• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3 strefy klimy, każda chłodzi z inna temperatura

• Thread starter henex1980
  • Rozpoczęty

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Fabrycznym testerem można zrobić podstawowe ustawienia klap , sprawdzić ewentualne błędy .
Metoda bezinwazyjna.

H

henex1980

Ktos doradzi czy ta strzalka z boku na obudowie? Ustawienie zamknietej klapy?

Załączniki

• IMG20220615171134.jpg
    IMG20220615171134.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 7
  • IMG20220615171138.jpg
    IMG20220615171138.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 7
H

henex1980

Zauważyłem ze z parownika z przodu jest dużo mniej skroplin. 4 krotnie wieksza jest plama pod parownikiem ktory jest pod łokietnikiem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Zauważyłem ze z parownika z przodu jest dużo mniej skroplin. 4 krotnie wieksza jest plama pod parownikiem ktory jest pod łokietnikiem.
Wyjąć i sprawdzić zawory rozprężne, mają w sobie takie małe filterki, w których zbiera się syf
Automatyczne połączenie postów:

Chociaż jak teraz patrzę na jego zdjęcie w Google to nie widzę tej siateczki, aczkolwiek za temperatury na parownikach odpowiada zawór rozprężny

Ostatnia edycja:
H

henex1980

Czyli jeden zawor odpowiada za 2 parowniki. Na to wychodzi. Wiec raczej to nie wina zaworu jezeli chłodzi tył a przód praktycznie wcale. Musze odwiedzić serwis ktory po naprawie wycieku sprawdzał szczelność hydrogenem. Nie sprawdza co jest nie tak.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
zawor rozprezny. Oznaczony jako
Jako nr1 na schemacie jest oznaczony presostat mistrzu, ogólnie widzę że tam są same elektryczne elementy układu klimatyzacji a zawór rozprężny nie ma w sobie nic z elektryki, założę się że każdy parownik ma na wejściu taki zawór

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ale powraca pytanie czy sprężarka dałaby radę zrobić ciśnienie na sprawny zawór. Moim zdaniem nie ale jak już pisałem trzeba podłączyć zegary i podejrzeć ciśnienia. Jak będzie dobrze to jednak klapy. woda nie będzie kapać jak przepływ powietrza nie będzie ogrzewał parownika.

H

henex1980

Sprawdzałem klapę kierowcy i wygląda na sprawna. Próbowałem recznie przestawiać podczas pracy klimy i rownież bez zmian. Daje na max cieplo i ladnie temperatura rośnie. Zjezdzam temperatura na doł i klapa domyka się ( nie widze w środku) ale chłodu nie wyczuwam. Termometr pokazuje 21-23C. Myśle ze może klapa pasażera jeszcze to sprawdzenia bo u pasazera lekko wyczuwam chłodzenie i moze ta klapa blokuje miesza ciepłe powietrze z zimnym. Raczej kanał powietrza jest jeden. Muszs jednak sie wybrać ponownie do warsztatu ktory ostatnio serwisowal i sprawdzał szczelność układu.
Dziekuje za pomoc

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Sprawdzałem klapę kierowcy i wygląda na sprawna. Próbowałem recznie przestawiać podczas pracy klimy i rownież bez zmian. Daje na max cieplo i ladnie temperatura rośnie. Zjezdzam temperatura na doł i klapa domyka się ( nie widze w środku) ale chłodu nie wyczuwam. Termometr pokazuje 21-23C. Myśle ze może klapa pasażera jeszcze to sprawdzenia bo u pasazera lekko wyczuwam chłodzenie i moze ta klapa blokuje miesza ciepłe powietrze z zimnym. Raczej kanał powietrza jest jeden. Muszs jednak sie wybrać ponownie do warsztatu ktory ostatnio serwisowal i sprawdzał szczelność układu.
Dziekuje za pomoc
Żeby wyeliminować klapy weź zaślep węże nagrzewnicy albo zrób bajpas

H

henex1980

Ostatnie dni na podkarpaciu dosc grzeje i klima coraz gorsza. Juz nawet druga nagrzewnica w tunelu nie daje klimy a podmuch chłodniejszego powietrza. Szyby w dół. Dzis pod sklepem na niskich obrotach dmuchawy włączyłem klime i pod kokpitem słyszę syczenie jednostajne. Jakieś 10sek. I cisza. Jutro jade do Rzeszowa na serwis ktory 2 miesiace temu poprawił rurke alu przy presostacie. Robili próżnie, sprawdzali uklad hydrogenem. (W co zaczynam wątpić) Jak oddawał gość auto to ustawił klime na 15C i mowi zrobione. Rano do pracy a na dworze pogoda nie sprzyjała stad nie wyłapałem ze klima słabnie. Teraz bede cisnac mi gadke ze oddali auto sprawne i jezeli jest coś nie tak to stało sie później. Wyglada na brak gazu ale może sprężarka nie wyrabia.

H

henex1980

Czyli jak zawsze, tyle szukania a tu układ nieszczelny.
Nie wiadomo. Najgorsze jest to że od 2 lat robilem 3 raz klime i co chwila problem. Ostatnio miałem ubytek z 700gr 560gr i sprawdzono hydrogenem układ. Uzupełniono czynnik i cieszylem sie klima kilka razy. Od marca uzywana bardziej do osuszania kabiny niz schładzania. Jade rano do pracy wracam pozno i klimy nie bardzo uzywalem. Wszystko wychodzi przy upalach. Ciekawe co mi serwis oznajmi. pasowało by poproscic o wydruk z maszyny bo cos mnie goscie kreca z tym sprawdzeniem. Jutro sie okaze ile czynnika zgubilem ale po ich naprawie i serwisie wygląda ze blyskawicznie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Klimatyzacja to jest studnia bez dna, rozumiem że warsztat ponosi odpowiedzialność za swoją robotę, nikogo nie bronię, sam się naciąłem kilka lat temu, ale problem polega na tym że niewielki ubytek trudno znaleźć nawet hydrogenem, ja osobiście kupiłem sobie ostatnio dobre zegary, butlę hydrogenu i sam się bawię w swoich audyniach :) Wykrywacz używam firmowy.
Dobrze by było obejrzeć kompresor, czy nie jest mokry od oleju, często gaz ulatnia się uszczelnieniem czołowym t.zw. dławica, tam gaz najbardziej ulatuje na pracującym silniku gdy wałek kompresora obraca się, gdy stoi nie wydostaje się

H

henex1980

Czy nie wielki ubytek mozna nazwac fakte że praktycznie nie mam juz klimy po 2m? Klima pracowała klikanaście godzin jak bym to policzył. Raczej to spory wyciek ktory powinni zauważyć. Czyli jak używa się hydrogenu to nie na pracującym silniku? Nie wiem co jutro powiedzą ale znając zycie nie wezmą na siebie odpowiedzialności. Jedziesz do fachowców 80km i nadal jestes bez klimy i idziesz w kolejne koszty. Zakladam że to faktycznie spadek czynnika. Jutro myśle znajda problem.

Do góry Bottom