tylko celem upewnienia. "TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30" będzie dobry? Są 4 i 5 litrowe... Dzwina pojemność ta czwórka, może inflacja litr zaczyna zjadać... Czy może jakiejś innej firmy?

Ostatnia edycja:

prm

Początkujący
Punktów
2
Właśnie, co forum i autor, to inna opinia ;). Producent również podaje, że można jeden z nich.

Do góry Bottom