• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4 B5 1.6 ADP 1997- falujące obroty, szarpanie na zimnym

walker123

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie.
Tak jak w temacie - A4 B5 1.6 ADP 1997- falujące obroty, szarpanie na zimnym. Silnik wyposażony w instalacje gazowa STAG 200. Po odpaleniu odczuwalne jest szarpanie i nierówna praca silnika. W sumie podane objawy ujawniły się dość niedawno jak zaczęło padać i jest wilgotno. Po przejechaniu ok. kilometra silnik zaczyna falować, ale po przyśpieszeniu i rozgrzania jednostki napędowej wszystko wraca do normy. Mogę dodać, ze przy przyspieszaniu silnik trochę się dławi. Czy gaz, czy benzyna występuje tak samo. Ostatnio wymieniane filtry gazu i filtr powietrza. Niedługo zamierzam wymienić wtryski gazu na lepsze, ponieważ są założone najtańsze Valtecki, a przy tym kalibracja. Wiec od czego mógłbym zacząć ? Adaptacja/czyszczenie przepustnicy ? Może to problemy instalacji gazowej ?

Dziekuje i pozdrawiam !!

walker123

Początkujący
Punktów
0
.

Kable i swiece (ngk) wymieniane. Zrobilem na nich ok. 15 tys. km. Generalnie powodem ich wymiany to rowniez falujace obroty. Niekiedy gasl mi np. na światłach. Problem minal, ale cos sie od niedawna nie tak dzieje

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Tak jest,mycie przepustnicy i adaptacja i obroty powinny byc stabilne.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Opisz jak wygląda adaptacja ręczna bo nigdy takiej nie miałem okazji robic.

walker123

Początkujący
Punktów
0
Chodziło mi o włączenie zapłonu na pewien czas, aby dokonać adaptacji bez używania VAG ;)

Do góry Bottom