• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Najlepsze teksty klientów na stacjach kontroli pojazdów

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
Ciekawe co diagnosta powie na VW Polo Harlekin, też będzie powoływał się na estetykę?
Akurat mówił o tym przypadku że to wyjątek. Tak samo jak z elektrycznymi ręcznymi które wg prawa nie mogą być dopuszczone do ruchu bo nie ma regulacji siły hamowania.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Xxx
Hamulec ręczny ma mieć regulację siły? Przecież jest to hamulec postojowy... Może i nie mam racji ale raczej jak sama nazwa wskazuje... Ręczny, postojowy który w żaden sposób nie może być używany podczas poruszania się autem chyba że w jakiś warunkach zagrażających...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
To tak jak z tym, że nie przejdzie ci motocykl PT jak nie jest wyposażony w kierunkowskazy, a na egzaminie na prawko kat. A nadal na 8 trza machać łapami...:D
Polska to kraj absurdów...:D

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Xxx
Wolał bym tak nie mówić ale masz w tej wypowiedzi więcej racji niż ja rozumu...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Xxx
Ogólnie diagnosci chyba zarabiają więcej niż mechanicy mam rację?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
Z tym ręcznym elektrycznym to jest inny problem :) hamulec postojowy jest jednocześnie hamulcem awaryjnym i powinien być uruchamiany przy użyciu stricte mechanicznych podzespołów :D jak ci wysiądzie elektryka i płyn ucieknie to jak wyhamujesz auto?
Automatyczne połączenie postów:

Ogólnie diagnosci chyba zarabiają więcej niż mechanicy mam rację?
To chyba zależy od przerobu, ja akurat jestem dogadany na stałą pensję ale są stacje które mają dużo większy przerób więc nie wierzę w to że nie podzielą się zarobkiem :) niech taki diagnostyk ma tylko 10% od przeglądu, jak dostaniesz kiedyś zaświadczenie z przeglądu to zobacz jaki ma kolejny numer, przelicz ilość badań na liczbę dni w miesiącu i ci wyjdzie liczba

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Xxx
Flinston... Mechaniczny jest... W końcu to klocek trze o tarcze a że sterowany i zaciskamy silnikiem el. to już inna sprawa ale nawet jeśli coś takiego by się stalo że wysiądzie nożny, wyleci płyn etc... to przecież ten ręczny elektryczny sam odpuszcza zależnie od marki ale najczęściej przy ruszaniu albo dodaniu gazu. Więc tym samym podczas ruchu auta

Przerobu i regionu to na pewno bo muszę Ci powiedzieć że jako mechanik bez takich kwalifikacji jak Ty mam kapkę więcej i właśnie stąd pytanie i zdziwienie

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
Flinston... Mechaniczny jest... W końcu to klocek trze o tarcze a że sterowany i zaciskamy silnikiem el. to już inna sprawa ale nawet jeśli coś takiego by się stalo że wysiądzie nożny, wyleci płyn etc... to przecież ten ręczny elektryczny sam odpuszcza zależnie od marki ale najczęściej przy ruszaniu albo dodaniu gazu. Więc tym samym podczas ruchu auta
Można zaciągnąć w czasie jazdy, ale nie masz regulacji siły hamowania, a takie wymaganie jest zapisane w ustawie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
D- nie świeci oświetlenie tablicy rejestracyjnej
K- z tyłu?

D- sworzeń wahacza jest do wymiany
K- rok temu przeszło a dziś nie?

