• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda 1.2 tsi wypadanie zapłonu (2cyl)

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Jeśli Skoda ta 6 zaworowa to na 99 % zawory. Miałem trzy takie przypadki do diagnostyki z przebiegiem ok 100 kkm. W każdej po zdjęciu czapy okazały się zawory powypalane. Z drugiej strony ciekawe, że ten problem nie dotyczy tych z silnikami 12V
Osobiście jeżdżę Skodą z tym silnikiem i ma nakręcone 240 kkm. Poza rozrządem i czujnikiem temp. nic przy silniku nie było robione.

Radek271

Gaduła
Punktów
69
Zmierzyłem jeszcze raz kompresje na zimnym silniku przy odkręconej elektronicznej przepstnicy, 14bar na każdym. Silnik 12V, i z góry poprawiam swój błąd - silnik ten to HTP nie TSI, wtrysk pośredni. Od jutra zabieram się intensywnie za te autko bo wcześniej czekało w kolejce.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Ku....... A wiedziałem że coś nie halo.. Tsi? Sprawdź to co pisane wyżej najprościej dolot i rozrząd od tego bym zaczął.
Tsi a htp to różnica radziu ;).

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Panowie mechanicy. Po pierwsze nie może być rozrząd bo nawet jak byłby rozjechany to fazy góry z dołem będą złe na wszystkich cylindrach, a nie tylko na 2 cyl. Zawory otwierają się i zamykają w stosunku do tłoka identycznie na każdym cyl. Tak czy nie, chyba że źle mnie uczyli w szkole na Dużym Fiacie, a minęło już 30 lat od tego momentu może coś się pozmieniało.

Dobra dosyć szkolenia, za mało jest wiadomości na temat rzeczywistej pracy silnika, a nie komputerowej. Czy pracuje "równo" na 3 zasranych cylindrach? jak tak to czy jest przerywanie przy obciążeniu w czasie jazdy czyli 4 bieg 30 km/h gaz podłoga. Może cewka, noworodki też umierają. Nie sugerował bym się co wymienili tylko zaczął od początku i to od najprostszych rzeczy, podmianka cewki z 1 cyl. próba jazdy komp. świeca próba wtrysk próba czy jest jakieś podciśnienie w okolicach 2 cyl. Uczono mnie że ciśnienie w cyl. sprawdza się na gorącym silniku, jeśli za zimnym jest równo na ciepłym nie, bo 2 bary to dużo, w starych silnikach to mu nie przeszkadza ale w nowych naje.........nych czujnikami już tak tym bardziej że drei Zylinder. Jeśli nic nie pomoże to rano po kawie próba ciśnienia, rozgrzać h.....ja druga próba potem porównać. jak jest różnica to wlej troszkę oleju w cyl. jeszcze raz próba jeśli wzrośnie to coś z pierś. tłokiem w co wątpię, jeśli nie wzrośnie to zawory gniazda. Wypalone nie mogą być, bo nie może zawór być szczelny, a potem nie. Jak gorący chowa się w gniazdo i robi się delikatnie podparty, choć powstały brak luzu powinien zniwelować pop. hydr. ale różnie to bywa, w imadle ciężko się wciskają trzeba delikatnie na raty.
Tak czy inaczej chyba czapka won, jak koledzy pisali, upewnisz się dodatkowo czy rozrząd dobrze ustawiony bo górne kółko jest pływające, a papraków nie brakuje.
Napisz jak znajdziesz bo uczymy się jeden od drugiego, wrednych przypadków a trochę ich miałem, dużo by pisać pozdr.

Do góry Bottom