• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3majcie kciuki dziś chyba ją odpalę

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Po bardzo długiej i skomplikowanej walce dziś chcę odpalić BMW X5.
A dlaczego długiej walce hmmm
Oryginalny silnik V8 4.4 L ,którego udało się gościowi zatrzeć został zastąpiony
V8 3.5 L (bo tańszy a sprzedawca zapewnił klienta, który kupował silnik że pasuje plug&play)
To Plug&Play wiązało się z ....:
- Przełożenie rozrusznika na druga stronę (w X5 po lewej stronie jest przedni napęd)
- wymiana miski olejowej
- wymiana pompy oleju na wyższą
- przerobienie łańcucha napędzającego pompę oleju
- przerobienie kanałów olejowych
- przerobienie kolektora ssącego
Jesli ktoś przerabiał temat to wie że bez wyciągania napędu trzeba wyciągnąc cały układ kierowniczy i sanki.
Ogólnie juz mam go serdecznie dosyć więc myślę że zlituje się nade mna i odpali :)

Dziś naładuję aku i mam nadzieję że odpali.

WIĘC TRZYMAJCIE KCIUKI

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
nie robi się takich kombinacji bo to nie opłacalne jak jest 4,4l to się zakłada 4.4l bo teraz to kto będzie za to płacił i płakał

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
V8 3.5 L (bo tańszy a sprzedawca zapewnił klienta, który kupował silnik że pasuje plug&play)

To się zgadza, ale tylko w przypadku kiedy wymieniało by się serducho w tej samej serii z której pochodzi dawca, a jak wiadomo w E53 nie montowano silników M62B35 dlatego trzeba było się tyle przy tym narobić. A co ze sterami? motor może ruszyć, ale ASB może przechodzić w tryb awaryjny.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Jeszcze jestem w warsztacie zwalilo się tyle roboty że do X nie podszedłem. Klient byl poinformowany o wszystkich przygodach i kazal dzialac. Jest to klient,który miesięcznie wstawia 8 aut.

Pierwszy strzał

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ładnie gada, ale w tych kablach niezła pomiana :D

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
jak będzie skończona to będzie git.
Tam jest dużo węży. Gaz na dwóch reduktorach,webasto dokładane. Jestaki misz masz że głowa mała, ale trza poskładać.

Odpaliła bez przepływki, bez podciśnień i jeszcze paru rzeczy dlatego tak faluje, ale GADA od pierwszego.

Normalnie wypiłem browara jak odpaliła

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Niezła dzicz w przewodach, jesteś pewny że koło pasowe dobrze założyłeś ? nie powinien tak gasnąć.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Czytałem, czytałem i trochę tych silników też przerzuciłem ;)

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
to wiesz że czujnik polozenia walu jest wkrecony w skrzynię i czyta z zamachu a nie z kola pasowego

dzis rechnieta i pracuje na wolnych ale faluje wiec nie jest najgorzej

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Zgadza się, chodziło mi o koło zamachowe, a nie o pasowe które właśnie robię i się przejęzyczyłem, więc sorry. Kiedyś miałem podobnie, zamach był przestawiony na tulejce prowadnicy zamachu i silnik gasł i nie chciał się wkręcać.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
zamach przed zdjeciem bylo zaznaczone więc jest tak jak przed zdjęciem. Przewody wiszące są od gazu więc to do ogarnięcia jak będzie ladnie pracować na PB

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Zgadza się, chodziło mi o koło zamachowe, a nie o pasowe które właśnie robię i się przejęzyczyłem, więc sorry. Kiedyś miałem podobnie, zamach był przestawiony na tulejce prowadnicy zamachu i silnik gasł i nie chciał się wkręcać.
nie chcę filozofować ale wydaje mi się i z tego co pamiętam to nie założysz tego koła inaczej bo jest tam 9 otworów nawierconych asymetrycznie i nie mam możliwości innego spasowania

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
nie chcę filozofować ale wydaje mi się i z tego co pamiętam to nie założysz tego koła inaczej bo jest tam 9 otworów nawierconych asymetrycznie i nie mam możliwości innego spasowania

Możesz wierzyć, lub nie, ale się da. Przytargali kiedyś do mnie e38, Usiedziałem się przy niej dwie noce i też niby wymiana zamachu była zrobiona prawidłowo, a po rozebraniu okazało się że tulejka była dojechana pneumatem w innym otworze. To nauczyło mnie, ze gdy muszę robić po kimś zaczynam od podstaw. Z tego co jednak pisze autor tematu wynika, że sobie zaznaczył, więc powinno być ok. Dziwi mnie trochę rozruch silnika, pomimo odpiętej przepływki i podciśnienia nie powinien się tak dusić, ale widocznie tak ma być.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom