• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Accord czasami nie chce zapalic

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Mam problemm ostatnio z autem. Accord 99 rocznik, silniik 1.8 benyna (bez gazu)
Nigdy nie miałem zadnego problemu, ale ostatnio kilka razy nie mogłem odpalić. Zauważyłem, że dzieje się tak jak postoi ze 2 dni nie ruszany. Po 1 dniowym postoju (rano do pracy, po południu z pracy) nie ma problemu. Problem pojawia sie np. jak w piatek wroce z pracy, sobote nie ruszam w ogole i w niedziezle nie chce odpalic.
Wczoraj kilka razy podchodzilem i probowalem odpalac. co jakis czas bylo slychac, ze cos tam sie dzieje, probuje odpalic, alt to rylko jedno pyrkniecie.
Odpalil dopiero po poludniu, przy 3 lub 4 podejsciu i dlugim kreceniu. Potem juz palil bez problemu.

Mam w planach wymiane kopulki, palca, kabli wysokiego napiecia i swiec, ale nie sadze, zeby to byl problem.
Zastanawiam si enad filtrem paliwa - w sumie nie wymienialem go (auto mam 1,5 roku) i nei wiem kiedy byl wymieniany.

Z racji tego, ze problem pojawil sie niedawno, zima, zastanawiam sie czy praypadkiem w filtrze nie zbiera ssie troche wody i jak postoi dluzej to ta woda zamarza i po dluzszym kreceniu paliwo ja "rozpuzcza" i wtedy juz pali bez problemu

Tak czy ianczej chce ten filtr wymienic, ale ja myslicie, moze to byc to, czy moze jakas inna przyczyna?

Dodam jeszcze, ze nie ma gniazda OBD2, jest tylko kostka dwupinowa do zwarcia i odczytania bledow, ale jedyny blad jaki pokazuje to blad EGR - co jakis czas podczas jazdy nawet sie wlaczy kontrolka, ale to dluzej juz tak jest, musze przeczyscic EGRa.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Auto stoi na płaskim terenie czy pod górkę? Pryśnij mu trochę plaka, czy zmywacza do tarcz i jak złapie to brak paliwa.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
stoi na płaskim, moze minimalny jakis spadek, ale generalnie płasko.
Myślałem o jakimś plaku, ale póki co nie sprawdzałem.
Wczoraj kupiłem filtr i w weekend bede chcial wymienic - mam nadzieje,z e pomoze, aczkolwiek raczej nie bede specjalnie zostawial do sprawdzenia, bo auto uzytkowane codziennie :)
Jeżeli ponownie będe miał kłopot z odpaleniem, to spróbuje plaka

Do góry Bottom