• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A6 3.0 tfsi z kompresorem - wymiana rozrzadu.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Witam. Audi a6 allroad 3.0 benzyna z kompresorem. Czy do wymiany rozrządu warto wyjąć silnik że skrzynią czy zwalić skrzynie i da się to zrobić? Jak to czasowo wygląda. Proszę o podpowiedź kogoś kto robił tak i tak. Ale po kliku wymianach doszedł do wniosku że wystarczy zrobić tak....
Pozdrawiam

GoBiN8

Początkujący
Punktów
0
Witam, podeślij proszę numer VIN od samochodu, zapytam kolegę co pracuje w ASO.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Audi nie jest moje i nie mam zgody klienta na podanie numeru identyfikacyjnego auta...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Kilka dni na forum a już vin wyciąga a kolega klucz dorabia :D

GoBiN8

Początkujący
Punktów
0
Audi nie jest moje i nie mam zgody klienta na podanie numeru identyfikacyjnego auta...
W takim razie proszę o podanie pełnych danych samochodu, rok produkcji, moc oraz kod silnika.
Automatyczne połączenie postów:

Kilka dni na forum a już vin wyciąga a kolega klucz dorabia :D
Może nawet już dorobiłem nie pytając o numer nadwozia, w końcu PROFESSIONAL KEY SERVICE :p

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Audi a6 allroad 2016 3.0 v6 "cgwd" silnik z kompresorem. Ze zdjęć z innych ciekawych stron widzę że wyciągają cały silnik że skrzynią,zwrotnicami, połosiami i połową wydechu. W aucie zwisają zaciski i amorki pneumatyczne....

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Auto będzie we wtorek lub środę. Klient ma mieć swoje graty. Z tego co się orientowałem to opinia na temat wyjmowania tego silnika jest taka: jeśli 4x4 w automacie to cały zespół na dół... Jeśli była by to wersja przód napęd w " zwykłej " a6 i manualnej skrzyni biegów to idzie opedzić wyjmując tylko skrzynie. Chętnie wysłucham waszych opini na ten konkretny temat. W którym miejscu wy odlaczacie zawieszenie czy całe amorki w dół czy może tylko zwrotnica z wahaczami.... Pozdrawiam

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja osobiście wywalalem cały silnik na palety samochód na podnosniku w górę i robiłem wygodniej więcej widzisz i i masz luz wszedzie... I wywalalem całe sanki z dolnymi wachaczami...

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
A połosie ze zwrotnicami wyciagasz? Czy tylko dolne wahacze rozpinasz i połosie?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Zwrotnica wisi tylko wachacze zostają w sankach i wywalam polosie żeby nie przeszkadzaly... Zostawiając zwrotnice z polosiami przy skrzyni jest ryzyko że wypadnie polos wysuna się kamienie i weź później to składaj...

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Dolnych wahacze nie dałem rady wybić że zwrotnicy, próbowałem odkręcić górna śrubę od dwóch wahacze ale stoi na dębowo.... Wywaliłem wszystko nawet z górnymi wahaczami pozostawiając tylko zaciski i amorki. Rozrząd rozdeklowany.... Na lewej głowicy łańcuch luźny jak cholera. Tu moje pytanko: czy wymiana wariatorów jest niezbędna? Rozumiem że i tak muszę je zdjąć bo napinaczy nie wymienię....
Automatyczne połączenie postów:

Dodatkowo nie bardzo wiedziałem jak z tym wałem napędowym zrobić więc wydech w dół i wywaliłem cały wał. Blokady mam założone na wałki rozrządu i Wkręconą blokadę wału korbowego. Jednak znaki do końca się nie pokrywają na wałkach rozrządu.wiec nie będę brał ich ustawienia jako wyznacznik. Na Wariatorach nie ma klinów ale czy wymiana jest zawsze konieczna?

Ostatnia edycja:

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wariatory jakoś kosztują od cholery z tego co wiem .raczej powinieneś je zmienić bo musisz dac gwarancje na taka robotę. A te niewymienione kółeczka mogą źle się odbić w twoja stronę później

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Klient dostał info. Ma dziś zdecydować co robimy a co nie. Szkoda że teraz auto będzie wisiało. Ten znak na głowicy jest szeroki, rozumiem że znak z kół ma się w nim po prostu zmieścić ;)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Rozrząd wymieniony bez wariatorów. Klient tak zdecydował. Silnik po wymianie pracuje jak trzeba. Nic nie stuka. Przed naprawa na lewej głowicy stukało po uruchomieniu zimnego silnika a na rozgrzanym był słyszalny szmer co jakiś czas stukało. Realnie jeśli chodzi o sam rozrząd to wymiana max 3 dni jak części czekają.

Do góry Bottom