D- ręczny hamulec nie działa
K- a nie wiem bo nie używałem a na codzień jeździ żona

D- pani zobaczy jak auto dymi z rury wydechowej
K- :bored: ooo nie widziałam
D- bo dymi do tyłu a pani jeździ do przodu

D- auto ma przyciemnione przednie boczne szyby
K- to już od kilku lat, mam certyfikat

K- są przyciemnione fabrycznie

D- szyba czołowa jest pęknięta
K- na razie nie chcę wymienić bo właśnie wykupiłem ubezpieczenie szyb, dam panu 50zl ekstra
D- nie chcę żadnych pieniędzy
K- nikt się nie dowie
D- ja będę wiedział
K- to skoczę do domu po więcej, bądź pan człowiekiem
D- :rage::rage::rage:

K- jak hamuję to coś mi chlupie
D- spuściłem wodę z progu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
A jak ja kupiłem tego swojego bolida co nie zaliczył. Na pytanie szefa co było zrobione odpowiedziałem zatankowałem za 100 zł.
Dziękuję to wystarczy.
Żartuje wszystko naprawiłem

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
D- nie świeci oświetlenie tablicy rejestracyjnej
K- z tyłu?
Ostatnio znajomej z pracy powiedziałem że jeden stop nie świeci, spytała "z tyłu?"
K- to już od kilku lat, mam certyfikat

K- są przyciemnione fabrycznie
A nie jest tak że mogą być przyciemnione póki mają ileś % przepuszczalności? Fabrycznie przyciemniane też?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
przyciemnione póki mają ileś
Na przeglądzie poproś kiedyś pana diagnostę o pomiar przepuszczalności światła w szybach przednich, prawdopodobnie zobaczysz taki wynik:
IMG_20230223_181658.jpg
Minimum wynosi 70% to jakim cudem chcesz taki wynik osiągnąć naklejając na szyby czarną folię?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
458
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Dziwne jest to, że do przyciemnionych bocznych szyb się czepiają a do jazdy w okularach przeciwsłonecznych się nie czepiają - gdzie tu jest logika ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Bo tu chyba chodzi o to, żeby widzieć kierowcę. Np pokażesz komuś fakena ten nie zauważy i nie będzie walki na środku skrzyżowania. Tak to na pewno o to chodzi

rausman

SuperMechanior
Punktów
26
Diagności w małopolsce północnej (nad Krakowem) są uczuleni na aborcje katalizatorów i nawet w łapę niechca brać, a nawet jak kat jest stary lub auto jest wyremontowane.

Miałem przypadki z honda crv I (1997r benzyna), gdzie po remoncie głowicy ( wymiana uszczelniaczy, zaworów, gniazd) i wymianie pierscieni i katalizatora zszedłem z ponad 1000ppm HC do ok. 200 ppm HC (lambda 1.0) i niechcieli mi podbic dowodu tylko przez spaliny, reszta była wymieniona na nowe (zawieszenie, światła, hamulce brembo, brak rdzy, sondy lamda, czujniki map sensory, swiece, cewki, przewody zaplonowe itd.). Zrezygnowałem niestety z Hond od tamtego czasu. Prawdopodobnie Hondy tak mają ale na przeglądzie ich to nie obchodzi.
Podobnie miałem z civiciem VII 1.7 benzyna z 2003 roku. Po remoncie genrealnym i wymianie katalizatora normy spalin były przekroczone, nawet na gazie (co mnie zaskoczyło) i to też przy lambdzie 1.0.
Wydaje mi sie że po prostu hondy mają niski skok tłoka, albo prez map sensory, przez co paliwo niedopala się do końca, ale że przy lambdzie 1.0 cos takiego sie dzieje, przy wymienionym kacie?

Dlatego teraz montuje zamienniki katów za 200-400 złotych (starczy na 2 lata jezdzenia) i kupuje wszystko tylko nie hondy.

O auta bardzo dbam, wymieniam wszystko na bieżąco, bo robie duże przebiegi.
Jak tylko jade do handlarzy to pierwsze co, to badam spaliny. Za to jest najłatwiej uwalić teraz przegląd.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
Czasami zaczynam wątpić w to kim jestem i że znam się na tym co robię no po prostu mózg rozjebany, wchodzi mi na skp gość na pewniaka z Oplem Insignia z LPG na blachach NKE jakieś świętokrzyskie czy inny wypizdów daje flepy, wjeżdżam, próbuję przełączyć na gaz, klawisz wcale nie świeci więc pytam jak przełączyć na gaz a on mi na to że w grudniu rozłączył bo popsuty :facepalm: nosz jasny CH...

Do góry Bottom