• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A6 C5 2.4 Bdv zerwany rozrząd.

Budunn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łapalice
Witam. Bratu urwał się rozrząd w audi 2.4 v6 Bdv.
Ustawiłem walki i wal na znakach założyłem pasek aby sprawdzić czy idzie obkrecic wałem. Pomyślałem aby sprawdzić kompresję na tłokach aby niepotrzebnie ściągać glowice. Ale silnik bardzo wolno kręci... Może ktoś mi podpowie co jest nie tak i jak się do tego zabrać.. Proszę o wyrozumiałość

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
635
Miasto
Okolice Krakowa
Słaby akumulator? Tak czy siak, silnik do roboty, cudów nie ma.

Budunn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łapalice
Akumulator przekładałem że swojego auta i bez zmian. Wiedziałem że remont będzie się kłaniał ale mała nadzieja była że nic się nie stało...

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Ściągnąć głowice i zobaczyć jak się powyginały zawory. Oddać do remontu lub jak ktoś już napisał olx i szukać drugiego silnika

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam. Bratu urwał się rozrząd w audi 2.4 v6 Bdv.
Ustawiłem walki i wal na znakach założyłem pasek aby sprawdzić czy idzie obkrecic wałem. Pomyślałem aby sprawdzić kompresję na tłokach aby niepotrzebnie ściągać glowice. Ale silnik bardzo wolno kręci... Może ktoś mi podpowie co jest nie tak i jak się do tego zabrać.. Proszę o wyrozumiałość
Zdajesz sobie sprawę że ten silnik jest kolizyjny? Skoro wolno kręci to znaczy że coś blokuje, tam jest dużo zaworów, na pewno któreś są zgięte i stawiają opór, przestań kombinować jak qń pod górkę i dawaj auto do mechanika, tak będzie najtaniej

Budunn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łapalice
Zdaje sobie sprawę że ten silnik jest kolizyjny. Ściągnę jutro głowice i zobaczę co się stało.... I tak szczerze to reanimować ten silnik czy szukać innego? A jeśli inny silnik to może swap na 2.8?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
635
Miasto
Okolice Krakowa
Ja się kieruję zasadą "No replacement for displacement", więc jak jest opcja wrzucić coś większego to bym pakował. Pytanie też jak wtedy będą wyglądały koszty. To już sami musicie sobie policzyć i się zastanowić ;)

Budunn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łapalice
Do kosztów silnika trzeba doliczyć sterownik silnika i licznik... Czy licznik może zostać ten co jest?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
635
Miasto
Okolice Krakowa
W elektronice VAGowskiej specjalistą nie jestem. Musiałbyś poczytać na forach typowo VAGowych, bo tu Ci nikt nie pomoże. Takie forum. Bazując tylko na doświadczeniu z BMW to jeśli słupki mają ten sam osprzęt i ten sam rodzaj sterownika to normalnie można je zostawiać na gratach z tych mniejszych pojemności. Analizowałem nawet mapy czasów wtrysków, zapłonu, zmiennych faz rozrządu i różnią się na tyle nieznacznie, że nie ma żadnych efektów ubocznych. Najczęściej większe zapotrzebowanie na paliwo jest realizowane wtryskami o większej wydajności, dlatego też nie ma kompletnie żadnego problemu z korektami paliwowymi.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
635
Miasto
Okolice Krakowa
Właśnie żeby zmienić ten trend. Co Ty z tym beczeniem xD Jesteś coraz bardziej śmieszny ;) Na prawdę zaczynam sądzić, że Twoje problemy ze sobą są poważniejsze niż mi się wydawało. Jak już masz konto na forum spawalniczym i prawniczym to załóż sobie jeszcze na jakimś psychiatrycznym. Może trafisz tam na takiego "ichniejszego" WOODOO i każe Ci głowę naprawiać pogrzebaczem i ciupagą. Mam nadzieję, że zastosujesz tę terapię, bo raczej nic innego Ci nie pomoże.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Właśnie żeby zmienić ten trend. Co Ty z tym beczeniem xD Jesteś coraz bardziej śmieszny ;) Na prawdę zaczynam sądzić, że Twoje problemy ze sobą są poważniejsze niż mi się wydawało. Jak już masz konto na forum spawalniczym i prawniczym to załóż sobie jeszcze na jakimś psychiatrycznym. Może trafisz tam na takiego "ichniejszego" WOODOO i każe Ci głowę naprawiać pogrzebaczem i ciupagą. Mam nadzieję, że zastosujesz tę terapię, bo raczej nic innego Ci nie pomoże.
Lecz się chłopie na nogi, bo na łeb to już zdecydowanie za późno...:)
A na forum psychiatryczne to ty się zaloguj, bo masz jakąś manię prześladowczą - ciągle się martwisz o mnie - a powinieneś zacząć o siebie bo musisz mieć bardzo smutne swoje życie, że tak intensywnie się interesujesz moim... i już ci zaczyna walić na dekiel z tego powodu... skończysz w kaftanie jak nic...:)

A co do twoich porad, to nadają się one jedynie dla takich samych druciarzy jak ty, bo to jest właśnie poziom napraw za pomocą ciupagi, pogrzebacza i meselka, a i jeszcze może przygotuj serię autorskich szkoleń - jak programować i tuningować ECU, za pomoca kabelka za 20 złociszy z alledrogo... albo 1001 napraw druciarskich współczesnych silników, za pomocą widelca, kozika i obieraczki do ziemniaków...:) albo szkolenia z prawidłowej obsługi i montażu trytytki...:)
Zapewne zebrał byś pokaźną sforę wiernych i oddanych słuchaczy... i mógłbyś założyć swoje forum ,,druciarze pl,, :)

Budunn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łapalice
Na vcdsie trochę się znam więc tylko zapytałem czy licznik może zostać bo mi wydaje się że tak... Ale chciałem usłyszeć opinie modrzejrzych

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
635
Miasto
Okolice Krakowa
WOODOO ja się w ogóle o Ciebie nie martwię, to raz. W ogóle nie interesuje mnie Twoje życie, nawet o tym nigdzie nie wspomniałem, to dwa. Znowu wychodzi problem z Twoim czytaniem ze zrozumieniem i ogarnięciem rzeczywistości. Za każdym razem Ci o tym mówię, a Ty ciągle swoje. W którymś z postów się zastanawiałem z czego to wynika, teraz już nie mam żadnych wątpliwości. Jesteś po prostu zajebiście głupi. W tym momencie nawet nie chcę Cię obrażać i rzucać pustymi frazesami. Po prostu stwierdzam fakt.

No i na tym forum pierwszy by się zarejestrował WOODOO, bo to przecież on, nie zna innych sposobów. To Ty o tym wspominasz w co drugim poście. Także bierz ten swój pogrzebaczyk, ciupagę, meselek i jedziesz z naprawianiem swojej głowy, zrobisz wszystkim ogromną przysługę.

Do góry Bottom