• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

8l 1.8t 2001 brak mocy, turbina nie działa

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Skupił bym się na oględzinach podstawowych czyli sprawdził bym wszystkie wężyki podciśnienia skoro zawór n 75 jest ok Czy sztanga gruszki w turbo pracuje da się nią poruszać czy nie jest zatarta Ile z tych błędów które tutaj na fotkach pokazałeś da się skasować i nie wracają

spawaczo

Początkujący
Punktów
0
Wężyki sprawdzałem , sztanga normalnie chodzi a co do błędów to pozostają , nie wiem może jutro sprawdzę dokładnie tą wtyczkę do n75

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
a gruszka jest ok nie ma nigdzie dziury sztanga chodzi w miarę lekko czy z dużym oporem

Jak sprawdzałeś ten zawór n75

sprawdź dokładnie zasilanie zaworu n75 dokładnie wszystkie wężyki podciśnienia i samą gruszkę turbo, też nie zapomnij sprawdzić również gumowej rury czyli wąż intercoolera też potrafi pęknąć

Ostatnia edycja:

spawaczo

Początkujący
Punktów
0
zaworu nie sprawdzałem po prostu zamontowałem nowy, gruszka jakby to powiedziec chodzi normalnie ale w tym wężyku co idzie do niej jest słabe podcisnienie dopiero sztanga rusza się jak obroty są blisko czerwonego pola, a sprawdzałem napiecie na tej wtyczce od n75 wynosi 5A dziwne nie powinno być 12?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
12A chcesz w aucie? toż z 5 pralek już ci uciągnie :)

spawaczo

Początkujący
Punktów
0
przejęzyczyłem się miało być v, jutro sprawdzę bezposrednio do gruchy a i czy sprawdzic dv?

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Ma być 12 v czyli dla jasności volt ustaw sobie miernik na prąd stały sprawdź po prosty napięcie jakie dostaje zaworek :):):)

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Tam jest tak że na wolnych obrotach po odpaleniu ma być 5v czasem 5,5 ale gdy dodasz gazu wtedy powinno impulsowo być napięcie 12v Nie wiem jak to mierzysz czy tylko na wolnych obrotach czy sprawdzałeś czy zmienia się napięcie przy dodawaniu gazu

spawaczo

Początkujący
Punktów
0
na wolnych obrotach jest 5v czasem 5,5 po dodaniu gazu wzrasta o 1-2v

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Troszkę mało wzrasta , mam gdzieś schemat instalacji do tego auta z tym silnikiem sprawdzę jutro jak to tam wygląda jakie powinno być napięcie , jutro by nie było pomyłki i nie błądzić a wykluczyć pewne rzeczy jutra do południa ci napisze co i jak

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Bezpiecznik włożyłeś i sprawdziłeś czy cały? Wiesz do czego masz założony gaz, czy tak na pałę ktoś założył i wpiął się w wiązkę sterowania turbiną? Widziałem różne cuda...

spawaczo

Początkujący
Punktów
0
Dobra dzięki będę czekał :) ogólnie gaz jest zamontowany dobrze ma juz pare lat i wszystko było do tego czasu ok , bezpiecznik wymieniony od gazu i noramlnie samochód działa na gazie i co z tym zaworem dv sprawdzić go?

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Witaj powiedz mi jak mierzysz zawór n75 chyba nie mierzysz go miedzy dwoma pinami mam nadzieję , powinieneś mierzyć go względem masy akumulatora czyli tak miernikiem do akumulatora a drugi do jednego z pinów zaworu n75 powinieneś mieć 12v drugi pin to masa tego zaworu i jest brana z ecu czyli z sterownik i to on steruje impulsem po przez masę .wystarczy że go odpalisz i sprawdź jak wygląda napięcie i daj znać teraz tak zobacz jaka jest rezystancja samego zaworu n75 napisz Sprawdź czy zawór N249 przypadkiem nie ma zwarcia do masy to tak w kilku słowach

Do góry Bottom