• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 b5 - Lewe powietrze

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Przepływka nie musi być zanieczyszczona ani źle wyglądać by wskazywała nieprawidłowe wartości, zmęczenie materiału poprostu. A i błędów żadnych ecu nie wskaże. Jaszcze jedno, sprawdzałeś sondę lambdę?

Wojtas_610

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
sonde kupiłem nową jakiś czas temu ale jak założyłem to miałem wrażenie jak by sie jeszcze pogorszyło troche to wyczyściłem starą troche z tego nagaru sadzy a wstawiłem spowrotem... nie wiem dlaczego ta nowa jest troszkę inna ale do modelu podobno pasuje a jak bym odłączył przepływkę to auto dalej by tak poszarpywało? czy powinno ustać jeśli to jest to

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zmierz sondę miernikiem na jałowym i na wyższych obrotach czy pracuje prawidłowo, masz wiedzę jakie powinna pracować czy nie? Co do przepływki to pisałem że te jednostki są bardzo czułe na jej punkcie i po odpięciu na pewno będzie jakaś zmiana w pracy silnika, nawet nie wiem czy nie zgaśnie, nie pamiętam dokładnie, dawno nie miałem do czynienia z takim cudakiem.

Wojtas_610

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
miernik posiadam ale nie wiem jak sie podpiąć pod te kable i jakie parametry powinna mieć

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jaka sonda? podejrzewam że czteroprzewodowa, jeśli tak to miernik na 20 lub 1v i podpinasz pod czarny kabel. Sonda ma dwa białe, szary i czarny. Czarny to sygnał od 0 do 1volta z czego poniżej 0,5v to mieszanka uboga a powyżej bogata. Szary to masa a białe masa i 12v po zapłonie to grzałka. Sonda ma pływać +- od 0 do 1v tak na jałowym jak i na wysokich obrotach.

Do góry Bottom