• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4B8 1.8 TFSI wypadanie zapłonu

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam potrzebuje podpowiedzi w diagnozie.
A4 b8 2013r 1.8 170km CJEB
Na jałowym strasznie nieruwno pracuje silnik i ciągle wywala błąd wypadania zapłonu drugiego cylindra na podglądzie wypadania zapłonów ciągle liczy na 2 cylindrze pozostałe ok
Co zrobione.
Wymiana swiec zamienione cewki miejscam.
Sprawdzona odma podmieniona.. zamienione miejscami wtryskiwacze paliwa i nadal wywala na drugim cylindrze wypadanie zapłonu gdy się delikatnie doda gazu wszystko ustempuje. I moje pytanie czy gdzieś tarci ciśnienie oleju na chydropopychaczach cisnienia oleju na wolnych jeszcze nie mierzyłem. czy gdzieś indziej szukać problemu. Dodam jeszcze że czasem po nocy po odpaleniu w silniku wszystko dzwoni nie zawsze tak się dzieje raz na 3 dni pewnie zależne jak się silnik ustawi. Rozrzad jest rozciągnięty 1 stopień.
Automatyczne połączenie postów:

Witam potrzebuje podpowiedzi w diagnozie.
A4 b8 2013r 1.8 170km CJEB
Na jałowym strasznie nieruwno pracuje silnik i ciągle wywala błąd wypadania zapłonu drugiego cylindra na podglądzie wypadania zapłonów ciągle liczy na 2 cylindrze pozostałe ok
Co zrobione.
Wymiana swiec zamienione cewki miejscam.
Sprawdzona odma podmieniona.. zamienione miejscami wtryskiwacze paliwa i nadal wywala na drugim cylindrze wypadanie zapłonu gdy się delikatnie doda gazu wszystko ustempuje. I moje pytanie czy gdzieś tarci ciśnienie oleju na chydropopychaczach cisnienia oleju na wolnych jeszcze nie mierzyłem. czy gdzieś indziej szukać problemu. Dodam jeszcze że czasem po nocy po odpaleniu w silniku wszystko dzwoni nie zawsze tak się dzieje raz na 3 dni pewnie zależne jak się silnik ustawi. Rozrzad jest rozciągnięty 1 stopień.
Niedopisałem szczelnosc kolektora sprawdzona.
Kompresor
1 cyl 11.5
2 cyl 11.60
3cyl 11.20
4 cyl 11.30

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Odkręć korek wlewu oleju i wtedy sprawdź na kompie czy nadal ma wypadanie.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Sprawdzałem wtedy się obroty zwiększają i nie ma wypadania.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Do sprawdzenia odma i nagar w kanałach dolotowych.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Odma tylko oryginał. Jak podmieniales to ważne żeby ostatnia literka się zgadzała.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Co do odmy wiem że mają się zgadzać ostanie cyferki ale nie podejrzewam odmy gdyż wypadanie jest tylko na jednym cylindrze. Na drugim co do nagarów nie ma tragedij jeszcze jak ściągałem kolektor aby podmienić wtryskiwacze zawory były w miarę ładne.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Dawno mnie nie było.
Niestety problem nie rozwiązany doszedłem do tego że po odpięciu zmiennych faz czyli wtyczki dwupinowej z tak zwanego takeżyka auto normalnie jeździ nie szarpie nie przerywa świecą ładna nie jest okopcona jak z podpiętymi zmiennymi fazami. I zauważalne jest na postoju po dodaniu gazu jął by zawory się nie wyrabiały rozrząd sprawdzony jeszcze raz i pozostaje podejrzewać ze problemem jest zamiennik głowicy który był kupiony razem z wałkami w komplecie a raczej sam wałek.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Dlatego nie kupuje się takich samochodów i silników. Pięknie wyglądają, ładna linia sylwetka...i potem jest kupa. Zanim dojdziesz do usterki o ile w ogóle dojdziesz, to wydasz worek pieniędzy. A to nie Fiat z 2005.

Do góry Bottom