• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3 tysiące netto do wydania na głupoty ;)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A tak na poważnie ją teraz będę kupował ale 3 tys to mało.
Na dniach zamawiam kolektory próżniowe 40 rur a docelowo 80 i w piwnicy bufor ciepłej wody tak minimum 2 M3.
Oglądam na YT tych magików noni mnie przekonali.
Ps węgiel mam na 2 lata także w piwnicy kasiory leży opór i jestem zabezpieczony ale coś trzeba wymyśleć, żeby się uniezależnić

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Na dniach zamawiam kolektory próżniowe 40 rur a docelowo 80 i w piwnicy bufor ciepłej wody tak minimum 2 M3.
Oglądam na YT tych magików noni mnie przekonali.
Panie Bartku jak będzie wyglądać instalacja? To do CO czy CWU?

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ps węgiel mam na 2 lata także w piwnicy kasiory leży opór i jestem zabezpieczony ale coś trzeba wymyśleć, żeby się uniezależnić
Pompa ciepła za 1500zł+podłogówka, a do wentylacji powietrze brane przez wymiennik żwirowy-zimą masz ciepłe powietrze, latem chłodne i od razu odpowiednia wilgotność. Kolektory słoneczne można zrobić po taniości ze starych okien plastikowych, wpinasz to między wyjście z wymiennika i wejście do wentylacji i zimą masz już ponad 20 stopni cieplej niż na zewnątrz za darmo.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Takie po taniości to robiłem nawet to latem działało. Ale chcę coś co będzie "totalnie za darmo" i porządnie wygladalo nawet glikol będzie krążył grawitacyjnie. Raz wydam kasę.
Z pompami ciepła wiatrakami jest taka sprawa, że tam są łożyska a one raczej nie wytrzymają eksploatacji zanim się inwestycja zwróci

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
łożyska działają latami, a nawet jakby zaczęło hałasować to za kilka zł wymieniasz i masz na kolejne 10 20 lat, a zwróci się w pół roku pewnie patrząc na ceny węgla.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
A ja myślę żeby palić oponami, meblami itd ... pedały wybrały rząd.. I tak już zostanie brakuje tylko Balcerowicza...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A ja myślę żeby palić oponami, meblami itd ... pedały wybrały rząd.. I tak już zostanie brakuje tylko Balcerowicza...
Apropos opon, widziałem Kaczyńskiego mówiącego żeby palić czym się da aby nie oponami :bored:, to było w TV czy mi się śniło?

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
W ogóle nie rozumiem czemu nie można palić oponami? Przecież wg badań nie pogarszają jakości powietrza
Jakoś rok temu w okolicach bydgoszcza "przypadkiem" spłonęło wielkie wysypisko opon, tez nie było żadnych ostrzeżeń o jakości powietrza, a sprawa ucichła po paru dniach.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
W ogóle nie rozumiem czemu nie można palić oponami? Przecież wg badań nie pogarszają jakości powietrza
Jakoś rok temu w okolicach bydgoszcza "przypadkiem" spłonęło wielkie wysypisko opon, tez nie było żadnych ostrzeżeń o jakości powietrza, a sprawa ucichła po paru dniach.
To zależy jaka temperatura się wytworzy :D ogólnie opony dają ogromną temperaturę i są trudne do opanowania, jak się dobrze rozhajcują to nie ma dymu ale po co taka temperatura? Co z tym zrobisz?

Punktów
3
Miasto
Białystok
Wczoraj zamówiłem jak się sprawdza ? Zadowolony jesteś z tego urządzenia ?
Jestem bardzo zadowolony
Automatyczne połączenie postów:

Wczoraj zamówiłem jak się sprawdza ? Zadowolony jesteś z tego urządzenia ?
Używam do testowania obwodów, wysterowywania sprawdzania napięcia fajna opcja ze możesz podać plus czy masę. Fajna zabawka koniec ciągania akumulatora i przewodów na skretke

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
To już dwa lata będą ;)

Co do autora, myślałeś o sprzęcie do wykrywania nieszczelności (za pomocą dymu), da się obejść bez tego ale ułatwia pracę.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
To już dwa lata będą ;)

Co do autora, myślałeś o sprzęcie do wykrywania nieszczelności (za pomocą dymu), da się obejść bez tego ale ułatwia pracę.
Jak to obejść ? Sam myślę o takim urzadeniu

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Kiedyś z epapierosa i pompki widziałem ;)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Dobra, przyszedł ps100, tester akumulatorów z drukarką ideal 7000 i czujnik hydrogenu Magneti Marelli( poszedłem w mniejszą umowę, kto wie co będzie na wiosnę). Póki co wszystkie akumulatory na warsztacie mają przyklejone wydruki

Do góry Bottom