• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4B8 sprzęgło

piemi

Uczestnik
Punktów
0
Witam, pacjent A4B8 2.0 TDI manual. Jestem przy wymianie sprzęgła, wiem że są dwa systemy LUK albo Sachs, czy różnica jest tylko w sprzęgle czy w pompce i siłowniku też ? Zaczęło się od wymiany pompki bo pojawiał się komunikat wciśnij sprzęgło pomimo że było wciśnięte. Wsadziłem pompkę LUKa, po odpowietrzenie nie dało się jej do końca wcisnąć, przy mocniejszym depnieciu pękło siłowniku i płyn się rozlał. Zła pompka czy usterka w sprzęgle ?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
W vw caddy kiedyś zablokował się siłownik, mocniej nacisnąłem i pompka poszła się bujać ;( od razu Ci mówię, że zestaw sprzęgła luk nie pasuje na dwumas Sachs w B8 2.0tdj

piemi

Uczestnik
Punktów
0
W vw caddy kiedyś zablokował się siłownik, mocniej nacisnąłem i pompka poszła się bujać ;( od razu Ci mówię, że zestaw sprzęgła luk nie pasuje na dwumas Sachs w B8 2.0tdj
O tym że zestaw nie pasuje to wiem, a czy pompke można stosować zamiennie LUK/Sachs/Valeo ?
Automatyczne połączenie postów:

O tym że zestaw nie pasuje to wiem, a czy pompke można stosować zamiennie LUK/Sachs/Valeo ?
Zrzuciłem sprzęgło, jedna okładzina odpadła od tarczy, dwumas dzwoni jak Zygmunt na Wawelu, był zestaw Sachs, montuje zestaw Sachs i siłownik Sachs, pompka została LUK, będzie działać czy wymienić odrazy ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
Jeśli była pompka Sachs wcześniej to taka też bym dał ponownie na twoim miejscu.

piemi

Uczestnik
Punktów
0
Jeśli była pompka Sachs wcześniej to taka też bym dał ponownie na twoim miejscu.
Pompka OE Audi akurat na niej nie ma producenta, na elemencie czujnika jest FTE i to mi się zgadza bo na zamienniku też tak jest, numery OE się krosują z katalogami i pompki wg hurtowni są zamienne.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
No to jeśli Przechodzisz z oryginału to możesz, zostaw LUKa choć ja mimo wszystko dla pewności założyłbym komplet Sachsa jak już sprzęgło kpl to odrazu pompka z czujnikiem co by niespodzianek nie było.

Do góry Bottom